SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Żeberka po góralsku w kapuście kiszonej - upolowane w Zakopanem

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 5578

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1271 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12119
Poziom trudności: łatwe, ale trzeba umieć kroić cebulę
Czas wykonania: 1h 30 minut (w tym 1 h 15 minut duszenia bez naszego udziału)
Potrzebne będą:
20 gram smalcu lub oleju
800 gram żeberek wieprzowych (na 4 średnie porcje)
2 duże cebule (400 gram)
kilka ząbków czosnku
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek
400ml bulionu/rosołu/ewentualnie z kostki
1 rondel z pokrywką.

Jak to zrobić:
Cebulę i czosnek kroimy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy.
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 porcje po około 200 gram, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Smalec lub olej rozgrzewamy w rondlu, obsmażamy żeberka z każdej strony po kilka minut. Wyjmujemy żeberka.
Pokrojoną cebule i czosnek wrzucamy na rozgrzany tłuszcz spod smażenia żeberek i smażymy aż się zeszkli.
Żeberka układamy kościami w dół w cebuli, dajemy liście laurowe i ziele angielskie, majeranek, przykrywamy kapustą, zalewany całość bulionem tak żeby żeberka nie wystawały za bardzo. Przykrywamy i odstawiamy na maleńki płomień na 75 minut. Po tym czasie można sprawdzić czy widelec wchodzi w mięso, jeśli tak to są gotowe, jeśli nie to trzeba podusić jeszcze z 15 minut.



Kalorie i rozkład BTW całego dania:


Porady Gochy::
- możesz dusić w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni w naczyniu żaroodpornym i otworzyć na 10 minut przed końcem żeby przypiec wierzch,
- jeśli nie lubisz zbyt kwaśnej kapusty, użyj 300 gram kapusty kiszonej i 200ml bulionu a po 30 minutach duszenia dodaj na wierzch poszatkowaną świeżą białą kapustę i dolej resztę bulionu.
- kminek mielony smakuje super w przeciwieństwie do całego (dla tych co kminku nie lubią - jak ja)

Zmieniony przez - DuzaGocha w dniu 2012-07-02 21:19:35

Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.

http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Dnie zapewne bardzo smaczne ale żeberek nie powinno się gotować bo bardzo łatwo oddają smak wodzie. Zapewne w piekarniku i bez podlewania by były nawet bardziej aromatyczne. SOG idzie i jak skończę rzeźbę to na bank spróbuję (tylko ja w piekarniku je przygotuję)

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1271 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12119
No i właśnie dlatego idzie do całości ledwie 400ml bulionu, akurat tyle żeby połowa odparowała a druga zamieniła się w sos i oblepiła kapuchę

Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.

http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 97 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2581
Świetny przepis problem w tym że w moim domu nikt się nie naje jednym żeberkiem, a żeby zjeść 1000kcal to sobie niestety nie możemy pozwolić. Mam zamiar wypróbować to z karkówką, szynką lub innym mięskiem które wpadnie mi w łapy, zrobię bardziej na ostro i będzie super. Jeszcze raz dzięki za przepis

Zmieniony przez - OliwiaP w dniu 2012-07-02 22:35:14
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pieczrarki nadziewane mięsem - low carb - pycha!!

Następny temat

Omlet błonnikowy.

WHEY premium