Stopień trudności: łatwe
Czas wykonania: 75 minut (w tym 60 minut duszenia bez naszego udziału).
Potrzebne będą:
- mięso z uda indyka bez skóry (u mnie 800 gram)
- pieczarki (u mnie 300 gram)
- cebula (1 duża)
- papryka (1 średnia)
- ziele angielskie (4-5), liść laurowy (2-3), sól, pieprz i co kto lubi
- smalec/olej do smażenia lub patelnia teflonowa i bez tłuszczu jak ktoś woli. Ja robię bez tłuszczu i na talerzu dodaję kawałek masła.
- patelnia lub rondel z pokrywką.
Wykonanie:
- mięso kroimy w kawałki, mniej więcej równej wielkości, rzucamy na nagrzaną patelnię (lub na nagrzany tłuszcz) i obsmażamy w miarę możliwości z każdej strony
- gdy mięso jest obsmażone wrzucamy do niego pokrojone na ćwiartki pieczarki, grubo skrojona cebulę, grubo pokrojona paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, 150 ml wody,
- mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na maleńki płomień na 1 godzinę - w tym czasie nie mieszamy. Jeśli woda odparuje to znaczy, że płomień jest za duży, dolewamy, zmniejszamy płomień,
- doprawiamy do smaku pieprzem (zawsze na końcu bo lepiej smakuje).
warzywa + podsmażone mięso = gulasz
Wartości odżywcze dania:
Uwagi:
- można trzymać w lodówce kilka dni i odgrzewać wg potrzeby,
- można dusić w naczyniu żaroodpornym w piekarniku,
- w czasie duszenia mamy czas na ugotowanie dodatków typu kasza, fasola, groch, ciecierzyca czy co kto lubi,
- idealnie smakuje na ostro, tj. duszone z dodatkiem ostrej papryki, podane z pure z czerwonej fasoli, taki meksyk ;)
- super do kaszy gryczanej + ogórek kiszony :)
- można dać do duszenia kilka ząbków czosnku w całości,
- warzywa i inne dodatki można wg uznania zmieniać,
- im więcej cebuli damy tym bardziej słodki smak będzie miał gulasz,
- jeśli smażymy mięso bez tłuszczu, warto dać już na talerzu plasterek masła.
Smacznego
Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.
http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html