SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART] Jesienny konkurs z firmą TREC by Altek

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1554

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 554 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13725
Jak uchronić się przed infekcją? Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem?

W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju infekcje. W Internecie, w czasopismach szukamy rozwiązań jak walczyć z przeziębieniem, grypą, osłabieniem naszego układu odpornościowego. Z gąszcza informacji dowiadujemy się że to My mamy decydujący wpływ na stan naszego organizmu. W związku z tym ważne jest abyśmy dostarczyli mu suplementy diety, które pomogą organizmowi walczyć z infekcjami. Zwykle pierwszym środkiem po jaki sięgamy gdy tylko zaczynamy odczuwać spadek odporności jest witamina C. Jednakże witamina C nie jest jedynym środkiem który może wzmocnić nasz układ odpornościowy. Poniżej przedstawię jakie jeszcze inne substancje tworzą ochronną barierę naszemu organizmowi.

Witamina C (kwas askorbinowy)
Bierze udział w metabolizmie tkanki łącznej oraz wzmacnia procesy odpornościowe takie jak synteza immunoglobin oraz produkcja limfocytów T. Jest składnikiem, który nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć więc należy ją dostarczać z zewnątrz wraz z pokarmem. Niestety często ilości dostarczane dla naszego organizmu w pożywieniu są niewystarczające. Zapotrzebowanie żywieniowe na tą witaminę w ciągu dnia wynosi 60 mg u przeciętnego człowieka. Jej skuteczność w walce
z infekcjami definiuje się w minimalnym przedziale 500-1000mg na dobę.
Natomiast wg koncepcji dr Linusa Paulinga (noblista, amerykański uczony, fizyk, chemik) dopiero bardzo duże dawki witaminy C pozwalają organizmowi utrzymać naszą odporność na bardzo wysokim poziomie co wiąże się z bieżącą likwidacją infekcji wirusowo-bakteryjnych.

Zalecane dawki:
1000-3000 mg/dzień – profilaktycznie przez cały rok
3000-5000 mg/dzień – w okresie jesienno zimowym

Witamina P (bioflawonoidy)
Jest niczym innym jak grupą związków zwanych flawonoidami występujących naturalnie w roślinach. Witamina P posiada właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia naczynia krwionośne oraz usprawnia krążenie, hamuje procesy starzenia. Obecnie popularnym połączeniem jest mix witaminy C i flawonoidu jakim jest rutyna. Składniki te możemy znaleźć w suplementach typowo prozdrowotnych oraz w kompleksowych zestawach witaminowych.

Wpływ stresu na odporność
Stresowe sytuacje życiowe są nieodłącznym elementem naszego życia. Prowadzą one do zwiększenia w naszym organizmie substancji zwanej kortyzolem, potocznie zwanym „hormonem stresu”. Zwiększony poziom kortyzolu to także obniżona odporność. Jesienno zimowa aura sprzyja zarówno jednemu i drugiemu czynnikowi, który w efekcie może doprowadzić do infekcji w naszym organizmie.
Na początku przyjrzyjmy się jakie między innymi szkody może nam wyrządzić zbyt wysoki poziom kortyzolu:
• Mniejsza aktywność immunoglobin A oraz limfocytów T odpowiadających za procesy odpornościowe naszego organizmu.
• Więcej kortyzolu = większe ciśnienie tętnicze krwi spowodowane zatrzymaniem soli oraz wody
w organizmie.
• Niższe wykorzystanie glukozy oraz większy poziom cukru we krwi, a to może doprowadzić do cukrzycy.

Leucyna
Aminokwas, który możemy spotkać w suplementach białkowych bądź głównie jako jeden z trzech składników suplementów typu BCAA. W procesie przemiany materii przekształca się w jej pochodną czyli ketoleucynę. Pochodna leucyny obniża poziom kortyzolu na rzecz testosteronu w ciągu dnia jak i okołotreningowo. Izomery leucyny (składnik BCAA) wspomagają procesy wytwarzania hemoglobiny, regeneracji mięśni oraz kości.

L-glutamina
Składnik niegdyś popularny i mocno reklamowany, obecnie przez wielu odradzany. Pomimo tego nadal widnieje na etykietach wielu suplementów takich jak „stacki” przed treningowe czy odżywki węglowodanowo-białkowe popularnie zwanymi „gainerami”.
Co prawda jej działanie antykataboliczne i regeneracyjne było setki razy podważane, ale wciąż należy brać pod uwagę jej działanie prozdrowotne. Według informacji jakie możemy napotkać w sieci poziom l-glutaminy spada odpowiednio proporcjonalnie do nasilania się infekcji bakteryjnych bądź wirusowych. Związane jest to z uzupełnianiem „strat” poniesionych przez nasz układ odpornościowy na walkę z infekcjami, gdyż jest ona źródłem energii komórek odpornościowych.

Relacja BCAA-Glutamina (odpowiedź układu immunologicznego)
Zakup jednoskładnikowego suplementu zawierającego glutaminę jest mało ekonomicznym rozwiązaniem. Według przesłanek brazylijskich uczonych z Departamentu Fizjologii i Biofizyki
z Uniwersytetu w Sao Paulo poziom glutaminy we krwi możemy normować poprzez suplementację aminokwasami rozgałęzionymi. Eksperyment z suplementacją BCAA został przeprowadzony na dziewiętnastu triathlonistach płci męskiej. Jedenastu z nich otrzymywało BCAA, natomiast ośmiu z nich stanowiło „grupę placebo”. Po zawodach triathlonowych grupa otrzymująca BCAA prezentowała poziom glutaminy we krwi na takim samym poziomie jak i przed zawodami. Natomiast „grupa placebo” posiadała obniżony o 22,8% poziom glutaminy we krwi. Celem badania było głównie zbadanie odpowiedzi układu immunologicznego triathlonistów na suplementację aminokwasami rozgałęzionymi przed i po zawodach triathlonowych. Sportowcy mieli do wypełnienia ankietę (30 dni przed zawodami i tydzień po zawodach) na której musieli zaznaczyć dolegliwości jakie zaobserwowali w trakcie suplementacji. Na ankiecie widniały między innymi takie pozycje jak gorączka, kaszel, przeziębienie, infekcja Candidą S, bezsenność, osłabienie czy anoreksja. Grupa sportowców otrzymujących BCAA zanotowała o 33.84% mniej zaznaczonych pozycji w porównaniu do „grupy placebo”. Wyniki badania krwi na poziom limfocytów (komórki odpornościowe) również były różne pomiędzy dwoma grupami. Indeks namnażania się limfocytów wzrósł o 12.6% dla grupy otrzymującej aminokwasy rozgałęzione. Natomiast „grupa placebo” zanotowała zahamowanie namnażania się limfocytów o 36.2%.

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3
Zalicza się do nich między innymi:
• kwas alfa-linolenowy (ALA)
• kwas eikozapentaenowy (EPA)
• kwas dokozaheksaenowy (DHA)

Ludzki organizm posiada możliwość wytworzenia dwóch ostatnich z wymienionych kwasów z kwasu ALA. Jest on kwasem tłuszczowym wielonienasyconym pełniącym rolę ochronną unieszkodliwiając wolne rodniki oraz zabezpieczając materiał genetyczny. Kwasy EPA i DHA mogą skutecznie wpłynąć na poprawę odporności u osób z problemami w postaci infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzą stany zapalne, które często występują np. przy bólu gardła czy krtani, a także stany zapalne stawów i kręgosłupa. Dzieje się tak w skutek oddziaływania kwasów Omega 3 na obniżenie stężenia kwasu arachidonowego (substancja prozapalna) w organizmie. Przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDH i podwyższają poziom „dobrego” HDL. Wspomagają pracę układu krążenia, chronią żyły i tętnice przed miażdżycą. Na bazie kwasu DHA w 60% zbudowana jest nasza kora mózgowa, substancja ta odpowiada również za poprawne funkcjonowanie ośrodka koordynacji i wzroku. Kwasy z grupy omega-3 pomagają łagodzić przebieg zapalenia oskrzeli gdyż odpowiadają między innymi za ich zwężanie. Już 1 g kwasów tłuszczowych dziennie może dać korzystne efekty zdrowotne przy stałej suplementacji. W przypadku wspomagania wysiłku dawka powinna wynieść od 2g i nie powinna przekraczać 4g. Nie wynika to z tego, że większa dawka może mieć negatywny wpływ na nasz organizm, ale suplementacja dzienna taką gramaturą będzie wystarczająca.

Kortyzol, a Omega-3
Dowiedziono, że kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) obniżają poziom kortyzolu we krwi. Świadczyć mogą o tym publikacje przytoczone na forum SFD w dziale „Badania Naukowe”. Przedstawiają one badania potwierdzające fakt obniżenia kortyzolu przy suplementacji kwasami omega-3. Badania były przeprowadzone na grupach kontrolnych tj. „grupa placebo” i grupa, która przez trzy tygodnie otrzymywała łącznie, każdego dnia 1.8g EPA i DHA. Dodatkowo poziom kortyzolu był mierzony przed jak i po okresie suplementacji. W przypadku „grupy placebo”, poziom kortyzolu wahał się w granicach 300-400 mmol/L, natomiast grupa przyjmująca omega-3 podczas pomiarów wykazała poziom kortyzolu poniżej 300 mmol/L.

Podsumowanie

Najszersze spektrum działania prozdrowotnego mają kwasy omega-3, których właściwości wspomagające walkę z wieloma dolegliwościami są przez wielu bardzo doceniane. Zwiększają odporność organizmu na bakterie i wirusy, a po przebytej chorobie wspomagają czynniki regeneracyjne. Przy wyborze suplementu zawierającego kwasy omega-3 powinniśmy się kierować procentową zawartością kwasów EPA i DHA. Aminokwasy rozgałęzione jak widać w przytoczonym przykładzie prócz swych właściwości antykataboliczno-regeneracyjnych wpływają na zwiększenie odpowiedzi układu odpornościowego na typowe dolegliwości w okresie jesienno zimowym. Nie da się nie zauważyć, że wspólną cechą wymienionych środków jest ich pozytywne oddziaływanie na obniżenie poziomu kortyzolu w organizmie człowieka. Trzeba zaznaczyć, że zarówna zbyt niski poziom tego hormonu jak i wysoki może mieć negatywne skutki. Objawami obniżenia kortyzolu może być np. osłabienie czy znużenie. Jednak tak niski poziom można osiągnąć tylko przy pomocy farmaceutyków z tzw. apteki. Sięgają po nie głównie zawodowcy, najczęściej pod nadzorem lekarzy. Suplementacja przedstawionymi środkami pozwoli na umiarkowane obniżenie „hormonu stresu”. Należy również wspomnieć, że duże dawki witaminy C ( > 1000mg/dzień) w połączeniu z bioflawonoidami również przyczyniają się do obniżenia kortyzolu. Podsumowując, obniżając kortyzol możemy łagodzić skutki stresu, a nasz organizm może skupić się na aktywowaniu mechanizmów immunologicznych.

Optymalnym połączeniem wymienionych środków mających na celu podniesienie odporności naszego organizmu w okresie zwiększonej zachorowalności byłaby poniżej zaproponowana suplementacja:
• 2g kwasów omega-3 podczas śniadania i 2g podczas posiłku wieczornego (kolacja)
• 3g l-glutaminy przed snem
• 3-5g podzielone na mniejsze dawki w odstępach co 2-3 godziny
• ~10g dla osób uprawiających sporty siłowe, prozdrowotnie 3-4g dziennie


Bibliografia

„Jak stres wpływa na organizm?”, zdrowiehormonalne.blox.pl

Krzysztof Klich, „Suplementacja a odporność człowieka”, www.krzysztofkilich.pl

Charles Poliquin, „BCAA I Najnowsze Badania”, charlespoliquin.com

„Bioflawonoidy”, www.planetazdrowie.pl

„Tajemnice skuteczności działania naturalnej witaminy C”, centrumego.pl

Opracowania działu „Badania Naukowe”, sfd.pl

„Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9”, Medycyna i zdrowie, nr 2/2008

Sławomir Ambroziak, „KORTYZOL – domowe sposoby na obniżenie jego poziomu”, slawomirambroziak.pl

The effect of BCAA supplementation upon the immune response of triathletes, www.andsonmenezes.com.br (www.andsonmenezes.com.br/artigos/BCAA e triatletas..pdf)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 11936 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 90986
a zostawię soga za rywalizacje

Ciągły terror w dążeniu do chwały, życie jest za krótkie, żeby być małym!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
krótko, zwięźle i na temat . SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czosnku mi brakuje ale praca ładna
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA na ile przed treningiem?

Następny temat

Suple Na Siłę i masę :)

WHEY premium