SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciekawostki sportowo - żywieniowe by PawelSzEvc

temat działu:

FITMAX

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 37884

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Niegdyś główny pokarm brytyjskich górników, dziś ceniona przez większość biegaczy, kulturystów i osoby żyjące aktywnie. Mowa oczywiście o owsiance. :)
Ziarna owsa posiadają dużą wartość odżywczą, niezbyt dużo kalorii, niski indeks glikemiczny, a dzięki wysokiej zawartości błonnika po zjedzeniu porcji nie odczuwamy głody przez długi czas.
Owies zawiera również białko roślinne, witaminę E, żelazo..., cynk i magnez, a także dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych- co wpływa korzystnie na stan naszej cery, włosów i paznokci.
Czy tylko mi kojarzy się z rozgotowaną zupą mleczną z przedszkola? Być może czas porzucić swoją niechęć i cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami. :)

A Wy w jakiej formie najchętniej jecie owsiankę :)?


źródło www.facebook.com - profil "wiesz co jesz?"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Jedzenie świeżych warzyw i owoców pomaga powstrzymać nieodpartą pokusę sięgnięcia po słodycze. Węglowodany zawarte w owocach dostarczają odpowiedniej ilości glukozy, która pozwala kontrolować i regulować chęć jedzenia.


W eksperymencie, który miał potwierdzić te informacje wolontariusze otrzymali zastrzyk z glukozy. Następnie zaprezentowano im zdjęcia pokarmów wysoko i niskokalorycznych. Podczas tej prezentacji naukowcy skanowali mózg badanych.
Obserwacje wykazały, że przy niskim poziomie glukozy, dwa obszary mózgu, które regulują przyjemność, wysyłały sygnał skłaniający do jedzenia.
Aby utrzymać stały poziom glukozy, naukowcy zachęcają do częstszego spożywania mniejszych ilości jedzenia. To zmniejsza szansę na uleganie pokusie na wysokokaloryczne potrawy.
"Kluczem do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy jest zdrowa, zbilansowana dieta" - podkreślają badacze z Yale University w USA.

Źródło: gazetaprawda.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Coś ciekawego. Sam nie zdążyłem obejrzeć całości, zdania są podzielone, ale uważam, że warto poświęcić troszkę swojego czasu i zaznajomić się z ciekawymi faktami/zobaczyć temat z innego punktu widzenia.

Zapraszam








































...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
o, znalazłem ciekawy przepis na wysokoenergetyuczną, a zarazem zdrową i naturalną przekąskę, pdozielę się więc jako "ciekawostką"


Pozostając w temacie owsianki, przedstawiam Wam przepis na energetyczną przekąskę z jej udziałem. By przyrządzić te pyszne kuleczki, potrzebne są: 1 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. masła orzechowego, 1/3 szkl. miodu, 1 szkl. wiórków kokosowych, 1/2 szkl. mielonego siemienia lnianego, 1/2 szkl. startej gorzkiej czekolady i aromat waniliowy. Wszystkie składniki należy ze sobą zmieszać, odstawić na pół godziny do lodówki i potem uformować kulki. Można też próbować dodawać inne składniki, np. orzechy czy rodzynki. Kto się skusi? :)


źródło facebook.com profil "wiesz co jesz?"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Czy jogurt rzeczywiście wzmacnia organizm?
Czy każdy jogurt wzmacnia organizm? Jeśli nie, to jakich szukać w sklepach? Czy znaczenie ma rodzaj znajdujących się w jogurcie bakterii?
Jogurt ma korzystne działanie na nasze zdrowie ponieważ ułatwia trawienie, reguluje prace jelit, zapobiega zaparciom jak i biegunkom i odbudowuje mikroflorę przewodu pokarmowego np. po kuracji antybiotykowej. Ale jak w przypadku wielu produktów jogurt jogurtowi nie jest równy.

Najlepszy jest jogurt naturalny, w skład którego wchodzi mleko oraz żywe kultury bakterii mlekowych. Niestety wielu producentów do jogurtu dodaje mleko w proszku, żelatynę, pektynę, skrobię modyfikowaną, barwniki i aromaty. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, jest nazwa szczepu bakterii mlekowych np. Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus lub Bifidobacterium Species. Ważna jest także ilość pożytecznych bakterii, ale taka informacja to już prawdziwa rzadkość.

Jogurt, który może wzmacniać odporność organizmu powinien mieć bardzo szczegółową informację dotyczącą danego szczepu bakterii oraz informację o korzystnym działaniu, potwierdzonym badaniami naukowymi.

Źródło wp.pl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Czym zastąpić masło i margarynę?
Czy zwykłe masło (do smarowania kanapek) jak i margaryna zawierają tłuszcze trans? Jeżeli tak, to czym je zastąpić w kanapkach z pieczywem pszennym pełnoziarnistym?
Spór pomiędzy masłem a margaryną trwa od dziesiątek lat. Wiele autorytetów zajmujących się tematyką prawidłowego odżywiania ma w tej kwestii odmienne zdanie. W miarę postępu rozwoju technologii żywności i żywienia zmienia się nie tylko skład żywności, ale także sposób jej wytwarzania.

Według zapewnień producentów, nowoczesna produkcja margaryn nie polega już na procesie uwodornienia olejów roślinnych, a współczesne wysokogatunkowe margaryny nie zawierają już izomerów trans. Masło jest produktem naturalnym, zalecanym dzieciom, kobietom w ciąży i okresie karmienia piersią ale jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera cholesterol. Zamiast wybierać mniejsze zło proponuję inne rozwiązanie sytuacji.

Jeżeli lubimy smarować pieczywo, proponuję zastąpić masło i margarynę serkiem jogurtowym lub twarogowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Warto także samodzielnie przygotować pasty warzywne np. z ciecierzycy, soczewicy lub rybne np. z łososia lub makreli. W ten sposób wzbogacimy swoją dietę w cenne substancje odżywcze o niepodważalnych przez lata, dobroczynnych właściwościach.

Źródło wp.pl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Dietetyczne napoje gazowane leczą nerki


Dietetyczne napoje gazowane mogą korzystnie wpływać na pacjentów cierpiących na kamicę nerkową - wynika z badań, których wyniki zostały zaprezentowane podczas 104. dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego (AUA).
Dietetyczne napoje gazowane leczą nerki

Dietetyczne napoje gazowane mogą korzystnie wpływać na pacjentów cierpiących na kamicę nerkową - wynika z badań, których wyniki zostały zaprezentowane podczas 104. dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego (AUA).

Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zawarte w popularnych napojach dietetycznych cytryniany i kwas jabłkowy mogą zapobiegać powstawaniu kamieni składających się ze szczawianów wapnia.

Członkowie AUA podkreślają jednak, że korzyści może przynieść jedynie umiarkowane spożycie napojów dietetycznych i nie należy przesadzać z ich konsumpcją.

"Wyniki tych badań nie oznaczają oczywiście, że osoby cierpiące na nawracającą kamicę nerkową powinny zastąpić butelkę wody mineralnej puszką dietetycznego napoju gazowanego" - mówi rzecznik AUA dr. n. med. Anthony Smith.

źródło wp.pl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Jako, że mamy okres wzmożonej zachorowalności na wszelakiej maści choróbksa(co nie ominęło równiez mnie) myślę, że przyda się:


Angina - jak możesz się nią zarazić?


Należy do najczęściej występujących chorób zakaźnych, atakujących układ oddechowy. Wywołują ją bakterie, najczęściej paciorkowiec. Często popełniamy błąd, uznając objawy anginy za zwykłe przeziębienie i odwlekamy wizytę u lekarza, narażając się na niebezpieczne powikłania.

Paciorkowiec - bakteria wywołująca anginę, może „czaić” się w jamie ustnej, gardle czy nosie bardzo długo, czekając na odpowiednią okazję do ataku. Dopóki jesteśmy w dobrej formie i omijają nas infekcje, jest nieszkodliwa. Wystarczy jednak osłabienie wywołane gorączką, przeziębieniem czy grypą, do tego spora dawka stresu, by stała się groźnym wrogiem. Paciorkowce lubią również, kiedy niewłaściwie się odżywiamy, a do tego zmarzniemy czy przemoczymy nogi.

Angina przenosi się drogą kropelkową, więc można zarazić się nią właściwie wszędzie, zwłaszcza, w niewietrzonym i do tego zatłoczonym pomieszczeniu, np. w sklepie czy w autobusie.




Jednak angina, o czym często zapominamy, może się również przenosić przez dotyk. Kiedy chwytamy tę samą, co chory, słuchawkę telefonu, korzystamy z klawiatury komputera, podajemy rękę, a potem palcami, na których są tysiące bakterii, dotykamy własnego nosa i ust.

Kiedy należy podejrzewać anginę? Gdy nagle pojawia się silny ból gardła, często uniemożliwiający połykanie stałych pokarmów, promieniujący do uszu, wysoka gorączka i znaczne osłabienie. Gardło jest zaczerwienione, a na migdałkach można zauważyć biały nalot. Częstym objawem anginy są również powiększone węzły chłonne, charakterystyczny jest brak kaszlu i kataru.

Nie warto ryzykować leczenia na własną rękę. Potwierdzić lub wykluczyć anginę może tylko lekarz i najlepiej zgłosić się do niego zaraz po wystąpieniu objawów. Jedyną skuteczną bronią w walce z tą chorobą jest antybiotyk.

Ponadto lekarze zalecają picie dużej ilości ciepłych płynów, np. herbaty z cytryną, malinami i miodem. Ulgę przynosi też płukanie gardła środkami o działaniu przeciwzapalnym, np. naparem z szałwii lub rumianku. Ból gardła złagodzą tabletki do ssania, a na powiększone i bolesne węzły chłonne szyi pomogą ciepłe okłady.

Leczenie zazwyczaj trwa kilka dni, przez tydzień trzeba pozostać w domu. Bardzo ważne jest, by nie zwlekać z wizytą u lekarza, bo zaniedbania w leczeniu mogą spowodować poważne powikłania (m.in. zapalenie nerek, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub gorączkę reumatyczną), które mogą pojawić się znacznie później, kiedy już dawno zapomnimy o chorobie.


Źródło wp.pl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Czy wiedzieliście, że kawa (oczywiście w rozsądnych ilościach) może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób takich jak: marskość i rak wątroby, kamica żółciowa, Alzheimer, Parkinson, a także cukrzyca typu II?


źródło - facebook.pl profil "wiesz co jesz?"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
MMarek FitMax
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 1212 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8292
bardzo fajny temat wszystkie ciekawostki w jednym miejscu :)

Wszystko tkwi w głowie...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

NOWOŚĆ - FitMax AMINO Millenium

Następny temat

KONKURS

WHEY premium