Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
14
Składniki:
* 5 łyżek płatków owsianych
* 2 szklanki mleka 2% lub 0.5 %
* jogurt naturalny
* truskawki, jagody lub maliny (dla smaku hehe i w małych ilościach )
* pół kostki półtłustego twarogu (chudego lepiej nie - mało witm rozpuszcz. w tł. )
* 3 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku (za 0.5 kg zaplacisz srednio 7-8 zl laciatego )
Wiem, jestem upierdliwy :) Zamiast jogurtu+owoce, po prostu jogurt owocowy?
Czy zamiast płatków mogą być otręby, czy może będą nawet lepsze? Co ma dać mleko w proszku, nie mam zielonego pojęcia na te tematy, chciałbym się dokształcić. :)
s.m.p.a mógłbyś polecić któryś z tych przepisów, ten radka chyba wygląda rozsądnie :)
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
14
A no i jeśli jest taka możliwość, to przepisy bez surowych jajek, wiem, że jakąś magiczną moc tam mają, ale jakoś się boję :) Tak, tak, nie żyjemy w średniowieczu i jajka są niegroźne, ale...
Szacuny
3
Napisanych postów
359
Wiek
48 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4035
Witaj widze ze uwazasz ze jak wypijesz koktail to urosniesz?nic bardziej blednego po pierwsze dieta podstawowa rzecz to odpowiednia ilosc bialka,wegli i tluszczow suplementy i odzywki to dodatek wiec poszukaj najpierw przyczyny w diecie moze jesz za malo wegli itd
Szacuny
1
Napisanych postów
136
Wiek
32 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
464
Co do pytania :
Jog. naturalny zdrowszy od owocowego. Nie jest tak oszukany, a jak jestes fanatykiem to szukaj bakomy hehe maja krotka trwalosc (malo konserwantow ;p ) i zywe kultury bakterii. Owocow nie dawaj. walnie tobie cukier tylko. fruktozie mowimy nie ;D no chyba ze po treningu.. ale mozesz dac owocowy- mniej roboty. otreby jak najbardziej jak koledzy napisali.. ;) Co do mleka w proszku to daje glownie, dlatego bo ma sporo laktoalbuminy (ktora ma zaje biscie wysoka wartosc BV ok. 146 - jak pamietam, a takze spore ilosci kazeiny BV mniejsze bo 77) blonnik da uczucie sytosci i wspomorze perystaltykę jelit, ale z nim nie przeginaj - bo mozesz zareagowac zwyklym rozwolnieniem.. jak siegne pamiecia to zapotrzebowanie na blonnik wynosilo z 24 gramy. A jajca gotowane wsuwaj. Po co ladowac wszystko do koktajlu... ?
Zmieniony przez - Radek91 w dniu 2011-03-01 22:41:19
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
14
Dzięki wszystkim za odpowiedź :)
Nie ma złudzeń, że jak zjem kilogram era i 3 jajka to będę nagle pro elo :) Tak jak napisałem trenuje koszykówkę, chyba już 8 lat i wiem, że na wszystko trzeba zapracować. Co do diety to tak jak pisałem, raczej bez śmieciowego, na wszelkiego rodzaju obozach, zgrupowaniach wcinałem to samo co koledzy a skutki były inne, nie wiem, jem więcej niż moi rówieśnicy ale jestem sporo chudszy :)
Chciałbym wykorzystać jakąś fajną recepturę, połączyć to z rzetelną praca na siłce i może jakieś efekty będą :) Białek i innych wole unikać bo nie wiem jak to się odbije na mojej wytrzymałości, motoryce etc ;)
Szacuny
1
Napisanych postów
136
Wiek
32 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
464
s.m.p.a jezeli uwazasz, ze wartosc biologiczna to bzdury to proszę o uzasadnienie. Ja sie sporo o tym naczytalem. Czy izolat bialka serwatki jest równy bialku z ziemniaków ? Moze jakis link mile byłby widziany..
Mały wycinek z encyklopedii :
Wartość biologiczna (ang. BV - biological value) - wskaźnik określający ilość białka jaka może być przyswojona (wchłonięta) jednorazowo przez organizm. Wskaźnik często umieszczany jest na produktach dla sportowców i ma na celu informować o jakości białka zawartego w produkcie.
Wartość biologiczna (BV) przyjmuje maksymalną wartość na poziomie BV=159, kupując produkt o tak dużej zawartości białka mającego wartość BV=159 można być pewnym, że jest to produkt najbardziej efektywny pod względem jakości biała. Dla przykładu białko pochodzące z kurczaka przyjmuje wartość na poziomie BV=79, wartość BV=159 można spotkać w produktach zawierających izolowane białka serwatki, nie należy mylić z koncentratem białka serwatki, który przyjmuje wartość BV na poziomie 104. Dla ciekawości należy wspomnieć, że białko jaja kurzego zawarte w tzw. białku posiada wartość BV=88, natomiast białko w całych jajach wartość BV=100
Zmieniony przez - Radek91 w dniu 2011-03-02 20:28:58