...
Napisał(a)
Staua to co piszesz to jak najbardziej, ale tez problemem są sami badacze którzy robią badania zgodnie ze staropolska zasada "Kto był najlepszym polskim poeta i dlaczego Mickiewicz"
...
Napisał(a)
Masz rację, jeszcze jest sporo takich, ktorzy robią "pod tezę" - ale na szczęście źle się to dla nich kończy coraz częściej (patrz przypadek Andrew Wakefielda, nb. z Lancetu przecież, chyba, że publikacja jest tak mało znacząca, że nikomu się nie chce jej weryfikować...
Dlatego fajne są badania "na pałę" czyli shotgun, które są często podstawą coraz ciekawszych odkryć w mojej dziedzinie przynajmniej
Wracając do wątku (bo wiem, że skręciłam temat, ale nie bardzo wiem, w których wątkach o tym rozmawiać - bo SPAM to chyba w innych klimatach jest), to chętnie poczytam o soi, swieżej vs. fermentowanej, bo jej nienawidzę w każdej postaci, tofu przełknę tylko w zupie miso, a produktów sojowych chyba ludzie jedzą (wagowo) więcej niż otrębów.
Dlatego fajne są badania "na pałę" czyli shotgun, które są często podstawą coraz ciekawszych odkryć w mojej dziedzinie przynajmniej
Wracając do wątku (bo wiem, że skręciłam temat, ale nie bardzo wiem, w których wątkach o tym rozmawiać - bo SPAM to chyba w innych klimatach jest), to chętnie poczytam o soi, swieżej vs. fermentowanej, bo jej nienawidzę w każdej postaci, tofu przełknę tylko w zupie miso, a produktów sojowych chyba ludzie jedzą (wagowo) więcej niż otrębów.
...
Napisał(a)
ale tofu skąd masz fermentowane?
Ono z założenia nie jest fermentowane, dlatego właśnie w Japonii jedzą je głownie w miso robionym na kościach
miso jest fermentowane
i prawdziwe sosy sojowe
No i niedostępne w Polsce natto to fermentowana soja.
(te bakterie sa z kolei uważane za szalenie zdrowe stad natto należy do zdrowych potraw ale można w końcu je zrobić na innych fasolach)
W moim arcie masz ciekawa książkę o soi polecam chociaż wstęp przeczytać
Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-02-17 19:52:21
Ono z założenia nie jest fermentowane, dlatego właśnie w Japonii jedzą je głownie w miso robionym na kościach
miso jest fermentowane
i prawdziwe sosy sojowe
No i niedostępne w Polsce natto to fermentowana soja.
(te bakterie sa z kolei uważane za szalenie zdrowe stad natto należy do zdrowych potraw ale można w końcu je zrobić na innych fasolach)
W moim arcie masz ciekawa książkę o soi polecam chociaż wstęp przeczytać
Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-02-17 19:52:21
...
Napisał(a)
O soi się produkuję, ale coś opornie mi idzie
Z Wakefieldem to było trochę inaczej, bo chodziło tam również o fałszowanie danych, nieetyczne badania dzieci itd.
Z Wakefieldem to było trochę inaczej, bo chodziło tam również o fałszowanie danych, nieetyczne badania dzieci itd.
...
Napisał(a)
Obli, ie chodziło mi akurat o fermentowane, z jakiejkolwiek postaci soi tylko tofu (zwykle, mieękkie), ale fermentowane jest u mnie dostępne (kiszone) w orientalnych sklepach. Tempeh też jest np. w Trader Joe's, probowałam (już lepsze niż tofu), ale muszę je moczyć w sosie sojowym i przyprawach całą noc, żeby się dało przełknąć. O natto nigdy nie słyszałam, zobacze w chińskim sklepie. Miso jest w różnych formach, tamari, w sumie nie można narzekać, jak się lubi, ta książka jest u mnie w bibliotece w pracy, zobaczę sobie.
Edamame i sojowych "orzeszków" solonych u mnie w domu nikt nie zje - edamame zgniło, a orzeszki mieliśmy dwa lata
Marta, jasne, jasne, ale fałszował, żeby udowodnić związek przyczynowo-skutkowy między MMR i autyzmem... Kto wie, jak jest z innymi - scientific integrity to trudny temat. Dlatego lepiej, jak badania ktoś powtórzył (we wstępie do własnych, na przykład).
Edamame i sojowych "orzeszków" solonych u mnie w domu nikt nie zje - edamame zgniło, a orzeszki mieliśmy dwa lata
Marta, jasne, jasne, ale fałszował, żeby udowodnić związek przyczynowo-skutkowy między MMR i autyzmem... Kto wie, jak jest z innymi - scientific integrity to trudny temat. Dlatego lepiej, jak badania ktoś powtórzył (we wstępie do własnych, na przykład).
...
Napisał(a)
a nie nie to nie to samo, kiszone tofu to nie klasyczna fermentacja znana skosnym, bakterie natto czynia soje strawna acidofilne niestety nie
...
Napisał(a)
natto to "jaja" - takie nitki pokryte jakby plesnia, i jedzie amoniakiem Mniam
Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-02-17 20:59:32
Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-02-17 20:59:32
Poprzedni temat
BREAST SHAPER Stymulacja Biustu Podnosi i ujedrnia ?!
Następny temat
DERMA ROLLER uzywa ktos?prosze o opinie
Polecane artykuły