SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART]Otręby- a dlaczego nie?

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 37823

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
Staua to co piszesz to jak najbardziej, ale tez problemem są sami badacze którzy robią badania zgodnie ze staropolska zasada "Kto był najlepszym polskim poeta i dlaczego Mickiewicz"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 124 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24997
Masz rację, jeszcze jest sporo takich, ktorzy robią "pod tezę" - ale na szczęście źle się to dla nich kończy coraz częściej (patrz przypadek Andrew Wakefielda, nb. z Lancetu przecież, chyba, że publikacja jest tak mało znacząca, że nikomu się nie chce jej weryfikować...

Dlatego fajne są badania "na pałę" czyli shotgun, które są często podstawą coraz ciekawszych odkryć w mojej dziedzinie przynajmniej

Wracając do wątku (bo wiem, że skręciłam temat, ale nie bardzo wiem, w których wątkach o tym rozmawiać - bo SPAM to chyba w innych klimatach jest), to chętnie poczytam o soi, swieżej vs. fermentowanej, bo jej nienawidzę w każdej postaci, tofu przełknę tylko w zupie miso, a produktów sojowych chyba ludzie jedzą (wagowo) więcej niż otrębów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
ale tofu skąd masz fermentowane?
Ono z założenia nie jest fermentowane, dlatego właśnie w Japonii jedzą je głownie w miso robionym na kościach
miso jest fermentowane
i prawdziwe sosy sojowe
No i niedostępne w Polsce natto to fermentowana soja.
(te bakterie sa z kolei uważane za szalenie zdrowe stad natto należy do zdrowych potraw ale można w końcu je zrobić na innych fasolach)

W moim arcie masz ciekawa książkę o soi polecam chociaż wstęp przeczytać

Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-02-17 19:52:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
O soi się produkuję, ale coś opornie mi idzie

Z Wakefieldem to było trochę inaczej, bo chodziło tam również o fałszowanie danych, nieetyczne badania dzieci itd.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 124 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24997
Obli, ie chodziło mi akurat o fermentowane, z jakiejkolwiek postaci soi tylko tofu (zwykle, mieękkie), ale fermentowane jest u mnie dostępne (kiszone) w orientalnych sklepach. Tempeh też jest np. w Trader Joe's, probowałam (już lepsze niż tofu), ale muszę je moczyć w sosie sojowym i przyprawach całą noc, żeby się dało przełknąć. O natto nigdy nie słyszałam, zobacze w chińskim sklepie. Miso jest w różnych formach, tamari, w sumie nie można narzekać, jak się lubi, ta książka jest u mnie w bibliotece w pracy, zobaczę sobie.
Edamame i sojowych "orzeszków" solonych u mnie w domu nikt nie zje - edamame zgniło, a orzeszki mieliśmy dwa lata

Marta, jasne, jasne, ale fałszował, żeby udowodnić związek przyczynowo-skutkowy między MMR i autyzmem... Kto wie, jak jest z innymi - scientific integrity to trudny temat. Dlatego lepiej, jak badania ktoś powtórzył (we wstępie do własnych, na przykład).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
a nie nie to nie to samo, kiszone tofu to nie klasyczna fermentacja znana skosnym, bakterie natto czynia soje strawna acidofilne niestety nie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 124 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24997
Aha - to super, bo to kiszone to juz chyba super wstrętne jest!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
natto to "jaja" - takie nitki pokryte jakby plesnia, i jedzie amoniakiem Mniam

Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-02-17 20:59:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 124 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24997
Eee...Nie wiem, czy się skuszę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dobrze smakuje z larwami much




































Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

BREAST SHAPER Stymulacja Biustu Podnosi i ujedrnia ?!

Następny temat

DERMA ROLLER uzywa ktos?prosze o opinie

WHEY premium