Kesieo, nie pytam czy nie dodano do placków cukru, tylko o zawartość cukrów w produkcie finalnym. Brak informacji o dodaniu cukru w procesie produkcji nie oznacza że placek nie posiada
węglowodanów prostych.
Sprawa wygląda podobnie jak w przypdaku naleśników. Do ciasta naleśnikowego także nie dodaje się cukru a jednak nie polecam ich stosowania. Oto dlaczego:
1. mleko - zawartość laktozy
2. biała mąka - wysoki udział węglowodanów prostych, mało błonnika
3. proces smażenia - wysoka temperatura smażenia powoduje pękanie długich łańcuchów węglowodanowych, dlatego jeszcze bardziej rośnie indeks glikemiczny takiego naleśnika. Naleśnik w procesie smażenia ciemnieje - część węglowodanów rozpadło się całkowicie - do węgla (ciemy kolor) i wody.
To dlatego powinno się unikać produktów smażonych i pieczonych na rzecz gotowanych.
O żółtkach nie wspominam, bo jedno na tydzień jeszcze nikogo nie zabiło ale trzeba o tym pamietać.
Moderator Odżywianie i Suplementacja