Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka.

  1. Suszone mięso — źródło białka
  2. Suszenie mięsa
  3. Co daje białko?
  4. Skąd węglowodany w suszonym mięsie?
  5. A co z kaloriami?
  6. Suszona wołowina — zawartość cynku
  7. Jak wybrać odpowiednie przekąski?
  8. Podsumowanie

Suszone mięso — źródło białka

Zjawisko to, najbardziej widoczne jest za oceanem, gdzie rośnie liczba Amerykanów próbujących jeść więcej białka w ramach zdrowej diety. To stamtąd przyszła moda na przekąski z suszonego mięsa, za którymi przepadają wszyscy, od zabieganych do sportowców.

Nic w tym dziwnego, gdyż suszona wołowina, a także wieprzowina wnosi wiele korzyści odżywczych do naszej diety. Tak przyrządzone mięsa są przepełnione wartościami odżywczymi, których nasz organizm potrzebuje, by zasilić mięśnie dla jak najlepszych osiągów sportowych.

Zapewne wielu z Was zastanawia się, czy suszona wołowina jest odpowiednim produktem, który warto umieścić w dietetycznej codzienności. Zatem postarajmy się przybliżyć plusy i minusy spożywania tej niezwykle smacznej przekąski.

suszona wołowina

Suszenie mięsa

Warto wiedzieć, iż proces produkcyjny tego typu przekąsek nie jest skomplikowany, zajmuje jednak trochę czasu. Mowa tutaj o suszeniu mięsa, ale to wydaje się oczywiste, zwłaszcza dla sympatyków domowej produkcji wędlin. Aby produkt końcowy był udany, ważna jest wysoka klasa użytego surowca. Mając to na uwadze - warto wybierać sprawdzonych producentów, marki z tradycją, cieszące się nienaganną opinią oraz te goszczące na naszym rynku od lat.

Zawartość sodu - prawdą jest, że produkty suszone posiadają pewną zawartość soli, jednak obecnie nie jest ona tak spora jak miało to miejsce w latach 80-tych. Warto też przypomnieć, że osoby aktywne, będące w ruchu i wykonujące ciężką pracę fizyczną z pewnością nie należą do grupy ludzi, która panicznie powinna wystrzegać się soli. Po pierwsze, sód jest niezbędny dla zdrowia. Po drugie, u osób aktywnych znacznie wzrasta zapotrzebowanie na sód.

Co daje białko?

Niewątpliwie największym walorem suszonej wołowiny jak i wieprzowiny jest niezwykle wysoka zawartość białka. Jak wiemy, białko jest makro-składnikiem niezbędnym do wielu funkcji życiowych.

Dieta obfita w białko zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, w tym:

  • zmniejsza apetyt i głód
  • zwiększa siłę i masę mięśniową
  • jest korzystna dla kości
  • przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu
  • dobrze wpływa na ciśnienie krwi
  • pozwala utrzymać prawidłową masę ciała
  • sprzyja regeneracji potreningowej i pourazowej

Podczas suszenia Jerky i Strypsy białko koncentruje się, a to sprawia, że przekąski te są niezwykle sycące. Białko z mięsa jest najwyższej jakości, jest dobrze przyswajane oraz bardziej wydajne dla organizmu niż białko roślinne.

Skąd węglowodany w suszonym mięsie?

suszona wołowina

Wołowe Jerky i wieprzowe Stripsy zawierają pewną ilość węglowodanów, pochodzącą z przypraw i sosów, które wcierane są w nie wraz z innymi dodatkami smakowymi, dzięki którym zwiększają swoją trwałość i zyskują doskonały smak. Jednak ilość tych węglowodanów nie powinna nikogo w żaden sposób przerażać, nawet osoby na diecie ketogenicznej. Węglowodany są istotne dla prawidłowej pracy mózgu, acz jak ze wszystkim nie warto przekraczać pewnych granic. W kategorii przekąsek jest to wartość zdecydowanie symboliczna.

A co z kaloriami?

100 g suszonego produktu, zawiera 250-300 kcal. Jest to naprawdę niewiele, mając na uwadze, że blisko połowa kalorii pochodzi z białka. Tłuszcz to zaledwie 5-10%, węglowodany zwykle kształtują się na poziomie 5-10% - w zależności od wcieranych przypraw i sosów. Z racji, że danie to jest naprawdę sycące i już 50 g wystarczy, by zaspokoić głód, to przekąskę tę możemy uznać za raczej nisko kaloryczną (chipsy zawierają minimum 2 razy tyle kalorii).

Suszona wołowina — zawartość cynku

Wołowina suszona zawiera także cynk, który oprócz żelaza jest niezwykle istotnym minerałem pochodzącym z mięsa. Dlaczego cynk jest tak ważny? Ponieważ poprawia funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, zapobiega zachorowaniom oraz wspiera proces regeneracji komórek. Cynk także przyspiesza gojenie się ran pourazowych. Żywność bogata w cynk niesie ze sobą wiele zalet, których nie powinniśmy ignorować.

mięsne przekąski

Jak wybrać odpowiednie przekąski?

  • unikaj wołowiny i wieprzowiny z dużą ilością tłuszczów
  • unikaj produktów zawierających MSG (glutaminian sodu)
  • wybieraj produkty od lokalnych producentów
  • zwracaj uwagę na zawartość cukru
  • zwracaj uwagę na dodatki

Uczciwie należy przyznać, że suszone mięsa są bez wątpienia zdrową przekąską. Warto jednak przed zakupem sprawdzić etykietę i uwzględnić kwestię zawarte w tym artykule. Możemy być pewni, że Jerky i Stripsy są doskonałym źródłem składników odżywczych, które oferują przede wszystkim najwyższej jakości białko.

Można przyjąć, że jest to niezwykle wygodna opcja na zdrową przekąskę między posiłkami lub główne źródło białka w standardowym posiłku. Wysoka zawartość odżywcza w tego typu produktach jest niekwestionowana. Wybierając Jerky lub Stripsy dbamy o nasze mięśnie, promując jednocześnie utratę tłuszczu. Jeśli przekąskę tę uzupełnimy jakimkolwiek owocem lub warzywem, to takie combo możemy nazwać kompletnym, pełnowartościowym posiłkiem.

Podsumowanie

Warto podążać za przykładem wielu sportowców i korzystać z walorów jakie niesie za sobą porcja suszonego mięsa wołowego lub wieprzowego. Taką przekąskę warto włączyć do swojej diety lub mieć ją zawsze pod ręką, by poprawić swoją wydajność w codziennych czynnościach.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)