200 g - mięso z piersi indyka
Mrożonka – mieszanka meksykańska
Masło klarowane – 20 g
500 g ziemniaki
1 mała cebula,
1,5 cm chili
ząbek czosnku
kawłeczek imbiru
500 g - przecier pomidorowy w kartonie
Przyprawy – sól, pieprz, kumin, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
Mięso z indyka zmielić w maszynce na grubym sitku. Mięso mielone na grubych oczkach nie jest miazgowate a w zupie jest bardziej wyczuwalne, tworzą się takie mini mięsne kluseczki. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chili i czosnek. Następnie na małym ogniu podsmażamy zmielone mięso. Mięso powinno być podmasażone lekko, nie na rumiano.
Przekładamy podsmażone mięso do garnka, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy resztę przypraw (ziele, liść, sól, pieprz) Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy naszą mrożonkę. Dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , dolewamy około 0,5 l wody i gotujemy miękkości ziemniaków. NA koniec sprawdzamy smak zupy i dosmaczamy po swojemu. Ja lubię z łyżką jogurtu, domownicy raczej nie
Gotowy produkt
Ozdobić natką pietruszki lub kolendry.Ta zupa jest gęsta przez to treściwa. Z podanej porcji wychodzą 4 duże porcje zdrowej zupy.Polecam
redukującym, smacznego
Jedna porcja zupy to około 260 kcal w tym 17 B/34,75 ww/ 6 tł
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-13 17:26:09