SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zgubny wpływ pszenicy na zdrowie - recenzja artykułu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2440

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5187
Cześć! Właśnie trafiłem na artykuł przestrzegający przed tzw. pszenicznym brzuchem - otyłością spowodowaną głównie nadmiernym spożyciem produktów pszenicznych. Podaję link:

http://kefir2010.wordpress.com/2013/10/06/buszujacy-w-pszenicy-globalna-zmowa-wokol-glutenu/

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Ja myślę, że fragment komentujący wpływ innych zbóż jest trochę zbyt ostro napisany. Np. Owies, o udowodnionym pozytywnym wplywie na organizm jest tam przedstawiony tylko w ramach znacznego zwiekszenia poziomu cukru we krwi. A to przecież nie wszystko!

Oraz fragment traktujący o mutacjach genomu - pełen barwnych, oddziałujących na emocje porównań o romantycznej nocy kochanków przy promieniowaniu itp. Ale brak konkretnych, rzetelnych opisów co takiego strasznego się w tych zbożach dzieje po mutacjach. Bo to, że traktujemy zboża truciznami nie znaczy, że musi wyjść trucizna. Wiele procesów obróbki żywności moglibyśmy w ten sposób zdyskredytować. Chociażby ser pleśniowy - o zgrozo! Pozwalając na pleśnienie sera sami sobie gotujemy rychły koniec! A okazuje się, że wcale ta pleśń jakoś nie zabija ;)

Zapraszam do dyskusji

--------------------------------------------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 645 Wiek 107 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1991
napewno otylosc nie jest od pszenicy tylko od obzerania sie. niektórzy ludzie maja problemy z jej trawieniem, np. okreslone grupy krwi, ale to nie znaczy ze nie wolno jej jesc nikomu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 118 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 3380
Udowodniony jest wpływ pszenicy (zwłaszcza białej maki) na podwyższenie poziomu homocysteiny, powodowanie insulinoodporności i powodowanie stanów zapalnych. Sama roślina nie jest zła, ale sposób jej obróbki spowodował, że o co może być żywnością, stało się szkodliwe.

Tutaj można poczytać: http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/wheat-gluten_b_1274872.html

Zmieniony przez - kopyto w dniu 2014-04-03 11:41:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5187
"napewno otylosc nie jest od pszenicy tylko od obzerania sie. niektórzy ludzie maja problemy z jej trawieniem, np. okreslone grupy krwi, ale to nie znaczy ze nie wolno jej jesc nikomu. "

Ten kardiolog twierdzi, że jakaś substancją zawarta w pszenicy powoduje wzmożone odczuwanie głodu. To by poniekąd wyjaśniało obżarstwo.

"Udowodniony jest wpływ pszenicy (zwłaszcza białej maki) na podwyższenie poziomu homocysteiny, powodowanie insulinoodporności i powodowanie stanów zapalnych."

Ten lekarz w wywiadzie idzie dalej - twierdzi, że zaminiliśmy wielkie zło -czyli białą oczyszczoną mąkę, na trochę mniejsze zło - produkty pełnoziarniste z pszenicy, co też jest wyjściem tragicznym.

--------------------------------------------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 645 Wiek 107 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1991
coco wedlug niego powinno sie jesc?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 118 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 3380
Globalizacja i swobodny przepływ towarów (jakby ktoś pytał to jestem kapitalistą, a nie jakimś lewakiem ), spowodowały, że wiele produktów trafia do ludzi, którzy nie są genetycznie usposobieni do trawienia danych pokarmów. Np. kukurydza dla większości europejczyków (zwłaszcza tych mających korzenie na północnej części kontynentu) jest przyczyną kłopotów trawiennych i alergicznych. A przecież skrobia kukurydziana jest wszechobecna. Podobnie ma się sytuacja z soją, gdzie onegdaj, na dalekim wschodzie spożywano tylko FERMENTOWANE produkty z soi, a soją nieprzetworzoną w ten sposób karmiono tylko bydło. Teraz gdzie nie spojrzysz: "koncentrat/hydrolizat białka sojowego". Smacznego!
Co do pszenicy, to uważam iż produkty z pełnego ziarna nie powinny być dla nas (Słowian) szczególnie szkodliwe, chyba, że ktoś ma alergię na gluten lub przodków wywodzących się z bardziej egzotycznych rejonów geograficznych, gdzie pszenica nie występowała.


Zmieniony przez - kopyto w dniu 2014-04-03 12:48:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 283 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5187
"coco wedlug niego powinno sie jesc? "

W sumie radzi podobnie jak artykuly na potreningu - bialko, zdrowe tluszcze, wegle w stylu ryz, ziemniaki itp. Radzi unikac cukru i pszenicy a odrzucic bledny poglad o szkodliwosci tluszczy, nawet tych nasyconych

--------------------------------------------------------------

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta masa - rozwój ekto-.

Następny temat

łączenie pokarmów - białko i weglowodany ?

Shaker