Mężczyzna, 18 lat, 70kg, 171cm, wydaje mi się że ekto-endo (chude kości ale nie jestem strasznie wąski, mam skłonność do otłuszczania). Moim celem jest sucha masa, będę regulował kcal tłuszczami.
Najpierw ogólnie dieta:
b/t/w/kcal
6.30 śniadanie
100g płatki owsiane 12/7/62/366
200g mleko 3,2% 7/6/10/122
120g 3 jaja kurze 13/10/1/145
całość 32/24/73/633
11.00 II śniadanie
60g bułka grahamka 5/1/31/155
10g polędwica 2/1/0/18
10g ser edamski 2/2/0/29
60g bułka grahamka 5/1/31/155
10g polędwica 2/1/0/18
10g ser edamski 2/2/0/29
całość 19/8/62/403
14.00 III śniadanie
60g bułka grahamka 5/1/31/155
10g polędwica 2/1/0/18
10g ser edamski 2/2/0/29
250g jogurt pitny 7/2/33/175
całość 16/6/64/376
16.30 przedtreningowy
100g kasza gryczana 13/3/63/336
100g mięso z piersi kurczaka 22/1/0/99
olej 20g 0/20/0/177
całość 34/24/64/612
17.00-18.30 trening
w połowie treningu
40g miodu
sok z połowy cytryny
całość 0/0/32/130
18.30 potreningowy
100g ryż biały 7/1/77/344
30g WPC vitamin-shop 22/0/2/95
całość 29/1/78/439
22.30 30min przed snem
150g twaróg półtłusty 28/7/6/200
20g oliwa z oliwek 0/20/0/176
całość 28/27/6/376
PODSUMOWANIE
2969kcal
157g białka (2,2/kg) 90g tłuszczy (1,3g/kg) 378g węgli (5,4g/kg)
k tłuszczowe: nasycone 23g, 1-nienasycone 42g, wielonienasycone 16g
białko: zwierzęce 111g, roślinne 46g
ogólnie mam takie problemy:
sód 320% 1800mg (575 norma)
potas 70% 2400mg (3500)
fosfor 280% 2500mg (900)
wapń 80% 960mg (1200)
mangan 400% 10mg (2,5)
wit a,d ok 30%
Jakie mogą być problemy przy takich dawkach przez dłuższy czas? mam nadzieję że nadmiar manganu jakoś się wydali. Wit a, d nadrobię tranem. Bardziej martwi mnie reszta. Teoretycznie sód jest regulowany przez nerki ale czy w takim stopniu i czy to ich zbytnio nie obciąży? Poza tym dużo fosforu wzgl wapnia osłabia jego wchłanianie to może źle wpłynąć nie tylko na kości. Czy może przesadzam i to nie są aż tak duże dawki jak mi się wydaje? Nie jestem specjalistą i raczej opieram się na teorii więc proszę o pomoc : )