może się przyda
"1. Unikanie żywności, która zawiera składniki sprzyjające namnażaniu się chorobotwórczych grzybów i bakterii.
Pożywki dla grzybów i bakterii:
* cukier, wyroby cukiernicze, słodzone napoje;
* produkty z oczyszczonej mąki pszennej i białego ryżu;
* wyroby zawierające drożdże;
* mleko krowie, sery żółte i pleśniowe;
* mięso wieprzowe i konserwy mięsne;
* surowe i wędzone ryby.
2. Unikanie pożywienia zawierającego alergeny.
Silnymi właściwościami alergizującymi charakteryzują się: białko jajka kurzego, mleko, kakao, orzechy, migdały. Wśród warzyw najczęściej uczulają pomidory i cebula, wśród owoców - cytrusy, truskawki i poziomki. Jednak według dr Werthmanna pierwotnymi alergenami są produkty wytwarzane z mleka krowiego oraz jaj kurzych. Neutralne formy mleka: "zsiadłe" mleko, maślanka i masło.
3. Spożywanie produktów zrównoważononych z punktu widzenia kwasów i zasad.
Łączne spożywanie określonych grup produktów powoduje zaburzenia w procesie trawienia. Niestarwione resztki pożywienia zalegają w przewodzie pokarmowym i zaczynają gnić, fermentować. Na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w procesie trawienia ogromny wpływ ma zastosowanie diety rozdzielnej.
Dieta rozdzielna opiera się na założeniu, że produkty bogate w białko i te, bogate w węglowodany powinny być spożywane osobno. Białka trawione są w kwasie. Natomiast weglowodany rozkładane są w środowisku zasadowym. Jeśli jednoczesnie do żołądka trafią
produkty białkowe i węglowodanowe wówczas żołądek wytwarza zarówno kwaśne i zasadowe soki trawienne, które szybko się neutralizują, pozostawiając w żołądku słaby, wodnisty roztwór. Zastosowanie diety rodzielnej nie pozwala na to, ponieważ jedna i druga grupa produktów jest spożywana osobno - o innej porze.
Podstawowe produkty węglowodanowe:
płatki zbożowe, kukurydziane, ryż, kasza, mąka, ziemniaki, otręby owsiane, pieczywo pełnoziarniste: razowe, graham, pieczywo chrupkie itd.
Podstawowe produkty białkowe:
jajka, mleko, wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób, dziczyzna, dorsz, halibut, flądra, kergulena, mintaj, morszczuk, pstrąg, sola, sandacz, kraby, małże, raki itp."