- 1 główka kapusty pekińskiej lub sałaty
- 1-2 tuńczyk w oliwie, w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 różowy grapefruit
- trochę żółtego sera
Sposób przygotowania:
1) Kapustę pekińską lub sałatę porwać na małe kawałeczki. Odsączyć kukurydzę.
2) Żółty ser pokroić w kosteczkę. Tuńczyka odsączyć, zachowując oliwę i sos.
3) Grapefruita podzielić na małe cząstki, skrzętnie zbierając sok.
4) Rozdrobnić tuńczyka. Z łodyg selera starannie wyciągnąć 'nitki' i pokroić na małe kawałki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Sos:
Wymieszać zachowaną wcześniej oliwę z tuńczyka, sok z grapefruita, odrobinę pieprzu, łyżeczkę ostrej musztardy. Można dodać odrobinę wyciśniętego czosnku. Jeżeli sos będzie za mało kwaśny, można dodać trochę soku z cytryny.
Damy rade.
ciachokoks