Problem w tym, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowym (i to znacznej). Co utrudnia pracę całego układu pokarmowego, pogarsza wchłanianie składników odżywczych, powoduje wzdęcia.
...
Napisał(a)
Płatków jęczmiennych nie powinno się jeść (pomimo tego, że mają niskie IG).
Problem w tym, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowym (i to znacznej). Co utrudnia pracę całego układu pokarmowego, pogarsza wchłanianie składników odżywczych, powoduje wzdęcia.
Problem w tym, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowym (i to znacznej). Co utrudnia pracę całego układu pokarmowego, pogarsza wchłanianie składników odżywczych, powoduje wzdęcia.
...
Napisał(a)
MolderDis zgadzam się, właśnie napisałam max.3porcje tygodniowo ale to już na prawdę dla tych którzy są uparci i chcą je jeść i dla nich radzę nie więcej niż 3 a ogólnie to sądzę że raz na cały tydzień to nic strasznego się nie stanie, w szczególności jak to będzie jeden z wielu składników we własnej kompozycji muesli.
Kochać ponad życie dlatego warto żyć
...
Napisał(a)
Witam,
przepraszam za odświeżanie, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Zaciekawiły mnie wypowiedzi o tym, że nie należy spożywać za dużo płatek jęczmiennych, najlepiej co najwyżej raz w tygodniu. Tak się składa, że jem je codziennie rano i często dosypuję do kolejnych posiłków jeżeli muszę podbić kalorie z węgli. Może ktoś podać jeszcze jakieś solidne argumenty przeciwko płatkom jęczmiennym i najlepiej poprzeć to jakimiś wiarygodnymi linkami?
Pytam, bo moje płatki jęczmienne (płatki jęczmienne wyborowe - młyny w Stoisławiu) mają fajny skład (dla 100 g): b-10,5 ww-69,6 t-1,4 kcal-333. Moim zdaniem skład lepszy od owsianych.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zmieniony przez - Hydraulik_84 w dniu 2012-09-07 13:05:49
przepraszam za odświeżanie, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Zaciekawiły mnie wypowiedzi o tym, że nie należy spożywać za dużo płatek jęczmiennych, najlepiej co najwyżej raz w tygodniu. Tak się składa, że jem je codziennie rano i często dosypuję do kolejnych posiłków jeżeli muszę podbić kalorie z węgli. Może ktoś podać jeszcze jakieś solidne argumenty przeciwko płatkom jęczmiennym i najlepiej poprzeć to jakimiś wiarygodnymi linkami?
Pytam, bo moje płatki jęczmienne (płatki jęczmienne wyborowe - młyny w Stoisławiu) mają fajny skład (dla 100 g): b-10,5 ww-69,6 t-1,4 kcal-333. Moim zdaniem skład lepszy od owsianych.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zmieniony przez - Hydraulik_84 w dniu 2012-09-07 13:05:49
...
Napisał(a)
Płatki jęczmienne wcale nie są "złe".
Prawdą jest to, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowych i jest to normalne, gdyż większość produktów zbożowych jest fermentowana przez bakterie jelitowe zasiedlające naszą fizjologiczną florę. Produktami tych (i innych) procesów metabolizowanych przez bakterie są gazy tj. tlen, dwutlenek węgla, indol, skatol, azot, co przyczyniać się może do powstawania "wzdęć". Jeśli nie masz problemów ze wzdęciami po spożyciu płatków, nie masz się czym przejmować.
Prawdą jest to, że podlegają fermentacji w układzie pokarmowych i jest to normalne, gdyż większość produktów zbożowych jest fermentowana przez bakterie jelitowe zasiedlające naszą fizjologiczną florę. Produktami tych (i innych) procesów metabolizowanych przez bakterie są gazy tj. tlen, dwutlenek węgla, indol, skatol, azot, co przyczyniać się może do powstawania "wzdęć". Jeśli nie masz problemów ze wzdęciami po spożyciu płatków, nie masz się czym przejmować.
MY GOAL ?
IMPLICIT HAPPINESS
Poprzedni temat
Jakie produkty maja najwiecej białka??
Następny temat
Picie duzej ilosci wody !!
Polecane artykuły