Podążając za trendami królującymi w innych państwach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych, wprowadzamy do swojej diety różnego rodzaju ryże, bataty, komosy ryżowe, kasztany, nie pamiętając często o tym, co mamy wartościowego u siebie. Nie doceniamy kasz i często o nich zapominamy. Tymczasem są one wartościowym i smacznym elementem, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
O ile zdarza nam się sięgać po kuskus, kaszę gryczaną czy jęczmienną, to bardzo rzadko pojawia się w naszym menu kasza jaglana. Kasza jaglana powstaje z łuskanego prosa. Podobnie jak gryka nie zawiera ona glutenu. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie powoduje alergii, z tego względu bardzo często polecana jest osobom z wrażliwym układem trawiennym.
Kaszy jaglanej przypisuje się również funkcje usuwania toksyn z organizmu, jak i funkcje zasadotwórcze i alkalizujące. Spożywanie kaszy jaglanej wpływa również na zmniejszenie zapalenia błon śluzowych, poprzez usuwanie nadmiaru śluzu.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4489/niedoceniana-kasza-jaglana