Kofeina jest jedną z tych substancji, co do których nie ma wątpliwości, iż mogą pozytywnie wpływać na ogólnie pojętą formę sportową. Kwestią budzącą więcej kontrowersji jest optymalna dawka kofeiny, a także - kwestia doboru źródeł. Oczywiście najprostszą opcją jest zaaplikowanie tego związku w postaci suplementu, ale skoro występuje on również w wielu naturalnych produktach żywnościowych, to i z tej informacji można zrobić pewien użytek.
Dlaczego warto znać zawartość kofeiny w napojach i pokarmach?
Kofeina jest substancją o szerokim zastosowaniu. W sporcie używana jest głownie ze względu na właściwości ergogeniczne (pozytywny wpływ na zdolności wysiłkowe), a także z powodu oddziaływania na procesy metaboliczne (nasilone wydatkowanie energii związane ze wzrostem termogenezy i spontanicznej aktywności fizycznej). Warto jednak wiedzieć, że w celu wywołania wspomnianych powyżej skutków musi zostać osiągnięty pewien próg spożycia kofeiny i wynosi on minimum 3mg na kg masy ciała (wskazują na to nieliczne dane, znaczna część badań sugeruje iż potrzeba aż 5 - 6mg na kg masy ciała czyli sporo). To jest pierwszy powód dla którego dobrze byłoby poznać zawartość kofeiny w poszczególnych produktach żywnościowych.
Kolejną sprawą jest fakt, iż kofeina ma także pewne wady, a mianowicie może nasilać wydalanie magnezu i wapnia z ustroju. Znowuż jednak i tutaj liczy się dawka, w większości wypadków potrzeba około 500mg tej substancji by efekt mógł wystąpić w takim natężeniu, by zaburzał dzienny bilans wapnia i magnezu.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4449/ile-kofeiny-zawiera--