SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7972

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni.


Polacy do smażenia używają najczęściej oleju lub oliwy z oliwek (81% wskazań) - wynika z badania Omnimas* zrealizowanego przez TNS OBOP. Zdecydowanie rzadziej sięgają po takie tłuszcze, jak smalec (33%), margaryna (28%) czy masło (11%).

Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Prawie co trzeci Polak (32%) używa go do smażenia, mimo że oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury łatwo ulegają utlenianiu i powinny być wykorzystywane tylko do surówek/sałatek (na zimno).

Wśród Polaków największą popularnością cieszy się olej określany jako uniwersalny (wymieniony przez 48% respondentów jako najczęściej używany rodzaj oleju). Następne w kolejności są takie tłuszcze, jak: olej słonecznikowy (22%), olej rzepakowy (21%), oliwa z oliwek (6%) i olej sojowy (2%). Wszystkie rodzaje olejów używane są przez badanych zarówno do surówek/sałatek (na zimno), jak i do smażenia (na gorąco).
1% badanych nie spożywa/nie używa żadnego rodzaju oleju jadalnego, a 4% nie wie, jaki rodzaj oleju jest wykorzystywany w ich domu.

Z badania także wynika, że większość z nas, niezgodnie ze sztuką kulinarną i zasadami zdrowego odżywiania się, uzupełnia w czasie smażenia ubywający olej świeżym. Jednocześnie tyle samo osób (77%) wie, że nie wolno kilkakrotnie używać tego samego oleju do smażenia.

Ponad połowa badanych Polaków (57%) jest również błędnie przekonana o tym, że olej zawiera cholesterol. Natomiast tylko 41% wie, że ze względów zdrowotnych oleje są zalecane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Ponadto, 45% respondentów twierdzi błędnie, że wszystkie oleje nadają się do smażenia potraw.

Co ciekawe Polacy nie wiedzą również, że rodzimy olej rzepakowy należy do grupy olejów o podobnych właściwościach co „śródziemnomorska oliwa z oliwek". Jedynie 32% respondentów wiedziało, że olej rzepakowy jest jej polskim odpowiednikiem.

Badanie zostało zrealizowane w ramach badania Omnimas w dniach 5-7 czerwca 2004 r. na reprezentatywnej grupie 1003 mieszkańców Polski powyżej 15 roku życia.

źródło: TNS OBOP

Beatus, qui prodest, quibus potest

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
fajny art.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 767 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 23820
to fajnie mądralo ze umiesz czytac i przepisales artykul z gazety

ale zamiast krytykowac moglbys sie wysilic i napisac jak to powinno wygladac, ktory olej do smazenia, ktory do sorówek, itp

a nie tylko krytykowac

SAMSUNG ML-3561N A4 USB - 1500zł

Drukarka laserowa, mega wydajna do zastosowań biurowych.

Nowa, nieużywana!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Po pierwsze nie uwazam sie za madrale, po drugie nie przepisalem tylko skopiowalem podajac zrodlo, po trzecie niczego nie krytykowalem, bo to nie moj artykul, po czwarte o tluszczach jest pelno postow a ten art. mial byc tylko ciekawostka.
Dla tych co nie wiedza a wiec pewnie dla Ciebie: na surowo spozywamy oleje z duza zawartoscia kwasow wielonienasyconych oraz wszelkie oliwy i oleje tloczone na zimno (olej lniany i o. z oliwek extra virgin) . Do smazenia uzywamy glownie oliwy z oliwek lub oleju slonecznikowego wysokooleinowego lub pzy braku funduszy oleju rzepakowy niskoerukowego ze wzgledu na wysoka zawartosc kwasow jdnonienasyconych, ktore nie sa podatne na utlenianie w takim stopniu jak te pierwsze. Nie powinno sie spozywac normalnego oleju slonecznikowego ze wzgledu na wysoka zawartosc kwasu z rodziny omega-6 (69g)

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
oki nie moge musze to napisac ,chodz ma free time ,smazymy na tluszcach stalych :slonina,smalec,olej kokosowy,podsmazac mozemy na oliwie z oliwek z wytlokow ,oliwe z oliwek extra vergin ,oelj lniany,olej z wiesolka dwuletniego pijemy,dodajemy do salatek ,i koniec przekazu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Soga juz dawalem

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

chce przytyć

Następny temat

Jak przytyc

WHEY premium