SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chłodnik litewski by Malinowa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2158

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Chłodnik litewski

Pyszny,zdrowy,chrupiący - MNIAM !







Składniki:

- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki małosolne
- 2 ogórki gruntowe
- 2 duże jogurty naturalne
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu buraczanego (naturalnego)
- sól, pieprz



Przygotowanie:

1. Buraczki obieramy ,kroimy w drobną kostkę i gotujemy 5 min. w minimalnej ilości wody (tyle by zakryć buraki)
2. Botwinkę kroimy w drobną kostkę( największych liści nie dodajemy) dokładamy do garnka z buraczkami i gotujemy 3 min razem. Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy garnek do wystygnięcia.
3.Ogórki,rzodkiewkę, szczypior oraz koperek - kroimy drobno i dodajemy do ostudzonej botwinki (wody z gotowania nie wylewamy)
4. Do całości dodajemy jogurty oraz doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i koncentratem buraczanym.

5. Podajemy z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z masłem


Wartości:
Porcja ze zdjęcia +ziemniaki+ jajo

B: 15,2
T: 11,7
W: 41,0
Kcal: 322















Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-05-12 09:39:16
7

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3778 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68501
Super jedzonko...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94766 Napisanych postów 364747 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669983
zjadł bym

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 258 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 4920
Mega , na pewno pyszne aż zgłodniałam :D. Spróbuję zrobić w któryś dzień.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Rób viang , łatwizna , tylko potrzeba odrobinę cierpliwości do krojenia

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Super trzeba spróbować. Najlepszy chłodnik jadłem w Wilnie i do dziś nie mogę go podrobić :) Na pewno był na samych buraczkach (bez liści) i był raczej rzadki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3778 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68501
Oryginalny chłodnik był całkiem inny, niż popularna obecnie wersja. Dobra kwaśna śmietana, esencjonalny rosół (z wołowiny i cielęciny), barszcz biały (z żytniej razowej lub owsianej mąki), czasem kwas z ogórków lub szczawiu , a oprócz jajek np. szyjki rakowe i pokrojony gotowany jesiotr ...
Wersje na kwaśnym mleku (jogurcie, kefirze) to takie raczej ubogie namiastki, którymi ciężko się najeść.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rosyjskie syrniki

Następny temat

warzywka z patelni - pytanko

WHEY premium