Szacuny
11179
Napisanych postów
52127
Na forum
26 lat
Przeczytanych tematów
57816
zastanawialem sie swego czasu, czemu ma sluzyc nadawanie nowych imion w tej Capoeirze. pomijajac juz kwestie, czy jest to walka czy balet, to nie trzeba byc jakims mistrzem etnografii by wiedziec, ze zmiana imienia jest czescia rytualow inicjacyjnych, a wiec religijnych.
A jak sie to ma do treningow, na ktore przychodza dzieciaki, przyprowadzane przez rodzicow, albo mlodzi chcacy sie nauczyc bic, to naprawde nie wiem.
zreszta, najlepiej niech sie wypowie kto ten "styl" cwiczy, bo ja go znam tyle co z netu i filmow i moze moj obraz jest niepelny/nieprawdziwy.
przemq
"the matrix is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth."
Szacuny
33
Napisanych postów
3395
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
21099
przemeq to jest wlasnie walka i balet. Jak chca sie nauczyc bic to ida na boks a nie na Capo. Skad wiesz ze rodzice przyprowadzaja tam dzieci, by je nauczyc bitki?
Szacuny
1
Napisanych postów
456
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
15386
nadawanie przezwisk (apelido) jest czescia tradycji capoeira i nie ma nic wspolnego z religia. tradycja mowi, ze w czasach kiedy capoeira byla zakazana uzywano tych przezwisk aby pozostac anonimowym dla policji. generalnie capoeira nie ma zadnych bezposrednich zwiazkow z religia i jest to wszystko na treningach tlumaczone - jest wiele elementow, ktore moga sie kojarzyc z religia natomiast jest to tylko i wylacznie element tradycji.
Szacuny
1
Napisanych postów
456
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
15386
zapewniam Cie, ze nie reklamujemy capoeiry jako sztuki, ktora nauczy cie jak sie bic ale jako sztuke laczaca wiele elementow w tym walki. i jestem niemalze pewny, ze osoby przychodzace do nas w celu nauki bicia sie stanowia znikomy procent calosci po czym po dosyc krotkim okresie rezygnuja z treningow.