SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

2400 kcal redukcja - 7 kg przez 2 miesiące. 190cm 87 kg 36l

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4202

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

36

Płeć

M

Waga

87

Wzrost

190

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

14

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca za biurkiem, popołudnia drobne prace budowlane, spacery 2h 2 razy w tygodniu, podbudka 6.30 spanie około23.00

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

3 razy w tygodniu siłownia, 2 razy bieg po 4 km, sprzęt - ławka, modlitewnik, gryfy, obciążenie, drążek, stażu prawie nie posiadam (sporadyczne zabawy na atlasie BM-4700))

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

4 lata temu dieta 1500kcal - redukcja - 18 kg, do czasu diety jadłem niewiele ale bardzo niezdrowo

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

bardzo dobry

Stosowana lub planowana suplementacja

nie planuję
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 67
Witam bardzo serdecznie i poproszę o sugestie dotyczące mojego przedsięwzięcia:
redukcja - 7 kg przez 2-3 miesiące,
przyrost masy mięśniowej do ok 85 kg i trening na rzeźbę.

Przez ostatni miesiąc sporo wertowałem "podwieszone" tematy w dziale odchudzanie, sporo się dowiedziałem i ułożyłem swoją dietę oraz ćwiczenia. Nie mam jednak doświadczenia w tych dziedzinach i pewnie popełniłem sporo błędów, więc za wszelki sugestie będę bardzo wdzięczny.

1. Na podstawie dziennika posiłków ustaliłem zapotrzebowanie przy założeniu
-trening siłowy - 3x60 min, intensywność mała (początkujący, małe obciążenia, praca nad techniką),
-bieganie - 2x30 min, intensywność średnia a dokładniej mówiąc 4 km biegu w tym 3 interwały po 4 minuty, ogólny czas około 20 minut,
- typ budowy mezomorfik,
- dzienna aktywność - średnia (do południa biurko, później łopata, taczka itp, zimą wykończenia budowlane, 2xna tydzień 2h spaceru)

KALORIE [kcal] 2443
BIAŁKO [g] 180,6 2,1 na kg mc
TŁUSZCZE [g] 111,8 1,3 na kg mc
WEGLOWODANY [g] 179 2,1 na kg mc


2. Dieta:

WARIANT I g b t w kcal

I posiłek
Jajecznica 200 20 17 1 238
Oliwa z oliwek 10 0 10 0 88
Pomidor 75 1 0 2 11
Ogórek 75 0 0 1 8
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 100 3 2 5 47
ŁĄCZNIE: 460 24 29 9 392

II posiłek
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
Masło extra 10 0 8 0 74
Polędwica sopocka 20 4 2 0 33
ŁĄCZNIE: 80 7 11 23 218

III posiłek
Pomidor 75 1 0 2 11
Jaja kurze całe 20 2 2 0 24
Masło extra 3 0 2 0 22
Ogórek 75 0 0 1 8
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
ŁĄCZNIE: 223 6 5 26 177

IV posiłek (przedtreningowy)
Makrela wędzona 190 39 29 0 420
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 200 9 4 12 120
Serek twarogowy ziarnisty 200 25 9 7 202
Banan 150 2 0 33 143
ŁĄCZNIE: 740 74 43 52 884

V posiłek
Ryż biały 50 3 0 38 172
Schab wieprzowy na parze 250 63 10 0 300
Brokuły 250 5 1 4 40
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
Masło extra 5 0 4 0 37
Orzechy laskowe (15 szt - 10g) 10 1 6 1 67
ŁĄCZNIE: 615 75 22 66 727



ŁĄCZNA ILOŚĆ 186 110 176 2398
USTALONE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE 181 112 179 2443
ZREALIZOWANY % DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA 103% 98% 98% 98%
DOSTARCZONA ILOŚĆ NA KG MASY CIAŁA [g] 2,2 1,3 2,0 27,9



WARIANT II g b t w kcal

I posiłek
Oliwa z oliwek 15 0 15 0 132
Jaja kurze całe 60 7 5 0 73
Pomidor 75 1 0 2 11
Ogórek 75 0 0 1 8
Masło extra 5 0 4 0 37
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 100 3 2 5 47
ŁĄCZNIE: 380 14 27 31 419

II posiłek
Jaja kurze całe 120 13 10 1 145
Pomidor 60 1 0 1 9
Ogórek 60 0 0 1 6
Masło extra 5 0 4 0 37
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
ŁĄCZNIE: 295 17 15 26 308

II posiłek
Polędwica sopocka 30 6 3 0 50
Masło extra 5 0 4 0 37
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
ŁĄCZNIE: 85 9 8 23 198

IV posiłek (przedtreningowy)
Schab wieprzowy na parze 250 63 10 0 300
Chleb żytni pełnoziarnisty 45 3 1 22 107
Kukurydza konserwowa 50 1 1 10 52
Marchew 80 1 0 3 16
Jabłko 140 1 1 14 64
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 200 9 4 12 120
Banan 70 1 0 15 67
ŁĄCZNIE: 835 77 16 76 725

V posiłek
Serek twarogowy ziarnisty 200 25 9 7 202
Jaja kurze całe 180 20 15 1 218
Białko jaja kurzego 40 4 0 0 20
Pomarańcza 150 1 0 14 66
Polędwica sopocka 30 6 3 0 50
Migdały (10 szt - 10 g) 10 2 5 1 60
Orzechy fistaszki (20 orz-15g) 30 7 15 6 176
ŁĄCZNIE: 640 65 47 29 791


ŁĄCZNA ILOŚĆ 182 113 185 2441
USTALONE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE 181 112 179 2443
ZREALIZOWANY % DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA[%] 101% 101% 104% 100%
DOSTARCZONA ILOŚĆ NA KG MASY CIAŁA [g] 2,1 1,3 2,2 28,4



WARIANT III

I posiłek b t w kcal
Jajecznica 200 20 17 1 238
Oliwa z oliwek 10 0 10 0 88
Pomidor 75 1 0 2 11
Ogórek 75 0 0 1 8
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 100 3 2 5 47
ŁĄCZNIE: 460 24 29 9 392

II posiłek
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
Masło extra 10 0 8 0 74
Polędwica sopocka 20 4 2 0 33
ŁĄCZNIE: 80 7 11 23 218

III posiłek
Pomidor 75 1 0 2 11
Jaja kurze całe 40 4 3 0 48
Masło extra 5 0 4 0 37
Ogórek 75 0 0 1 8
Chleb żytni razowy 50 3 1 23 112
ŁĄCZNIE: 295 8 9 26 215

IV posiłek (przedtreningowy)
Mięso z piersi kurcz. na parze 300 65 4 0 297
Ryż biały 100 7 1 77 344
Jaja kurze całe 120 13 10 1 145
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 200 9 4 12 120
Chleb żytni razowy 45 3 1 21 100
ŁĄCZNIE: 765 95 19 110 1007

V posiłek
Serek twarogowy ziarnisty 200 25 9 7 202
Orzechy fistaszki (20 orz- 15g) 45 11 22 9 263
Białko jaja kurzego 30 3 0 0 15
Orzechy laskowe (15 szt - 10g) 10 1 6 1 67
Migdały (10 szt - 10 g) 10 2 5 1 60
ŁĄCZNIE: 295 42 42 18 607


ŁĄCZNA ILOŚĆ 177 110 186 2439
USTALONE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE 181 112 179 2443
ZREALIZOWANY % DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA[%] 98% 99% 104% 100%
DOSTARCZONA ILOŚĆ NA KG MASY CIAŁA [g] 2,1 1,3 2,2 28,4


WARIANT IV

I posiłek g b t w kcal
Maślanka Isolda 200 6 0 10 66
Ser twarogowy półtłusty 100 19 5 4 133
Chleb żytni pełnoziarnisty 45 3 1 22 107
Masło extra 5 0 4 0 37
ŁĄCZNIE: 350 27 10 35 342

II posiłek
Chleb żytni pełnoziarnisty 45 3 1 22 107
Masło extra 5 0 4 0 37
Polędwica sopocka 30 6 3 0 50
Jogurt wiśniowy 1,5% tłuszczu 120 4 2 10 73
ŁĄCZNIE: 200 13 9 32 266

III posiłek
Banan 65 1 0 14 62
Polędwica sopocka 30 6 3 0 50
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 100 3 2 5 47
odżywka 15 12 1 1 55
ŁĄCZNIE: 210 22 5 20 213

IV posiłek (przedtreningowy)
Kasza gryczana 50 6 2 32 168
Migdały (10 szt - 10 g) 15 3 8 1 91
Orzechy fistaszki (20 orz- 15g) 30 7 15 6 176
Warzywa na parze mieszanka 200 8 1 23 150
Sos pieczeniowy ciemny 159 2 1 10 59
Schab wieprzowy na parze 250 63 10 0 300
ŁĄCZNIE: 704 89 36 72 943

V posiłek
Ser typu "Feta" 60 10 10 1 129
Serek twarogowy ziarnisty 200 25 9 7 202
Oliwa z oliwek 30 0 30 0 265
Kukurydza konserwowa 50 1 1 10 52
Pomidor 75 1 0 2 11
Ogórek 75 0 0 1 8
Sałata 120 1 0 1 12
ŁĄCZNIE: 610 39 49 22 678


ŁĄCZNA ILOŚĆ 189 110 181 2443
USTALONE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE 181 112 179 2443
ZREALIZOWANY % DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA[%] 105% 98% 101% 100%
DOSTARCZONA ILOŚĆ NA KG MASY CIAŁA [g] 2,2 1,3 2,1 28,4

Co do jedzenia, wszystko na parze lub gotowane, nic smażonego.
Nie lubię kaszek, owsianek itp. więc śniadania są, jakie są.
Zdyscyplinowanie przestrzegania diety - wysokie. Może być wpadka jak będzie jakaś imprezka alkoholowa ;\

3. Trening

Trening będzie w domu z wykorzystaniem regulowanej ławki ze stojakami i modlitewnikiem, gryf prosty, gryf mocno łamany i hantle, drążek.
Nie posiadam dostępu do maszyn.

Jako, że jestem kaleką w tej dziedzinie więc wybrałem trening podstawowy-ogólnorozwojowy w następującym układzie:

Skłony tułowia na ławeczce 3 serie - 25,15, 10 powtórzeń


Przysiad ze sztangą 5 serii 8,8,8,6,6 powtórzeń


Wiosłowanie sztangą 5 serii 10,10,10,8,8 powtórzeń


Wyciskanie sztangi leżąc 5 serii x 10 powtórzeń


Wyciskanie na barki(Arnoldki), 5 serii x 10 powt.


Uginanie przedramion ze sztangą - modlitewnik 3 serie x 10


Wyciskanie francuskie hantli jednorącz 3 serie 10,10,8


Podciąganie na drążku podchwytem 3 serie x 6,6,4

Ilość powtórzeń dobierałem do możliwości ;(

Trening w PN, ŚR, PT około godziny 17.30
Bieganie WT, CZW około godziny 15.00

Tak to sobie wyobrażam. Poproszę o ewentualne sugestie w kierunku polepszenia mojego planu.

Jednocześnie chciałbym zapytać konkretnie o :
1. Czy w diecie nie ma "za dużo" jedzenia bo są tego kopiate talerze i ciężko zjeść. Po posiłkach (popołudniowych) brzuch mam jak balon i po tygodniu jakoś nie

zauważam aby coś się zmieniło (choć jeszcze się nie ważyłem).
2. Z tego co wyczytałem to progresja oznacza zwiększanie ciężaru w każdej serii i zmniejszanie powtórzeń, ja chciałbym dokładać obciążenie co trening, jednak nie

wiem, czy dokładam np. 2,5 kg raz w tygodniu, czy muszę dokładać na każdym treningu (co chyba raczej nie możliwe, bo po 2 tygodniach obciążenie wzrosłoby do 15 kg!).
3. Wyczytałem, że trening ten powinien trwać około 4-5 tygodni, czy później go zmodyfikować i kolejne 4-5 tygodni ???


Postarałem się wszystko dokładnie opisać jeśli jednak o czymś zapomniałem to uzupełnię.
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.


Zmieniony przez - Vader w dniu 2012-01-09 00:39:40

Zmieniony przez - Vader w dniu 2012-01-09 00:43:20

Zmieniony przez - Vader w dniu 2012-01-09 00:46:20
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta, kto moze prosze o poprawe

Następny temat

Dobra dieta na mase

WHEY premium