[...] czasu wysiadywania przez matkę wykluwa się pisklę. W Polsce najczęściej spożywanymi jajkami są bez wątpienia kurze, ale obok nich występują również przepiórcze, kacze, gęsie, indycze i strusie. Gdyby posortować je względem wagi, to począwszy od najcięższego, a na najlżejszym skończywszy, wyglądałoby to tak: strusie, gęsie, kacze, [...]
Witam Niewiem czy o tym kiedys był artykul na forum, jak nie to mysle ze każdemu się troche informacji podstawowych przyda nt. Podzialu produktow spożywczych na grupy Podzial produktow spożywczych na grupy Jedynie pożywienie urozmaicone pod względem produktow może dostarczyc organizmowi koniecznych składników odżywczych. By skomponowac je [...]
[...] kurzych są jajka przepiórcze i strusie. te ostatnie są dziesięciokrotnie większe od kurzych. Na twardo należy je gotować ponad 2 godziny, a na miękko-około 45 minut. Jaja gęsie i kacze z uwagi na oleisty smak nadają się głównie do ciast. Jajka przepiórcze poleca się zwłaszcza osobm uczulonym na białko jaja kurzego. [...]
[...] - do jakiegozpoiomu - nie wiem dokladnie, musialbys policzyc. Z pewnoscia trzeba zwiekszyc ilosc tluszczy i bialek. Ale dieta ma jak wspomnialem rowniez maknament jakosciowy. Warto bylobym zastanowic sie nad doborem pokrmów. i przypominam - ze jajko kurze nie ma 10g bialka na sztukę. Przecietnie 6 - 7g / na jajko. No chyba ze jesz gęsie jaja
[...] Jajka bez wątpienia są wręcz idealnym źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Spotkać można najczęściej jaja kurcze, kacze, gęsie, strusie, czy przepiórcze. Zaletą ich jest niewielka cena, łatwość przygotowania, możliwość stworzenia z nich różnorodnych i urozmaiconych posiłków, czy dodatek ich do [...]
[...] jednym z podstawowych źródeł białka i tłuszczów w diecie osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Dostępne są jednak również gęsie, kacze, strusie, czy przepiórcze. Jeszcze do niedawna białko jaja kurzego było uznawane za wzorcowe. Obecnie jest to białko mleka matki. Jaja są jednym z niewielu [...]
[...] je można na różne sposoby w naszych posiłkach, co jest niewątpliwym plusem ich zastosowania. W naszym kraju najpopularniejsze są jaja kurze. Rzadziej spożywa się kacze, gęsie, przepiórcze, czy strusie. Jednak popularność ich rośnie. Jajka w 100 g mają około 147 kcal. Białko na poziomie 12,5%, tłuszcze 10%, węglowodany 1,1%. Woda w jajach [...]
nie ogarniam tej strony Darek, wpisuje "jajka" i wyszukuje milion pozycji w tym jaja gesie, kacze, "tureckie" mrozone hvje muje a ja chce takie zwyczajne jajka, jajka od kury i ich nie ma http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2
nie ogarniam tej strony Darek, wpisuje "jajka" i wyszukuje milion pozycji w tym jaja gesie, kacze, "tureckie" mrozone hvje muje a ja chce takie zwyczajne jajka, jajka od kury i ich nie ma