porcji bialka a co za tym idzie pelnej puli amnokwasow nie mogli bysmy
obserwowac tak upragnionego przez nas progresu.
I tak białka dzielimy na wolnowchłanialne i szybkowchłanialne.Wolnowchlanialne to te,ktore uwalniaja aminokwasy do krwi stopniowo i powoli,dzieki nim katabolizm zostaje zachamowany na dosc dlugi czas,dlatego stosowanie tych bialek przed spaniem wydaje sie najbardziej odpowiednie,oczywiscie moga one pelnic role bialek calodziennych ze wzgladu na dlugi czas wchlaniania.
Drugim rodzajem bialek sa bialka szybkowchlanialne,
charakteryzuja sie one bardzo dobra biodostepnoscia i szybkim wchlanianiem
przez organizm.Najlepszymi porami przyjmowania tego typu bialek jest pora
przedtreningowa,potreningowa i wczesnie rano,zaraz po przebudzeniu
Oczywiscie sa to tylko pory sugerowane i wedlug mnie najlepsze,co nie znaczy ze inne pory sa zle-przeciwnie.
W zwiazku z tak duza gamą produktow bialkowych na rynku postaram sie troche
przyblizyc wam sytuacje i pomoc w wyborze.
Jezli poszukujesz dla siebie bialka z mysla picia go przed lub po treningu,
wybierz bialka szybkowchlanialne,na bazie izolatu bialek serwatkowych,
koncentratu bialek serwatkowych lub hydrolizatu bialek serwatkowych*.Czyli wszystkie te ,ktore do krwioobiegu trafia bardzo szybko bo o to glownie chodzi
I tutaj godne polecenia sa produkty:
VitaLife All The Whey (100% hydrolizatu bialek serwatki)
Dymatize Iso 100 Protein (hydrolizowany izolat bialka serwatki)
Vitalmax CFM Whey Protein Isolate (izolat białek serwatkowych)
NATURE'S BEST Zero Carb Isopure (izolat bialek serwatkowych)
SYNTRAX Nectar (izolat bialek serwatkowych)
ULTIMATE Isocool Whey Isolate (izolat bialek serwatkowych)
Champion Nutrition Pure Whey Protein Stack(izolat i koncentrat bialek serwatkowych)
Natomiast,jesli szukasz produktu bialkowego calodziennego,ktore bedziesz mogl rowniez
stosowac przed snem,wybieraj te,ktore maja w swym skladzie 3-5 roznych rodzai bialek
glownie-koncentrat bialek serwatkowych,micelarna kazeina,izolat bialek serwatkowych i bialko jaja-owoalbumine.
Tutaj równiez jest pare dobrych produktow:
Biogenix Pro Longatum (WPC,WPI,micelarna kazeina,albumina jajka,hydrolizat b.s.)
NutraBolics Isobolic (WPC,WPI,micelarna kazeina,albumina jajka)
BSN Syntha-6 (Ultra-filtrowane WPC,Mikro-filtrowane WPI,kazeinian wapnia,micelarna kazeina,albumina jaja,izolat bialka mleka)
dodam jeszcze ze wszystkie koncentraty bialek serwatkowych sa uniwersalne i mozemy je stosowac zarowno w porach treningowych jak i na noc lub dodawac do posilkow.Jednakze tak jak napisalem wyzej,sa bialka,ktore lepiej sie do tego nadaja.
Teraz kiedy mamy juz jako taki obraz na produkty,przedstawie rodzaje bialek i czym one sie cech**a.
BIAŁKA WOLNOWCHŁANIALNE
Micelarna Kazeina
Jest naturalną niezdenaturyzowaną formą kazeiny znajdującej się w mleku. Uważa
się, że jest ona jedynym białkiem, które działa anty-katabolicznie i zapobiega
rozkładowi mięśni. Micelarna Kazeina jest wyjątkowo wolno trawione i jest
bogatym źródłem białka, które odżywia Twoje mięśnie na długo po tym, jak białka
serwatki przestały działać; wywołując najlepszą retencję i utylizację azotu.
Micelarna Kazeina zapewnia stałe uwalnianie aminokwasów do krwi, co sprawia,
że jest ona doskonałym wyborem jako anty kataboliczne białko o długim czasie
uwalniania. W rzeczywistości, badania nad Micelarną Kazeina dowodzą, że jest ona
jednym potwierdzonym klinicznie 7 godzinnym anty-katabolicznym białkiem,
posiadającym zdolność do odżywiania Twoich mięśni przez cały dzień.
Owoalbumina
Białko jajka zawsze służyło jako standard, z którym porównywane były inne formy
białka. Izolat jaja to beztłuszczowe źródło białka, zawierająca największy
możliwie Stopień Wydajności Białka (ang. PER). Izolat Jajka zawiera pełen
profil aminokwasowy, dużą koncentrację BCAA i wysokie wartości biologiczne (ang. BV),
tym samym, będąc doskonałym wyborem jako anaboliczne, budujące mięśnie, anty-kataboliczne
zachowujące mięśnie białko. W wielu sportach, w tym kulturystyce od wielu lat uważana
jest niezmiennie za najlepsze źródło białka.
Koncentrat Białek Serwatkowych(WPC)
To chyba najbardziej znana i lubiana forma białka na rynku suplementów. Liczne badania
naukowe dowodzą szeregu korzyści płynących ze stosowania Koncentratu Białek Serwatkowych.
Optymalne proporcje aminokwasów i peptydów to nie wszystkie jego walory. Oprócz działania
anabolicznego stosujący doświadczają wzrostu ogólnej odporności organizmu. Udowodniono
bowiem, że Koncentrat Białek Serwatkowych powoduje podniesienie się w organizmie poziomu
glutationu - uważanego za „mistrza odtruwania". Z tego powodu białka serwatkowe przynoszą
nadzieje jako innowacja w walce z wieloma chorobami. Istnieją nawet doniesienia
o przeciwnowotworowym działaniu tej frakcji białek.
Izolat białka sojowego
Zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych w proporcjach i ilościach zbliżonych
do rzeczywistego zapotrzebowania organizmu. Dodatkowo moduluje poziom cholesterolu,
wzmacnia system immunologiczny, wzmacnia kości i reguluje gospodarkę hormonalną organizmu,
podnosi aktywność insuliny oraz hormonów tarczycy, przez co wspomaga redukcję tkanki
tłuszczowej (szczególnie cellulitu u kobiet). Przeciwdziała tworzeniu zmian miażdżycowych.
Wiele badań wskazuje, że białko sojowe może także obniżać poziom cukru i insuliny we krwi
zapobiegając przyrostowi masy tłuszczowej ciała. Ponadto w odróżnieniu od wszystkich białek
pochodzenia zwierzęcego, białko sojowe najwolniej wydalane jest z organizmu, co nie tylko
przeciwdziała utracie cennego azotu , ale także wpływa korzystnie na gospodarkę wapniową ustroju.
Kazeinian wapnia
Kazeinian wapnia charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz wyróżnia najbardziej równomierną
i najdłuższą kinetyką (wolne tempo przemian jakim podlega kazeinian w organizmie - powolne przyswajanie),
spośród wszystkich białek pokarmowych. Cechy te powodują, że jego spożycie zapewnia długotrwałe utrzymanie
podwyższonych wartości wolnych aminokwasów, dostępnych dla rozwoju tkanki mięśniowej i efektywne
hamowanie katabolizmu (rozkładu) białek, szczególnie w fazie po wysiłkowej i nocnej fazie po-absorpcyjnej.
Potęguje przyrost siły, pomaga budować i regenerować tkankę mięśniową.
Izolat Białek Mleka
Wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA), peptydy glutaminy czy tez laktoferynę (najlepiej przyswajalne
żelazo, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze).
BIAŁKA SZYBKOWCHŁANIALNE
Izolat Białek serwatkowych
Jest najczystszą dostępną formą białka serwatki. Jest on lepszej jakości niż
normalny koncentrat białka serwatki, dodatkowo nie ma w nim tłuszczu, więc w
oparciu o ten izolat możesz zbudować beztłuszczową masę mięśniową bez przyjmowania
dodatkowego tłuszczu. Izolat Serwatki jest bardzo dobrze trawiony, dzięki swojej
czystości i braku laktozy. Posiada on największe wartości żywieniowe i jest
najszybciej absorbowanym białkiem, dostarcza ona natychmiastowe uwalnianie
aminokwasów, BCAA do krwioobiegu, stając się idealnym białkiem, o
natychmiastowym działaniu anabolicznym.
Hydrolizat bialek serwatkowych
Charakteryzuje sie wysoką biologiczną wartością 157,aminokwasy sa szybko
uwalniane do krwi.
Zmieniony przez - salix w dniu 2007-04-06 17:29:19
DORADCA DZIAŁU ODŻYWKI I SUPLEMENTY
NIE WIESZ JAKIE SUPLEMENTY KUPIĆ? PORADY NA PRIV!!
NA gg TYLKO POWAŻNE PYTANIA!!!!!