"Kompleksowe reparaty mineralno-witaminowe są właśnie dla tych, którzy nie mają ani czasu, ani ochoty, ani możliwości komponowania diety z dziesiątków produktów lub monopreparatów pod względem włąściwej zawartości witamin, minerałów i innych mikroskładników pokarmowych."
wiec moge uznać, że to bedzie bezpieczne jesli poza tymi multi... olimpa spożywać będę gainer z witaminami,
ZMA apteczne i ogólnie bogata w skladniki odzywcze diete?
"Zawartość żelaza w wodzie jest bardzo różna, w zależności od ujęcia i od sposobu jej uzdatniania. Jeżeli żelazo w wodzie już występuje, to w formie prostych, nieorganicznych związków chemicznych, czyli jonów Fe2+, które wchodzą w organizmie w tzw. reakcję Fentona i wytwarzają wolne rodniki tlenowe - konkretnie - hydroksylowe. Organizm broni się przed reakcją Fentona na różne sposoby, między innymi chelatując żelazo aminokwasami, białkami lub innmi związkami organicznymi. W witaminkach Olimpa żelazo jest od razu chelatowane, więc nie wchodzi w reakcję Fentona i nie "truje", jak napisałeś, organizmu."
nie miałem na mysli trucia zelazem przez sam preparat olimpu bo to oczywiste ze takie dawki w dodatku chelatowane nie truja - ale czy jesli w wodzie jest az nadmiar zelaza (co ma miejsce w przypadku 50% sieci w polsce a wyniki badan sie przeklamuje bo nie ma kasy na modernizacje sieci ... nie na darmo w Japonii zmienia sie siec powszechnie, rury montuje sie tylko z specjalnych stopów (o ile w ogóle uzywa sie tych metalowych) a ich wnetrze pokrywa srebrem ... co dalo wyrazny spadek w ilosci notowanych chorób w rodzaju: wrzodziejace zapalenie jelit, choroba Crochna, nadwrazliwosc jelita grubego itp ....
"Ponadto, relatywnie wysokie, jednak całkowicie fizjologiczne dawki cynku są właśnie między innymi dodane tam po to, aby cynk hamował reakcję Fentona i produkcję wolnych rodników, bo pierwiastek ten jest jedynym minerałem, który takową, bezpośrednią aktywność posiada. Wypiera on bowiem żelazo i miedź z tej reakcji."
no własnie - cynk - czy nie dojdzie do zatrucia jesli bedzie sie wiele miesiecy spozywalo cynk z multi olimpu + 25mg z ZMA aptecznego + to co w diecie ... mnie sie zdaje, ze bedzie to grubo ponad 50 mg dziennie ...
"Zajadaj więc te witaminki - "na zdrowie"! Zrezygnuj najwyżej z tranu, bo właśnie po to produkowane są preparaty oparte o koncentrowane kwasy omega3, aby unikać dowożenia wraz z tranem nadmiernych dawek witamin A i D oraz wysokich porcji cholesterolu."
w preparatach ze skoncentrowanych omega3 tez sa witaminy ...
preparaty zawierajace same omega sa slabo wchlanialne, i tak trzeba zezrec w czasie ich podawania jakis tluszcz ... poza tym wolne omega3 szybko sie utleniaja ... tran wchlania sie lepiej niz czyste omega 3 i paradoksalnie moze sie okazac ze z tranu o mniejszej zawartosci omega3 moze w organizmie znalezc sie wiecej tych kwasó niz z samych preparatów ze skladnikami wyizolowanymi ...
poza tym jest wazna rzecz - sposób przechowywania preparatów w sklepach ... malo kto ma odpowiednie lodówki dajace regulacje temperatuty od 6 do 22 *C ... ostatnio w sklepie w którym kupowalem pewna rzecz bylo 32*C (lato i upaly ... jak mi ktos powie ze w takiej temperaturze kwasy omega3 beda stabilne i nie zdegeneruja sie to chyba umre ze smiechu ... wlasnie z tego powodu wole juz kupic Tran "Lysi" - w mojej osiedlowej aptece bo oni trzymaja go caly czas w lodówce w temperaturze 12 *C ... nawet dostawy maja samochodem z komora termostatyczna ... wiec wole kupowac pewny tran niz omega3 które ktos traktuje jak kartofle :) ... choc i omega3 tez kupuje :)
a co do cholesterolu - dawno obalono mit jakoby zawarty w pokarmie szkodzil, przyczyna miazdzycy nie jest sam cholesterol ale obecnosc w organizmie ognisk stanów zapalnych i nadmiar prostych cukrów w diecie... a poza tym nawet na diecie totalnie tłuszczowej nie wystepuje u mnie podniesienie zawartosci cholesterolu we krwi - a nawet wiecej, poziom ten u mnie spada natomiast co dziwne (wlasciwie wcale nie dziwne) dodanie do diety skladników typu slodycze, gainer lub inne zawierajace przesadzone ilosci prostych cukrów - wyraznie podnosi mi poziom cholesterolu w krwi ... w sposób bezpieczny (bom mlody) ale wyrazny statystycznie :) tak samo a nawet jeszcze gorzej dziala na mnie cukier (sacharoza) a mojemu ojcu odstawienie calkowite cukru buraczanego spowodowalo unormowanie sie poziomu trójglicerydów i spadek cholesterolu 60procentowy ...
wiec prosze nie mitologizować i nie wmawiac, ze zawarty w tranie cholesterol komukolwiek zaszkodzi :) 50 lat temu dawano dzieciom tran przymusowo i nie notowalo sie podnoszenia w ich krwi poziomu cholesterolu a dzis juz 14 latki zrace tony weglowodanów przajawiaja symptomy hiperlipidemii ...
jescze jedno - masajowie zra tony cholesterolu i nie choruja na serce, to samo szerpowie himalajscy .. próbowano udowodnić, że to kwestia genów ale niestety to nie prawda .... ludzie ci zaczynaja chorować tak samo jak inni dopiero jak zmusza sie ich do jedzenia produktów cywilizacyjnych, np. w momencie wcielenia do armi krajów na których terenach mieszkaja i zywienia ich typowo weglowodanowa papką poziom cholesterolu potrafi im skoczyc momentalnie o 40-60% w górę
prosze o wypowiedz jakie sa max. dopuszczalne dawki dobowe niektóych skladników vitaminowych i mineralnych - glównie tych odkladajacych sie w organizmie, np. w tkance tluszczowej ... czy dawka 20000jm vit A jest bezpieczna? czy min. 4krotne przekroczenie zalecanej dawki dobowej vit D nie szkodzi?