SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs na DESER SFD !!!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 27205

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 937 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 24871
Zdrowy torcik idealny na deser czy śniadanie

Składniki:

Ciasto:
2-3 jajka
60g zmielonych płatków owsianych
40g odżywki WPC
łyżeczka proszku do pieczenia
50-70g mleka
1 całe jabłko
słodziwo (u mnie słodzik)

Nadzienie:
250g twarogu chudego
20g odżywki WPC (może być również dobrze kakao czy kawa)
słodziwo
cynamon

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Do białek dodać żółtka i wymieszać na niskich obrotach. Wymieszać wszystkie suche składniki i dodać do masy jajecznej. Mieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na tarcze o grubych oczkach zetrzeć całe jabłko i dodać do ciasta. lekko wymieszać. Piec ok 30 min na 180* (zależy od piekarnika). W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na nadzienie. Placek ostudzić i przekroić na trzy części, podzielić nadzienie i poprzekładać części ciasta. Ja dałem na wierzch trochę dżemu i migdały prażone. Na koniec najlepiej włożyć na ok godzinkę do lodówki.
Wartości:
1046 kcal
B:123g
T:31g
W:80
Ciasto super smakuje jak normalne, jabłko starte dodane do cista nadaje posmak i wilgotność ciasta. Smacznego





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91255
Pół paczki śnieżynka light
2 jajka
20g whey orzechowy
słodzik

Miksujemy na sztywną pianę śnieżynkę. Sparzamy jajka wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ubitą śmietanę z białkami, skruszonym słodzikiem(lepiej dodać go przed ubijaniem np do śmietanki). Miksujemy żółtka z wpc i odrobiną wody.
Następnie wlewamy żółtka z wheyem do połączonej piany z białek i śmietany bitej i mieszamy delikatnie na jednolitą pianę.
Przekładamy masę do pojemnika i mrozimy. Do podania można użyć dodatkowej porcji orzechów dla dekoracji.

Białko - 33g
Tłuszcz - 14g
Węglowodany - 7g

https://bundles.sfd.pl/" data-lightbox="zdjecie" data-title="https://bundles.sfd.pl/">https://bundles.sfd.pl/" alt=""/>


Smacznego



Zmieniony przez - Eltoro_KrK w dniu 2014-02-05 18:05:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Tiramisu LC

Składniki:

Spód

- 50g wiórek kokosowych
- 60g masła
- jajko
- 3-4 łyżeczki kawy
- 3-4 łyżeczki kakao
-słodzik

+ opcjonalnie: amaretto 2-3 łyżeczki

Masa

- 250g twarogu mielonego lub zwykłego w kostce, ale wtedy proponuję dać jogurt, żeby uzyskać płynną konsystencję (btw twaróg zmielony ma mniej białka)
- 150g sera mascarpone
- 2 jajka
- słodzik
- aromat do ciasta śmietankowy

Góra

- 75g śmietany
- 2 łyżeczki kawy

Przygotowanie:

Spód

1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (blenderem lub mikserem).
2. Masę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopnii na 15 min.
3. Schładzamy całość - można wstawić do lodówki/zamrażalki, aż całość zastygnie (oczywiści nie wkładamy gorącego prosto z piekarnika).

Spód

1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (blenderem lub mikserem), aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Wylewamy na zrobiony wcześniej spód.
3. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. I przechodzimy do pkt 1 z "Góry".

Góra

1. Wyjmujemy formę z piekarnika.
2. Wylewamy śmietanę na górę ciasta. Rozprowadzamy łyżką. Postypujemy kawą i formujemy "finezyjne wzorki".
3. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 180 stopni.

Całość schładzamy. I chowamy do lodówki (lub jak teraz w zimę: na balkon). Zostawiamy na 10-12 godzin (można brać wcześniej, ale lepiej jak całkowicie się schłodzi).

Rozkład BTW: 55/157/29 (na całość)

Uwaga: BTW liczone dla twarogu mielonego, który wg etykiety ma mniej białka niż taki w kostce. Oczywiście można dodać odżywkę białkową lub klasyczny twaróg.

Smacznego









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Składniki:
Woda 250ml
Galaretka truskawkowa 50g
Żurawina suszona 10g
Żelatyna spożywcza 10g
BCAA 10ml
Suszone morele 10g

Sposób przygotowania:
1. Zagotować wodę i odmierzyć 200 ml.
2. Zawartość torebki 50g wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać, aż do
rozpuszczenia (nie gotować) użyłam galaretki firmy Gellwe truskawkowej.
3. Galaretkę wlać do pucharka, dodać żurawine 10g i po schłodzeniu wstawić do lodówki.
4. Następnie zagotować wodę, odmierzyć 50ml, wsypać 10g żelatyny spożywczej, dodać 10ml BCAA, wymieszać do rozpuszczenia, wlać do wcześniej przygotowanej galaretki, dodać suszone morele 10g, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki.





ps. BTW policzyłam wg galaretki agrestowej, natomiast użyłam truskawkową galaretkę firmy Gellwe. BCAA wliczyłam, pomimo tego, że wiem "nie wliczamy roślinnego".


Składniki:
Woda 250ml
Zielona herbata 1 torebka 2g
Żelatyna spożywcza 25g
Pestki dyni 10g
Masło orzechowo-czekoladowe 5g

Sposób przygotowania:
1. Zagotować wodę, odmierzyć 250ml.
2. Zaparzyć w kubku zieloną herbatę, odczekać 5 minut.
3. Zawartość żelatyny 25g wsypać do zaparzonej zielonej herbaty, dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia, użyłam żelatyny spożywczej.
4. Galaretkę wlać do pucharka, dodać pestki dyni 10g i po schłodzeniu wstawić do lodówki.
5. Gdy galaretka jest już gotowa dodałam łyżeczkę masła orzechowo-czekoladowego.





Smacznego


Zmieniony przez - .lara.croft. w dniu 2014-02-06 21:49:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
Deser z lodami [LC] ferrero rocher

LODY:

składniki:
150g twarogu półtłustego
chlust mleka
miarka odżywki (użyłam orzech laskowy)
30g orzechów włoskich
wykonanie:
1. Twaróg mielimy z chlustem mleka do uzyskania gładkiej konsystencji
2. Podprażamy posiekane orzechy na patelni
3. dodajemy orzechy i odżywkę, ponownie mieląc
4. Przekładamy zawartość blendera do miseczki(jeśli mamy łyżkę do lodów); lub formujemy na kształt gałek i w takiej postaci przekładamy do miseczki
5. Wkładamy do zamrażalnika na ok 20 min, później na chwilę do lodówki.

BTW:
59g / 26 g /10 g 500 kcal


Na zdjęciu podane z owsianką:
garść płatków owsianych, pół szklanki mleka, pół banana

BTW całego deseru:
68 g /31 g /54 g /5,5 g 752 kcal

idealnie skomponuje się z odrobiną rumu.
polecam! :)




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Muffinki



-białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, jeśli mamy ochotę po ubiciu możemy dodać również żółtka i bić dalej.
-gdy się pięknie nam ubiją dodajemy białeczko/ stewię/ słodzik z mleczkiem kozim w prochu i kręcimy
-następnym krokiem będzie dodawanie stopniowo źródła tłuszczu, w moim przypadku to był olej rzepakowy, nie wiem co w sobie ma, ale dodaję go do wszystkiego i dobrze mi z tym.
- krok nieobowiązkowy: jeżeli mamy ochotę możemy dać troszkę mleka
- wiejski mielimy ile wlezie i dodajemy
- dodajemy stopniowo mąkę w miarę delikanie mieszając
- następnie dodajemy owoce które nam chodzą po głowie i mieszamy

Raz, dwa, trzy i Muffinki prawie gotowe.

-bierzemy foremki(ja korzystam z sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem i nic się do nich nie przykleja- polecam)
-nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wrzucamy nasze cudeńka na ok 15-20 min na środkową półkę
-wyciągamy, dajemy im 20 min i zapychamy nim nasze żołądki bez dna.




Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-08 10:01:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Say hi hello. Ze względu, że kocham poniedziałki i lubie zacząć dzień z porządnym pier...olnięciem podzielę się świeżo opracowanym na prędkości przepisem.

Tradycyjnie na początek gromadzimy składniki. Jeżeli znowu dodamy czegoś mniej lub więcej ciasto i tak wyjdzie i nie ma na to bata.



-ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (później możemy dodać również żółtka)
-rozpuszczamy na patelni masło(można zastąpić każdym innym tłuszczem), zdejmujemy z palnika i dodajemy miód w celu rozpuszczenia.
Schłodzoną mixturę stopniowo wlewamy do białek ubijając je
- serek wiejski mixujemy z odżywką i mlekiem w proszku na papkę, po czym mieszamy delikatnie z masą białkową (mleko w prochu nieobowiązkowe, ja dodałem ponieważ stoi i stoi i trzeba je jakoś wykorzystać, c'nie? Ale dodam iż super wpływa na efekt smakowy)
-dodajemy stopniowo mąkę delikatnie mieszając
-orzechy miażdżymy i dodajemy ( polecam rozrzucić po blacie i potraktować je wałkiem)
-jabłka kroimy w malutką kosteczkę i również wrzucamy w masę i mieszamy
- ostatnim krokiem jest przelanie ciasta do formy i oprószenie płatkami owsianymi i gryczanymi.

Pieczemy ok 45-50 min w temp 170-180 stopni na środkowej wysokości piekarnika.

Efekt końcowy wizualno-smakowy jest warty poświęcenia czasu




Uwaga przy wlewaniu, ponieważ ciasto podczas pieczenia powiększa swoje rozmiary x3, a nawet 4 jak nie zniszczymy bąbelków w naszej masie białkowej

Do ciasta zamiast jabłka można śmiało dodać inny owoc o konsystencji podobnej, np gruszkę.

Jeżeli ktoś ma ochotę można dorzucić po pół łyżeczki sody i prochu do pieczenia, ale wychodzę z założenia, iż JBĆ ten syf.

Ciacho z góry jest pięknie przypieczone, a w środku bardzo, ale to bardzo wilgotne.

Życzę miłego dnia, a zarazem udanego kucharzenia


Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-10 10:56:44

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-10 11:02:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Zdrowa, dietetyczna szarlotka

Składniki:

- 200g zmielonych płatków owsianych (np. w młynku do kawy)
- 2-3 jabłka
- 100g twarogu
- 100 ml mleka

- proszek do pieczenia
- cynamon

+ opcjonalnie: słodzik, odzywka białkowa

Przygotowanie:

1. Twaróg blenderujemy z mlekiem na gładką masę.
2. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą zmielone płatki, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka, dolewamy 50 ml wody, dodajemy cynamonu i chwilę dusimy.
4. Masy z pkt 1 i pkt 2 mieszamy ze sobą (powinno powtać ciasto). Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. W formie na płasko ugniatamy ciasto ("na placek"). Na ciasto nakładamy połowę uduszonych jabłek. Na jabłka nakładamy znowu ciasto ("na placek"), a na ciasto pozostałą część jabłek. Z ostatniej części ciasta na górze można układać różne wzorki lub też dać w formie "placka"
6. Całość pieczemy 180 stopniach przez 40 min.

Smacznego

PS rozkładu BTW nie wypisuję, bo jeżeli ciasto wyjdzie zbyt kleiste to warto dodać "mąki z płatków". Oprócz tego jabłka też maja różną wielkość







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
BOUNTY SZPINAKOWE

Składniki:
Szpinak mrożony 250g
Wiórki kokosowe 70g
Jajka 200g (3 średnie jajka)
Białko FA biała czekolada z kokosem 32g
Twaróg Półtłusty 250g
Banan 70g
Margaryna 15g
Kakao 20g
Mleko 20ml

Sposób przyrządzenia:
1. Szpinak mrożony wkładamy do garnka, gotując do całkowitego rozmrożenia
2. Do naczynia wkładam same żółtka oraz białko FA, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie rozdrabniając w dłoni dodajemy twaróg , mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany (odsączony) szpinak, mieszamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy
3. W osobnym naczyniu znajdują się białka, ubijamy je na sztywną pianę
4. Dodajemy ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając
5. Smarujemy formę (średnica 18cm) cienką warstwą margaryny (boki oraz dół) a następnie bułką tartą po to aby ciasto nie przykleiło się podczas pieczenia do formy, wkładamy do piekarnika, pieczemy 190st przez 35min
6. Upieczone ciasto zostawiam przez 10 minut w ciepłym lecz wyłączonym piekarniku
7. Gdy ciasto ostygnie dekoruje bananem





Przygotowanie polewy:
1. Do garnka dodaje margaryne, wsypuje kakao (bądź może to być gorzka czekolada 3 kostki), dodaję odrobinę mleka, następnie mieszam do uzyskania jednolitej mazi, można dodać również słodzik wedle uznania, odczekuje 2-3min, gdy polewa zaczyna gęstnieć maziam pędzlem, do równego rozprowadzenia. Na koniec posypuje wiórkami kokosowymi (polecam również płatki migdałów)



Efekt końcowy:


Smacznego!


Waga [g] kcal B [g] W [g] T [g]
907,00 1397,82 103,55 55,82 90,13

¼ B 25,88 W 13,95 T 22,53

Zmieniony przez - .lara.croft. w dniu 2014-02-13 18:25:34
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 275
Pyszne i zdrowe ciasteczka :)

Składniki:
120 g masła (882kcal)
70 g brązowego cukru (277kcal B:0 g T:0 g W:69,3 g Bł:0 g)
1 jajko XL (71kcal)
100 g płatków owsianych (366kcal)
140 g mąki razowej (421kcal)
2 g / pół łyżeczki proszku do pieczenia (1kcal)
100 g ciemnej czekolady (500kcal)
50 g orzechów włoskich (323kcal)
= 2841kcal B:43,4 g T:181,9 g W:307,5 g Bł:35,1 g

Jedno ciastko około 25 g: 118kcal B:1,8 g T:7,6 g W:12,8 g Bł:1,5 g


Masło z cukrem i jajkiem utrzeć na gładką masę. Dodać resztę składników i wymieszać. Uformować 24 kulki nieco większe niż orzech włoski. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kulki spłaszczyć formując ciastka. Piec z termoobiegiem w 150 stopniach przez 15-20 min na środkowej prowadnicy.



Smacznego
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pasta z tuńczyka z makaronem

Następny temat

Pulpety drobiowe z koperkiem i cebulką

WHEY premium