Składniki:

  • 250g mielonej wołowiny
  • 200g passaty pomidorowej
  • 300g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • jedna cebula
  • kilka pomidorów suszonych
  • łyżka oliwy
  • płatki chilli
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, słodka, kozieradka, oregano, rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ziemniaki i rozgnieść.
  2. Dodać płatki chilli i wymieszać.
  3. Na patelni podsmażyć czosnek i cebulę - do zeszklenia.
  4. Dołożyć mięso i razem chwilę smażyć.
  5. Paprykę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa.
  6. Wlać passatę pomidorową i gotować aż odparuje woda - sos zrobi się gęstszy.
  7. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
  8. Do żaroodpornego naczynia przełożyć mięso, następnie przykryć ziemniakami.
  9. Piec przez 30 minut w piekarniku podgrzanym do 200stopni.

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 53g Tłuszcz: 20g Węglowodany: 55g 615kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)