Składniki:
- 250g mielonej wołowiny
- 200g passaty pomidorowej
- 300g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- jedna cebula
- kilka pomidorów suszonych
- łyżka oliwy
- płatki chilli
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, słodka, kozieradka, oregano, rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Ugotować ziemniaki i rozgnieść.
- Dodać płatki chilli i wymieszać.
- Na patelni podsmażyć czosnek i cebulę - do zeszklenia.
- Dołożyć mięso i razem chwilę smażyć.
- Paprykę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa.
- Wlać passatę pomidorową i gotować aż odparuje woda - sos zrobi się gęstszy.
- Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
- Do żaroodpornego naczynia przełożyć mięso, następnie przykryć ziemniakami.
- Piec przez 30 minut w piekarniku podgrzanym do 200stopni.
Wartości odżywcze dla całości:
Białko: 53g Tłuszcz: 20g Węglowodany: 55g 615kcal