Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. Niedobory składników mineralnych mają wpływ na funkcjonowanie organizmu i mogą przyspieszać procesy starzenia się komórek.

  1. Dieta o niskiej gęstości odżywczej
  2. Co jeść, aby opóźnić procesy starzenia?
  3. Świeży umysł i mocne kości
  4. Zdrowe jelita

Dieta o niskiej gęstości odżywczej

Zewnętrzne oznaki starzenia się to jedno, natomiast wewnętrzne procesy chorobotwórcze pojawiające się zbyt szybko to druga sprawa. Wszelkie niedomagania zdrowotne pojawiające się zbyt wcześnie powinny nam dać do myślenia. Być może za mało korzystamy z aktywności fizycznej? A może mamy jakiś niezdrowy nałóg lub stresującą pracę? Może powinniśmy zmienić dietę? Nieprawidłowe odżywianie ma bardzo duży wpływ na procesy starzenia!

Czym skutkuje kiepska dieta?

Niska jakość pożywienia, przetworzone jedzenie, o małej gęstości odżywczej oraz niewystarczającej ilości przeciwutleniaczy prowadzi do niedoborów ważnych składników odżywczych, oraz przyspieszania procesów starzenia.

Ciało cierpiące na braki witamin i minerałów szybciej się męczy, traci młodzieńczą witalność i energię, jest mało odporne na różne schorzenia i dolegliwości, a równocześnie podatne na przewlekle stany zapalny. W takim otoczeniu rośnie liczba wolnych rodników, które nie bez przyczyny są niemiłym towarzyszem starości.

Co jeść, aby opóźnić procesy starzenia?

starzenie sie

Błonnik

Jednym z największych gwarantów zdrowia jest błonnik obecny w produktach pochodzenia roślinnego. Nie bez powodu podstawą każdego zdrowego sposobu odżywiania są warzywa. Powinno ich być na naszych talerzach jak najwięcej!

Warzywa mają błonnik oraz są produktami o najwyższej gęstości odżywczej, czyli ilości witamin, minerałów i innych ważnych dla zdrowia mikroskładników skumulowanych na 1 kcal pokarmu.

Spożycie błonnika ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, ziarna zbóż, warzywa i owoce to najlepsze źródła rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Niskie spożycie błonnika jest przyczyną otyłości i nadwagi, chorób jelit i wielu innych chorób cywilizacyjnych.

błonnik

Witaminy i minerały

Naukowcy wciąż podtrzymują znaczenie witaminy D dla naszego organizmu. Jest niezwykle potrzebna przy budowaniu odporności oraz hamowaniu stanów zapalnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 również działają przeciwzapalnie, wspierają układ krążenia i układ odpornościowy, zmniejszając tym samym ryzyko demencji w późniejszym wieku i mają wpływ na wydłużanie się telomerów.

W naszej diecie wciąż brak orzechów, tranu, zieleniny czy dziko żyjących ryb. Te produkty są bogaty w kwasy tłuszczowe i niezbędne w diecie osoby dbającej o swoja witalność. Picie dużej ilości kawy czy herbaty sprawia, że często brakuje nam magnezu oraz wapnia.

Dieta bogata w cukier oraz produkty przetworzone może pogłębiać niedobory tych pierwiastków, a niedoborów witaminy D dodatkowo utrudnia wchłanianie tych dwóch pierwiastków. Bez obecności wielu mikroelementów nasze organizmy nie funkcjonowały prawidłowo. Niedobory selenu, cynku, żelaza, krzemu i boru prowadzą do zachwiania wielu kluczowych reakcji chemicznych.

Witaminy biorą udział w wielu przemianach biochemicznych, witaminy z grupy B należą do tych, bez których godne starzenie nie jest praktycznie możliwe. Stoją na straży zdrowia psychicznego i fizycznego, już od dnia poczęcia, poprzez życie płodowe, aż do wieku podeszłego, kiedy to chronią przed demencją, depresją, nowotworami i innymi zaburzeniami neurologicznymi. Dbają o każdy ważny układ w naszym organizmie.

Równie ważne są witaminy A, C i E. dbają o utrzymanie młodości, poprzez działanie antyoksydacyjne zabijają wolne rodniki, które odpowiadają za niszczenie komórek naszego ciała. Szczególnie witamina E nazywana witaminą młodości.

Świeży umysł i mocne kości

Witamina K to najważniejszy składnik w procesie starzenia. K1 (filochinon) pozyskujemy z pożywienia szczególnie z warzyw o zielonych liściach, natomiast K2 (menachinon) jest produkowana przez nasze bakterie jelitowe, ale możliwa jest jej suplementacja z pożywienia np. kiszonych warzyw czy niektórych pokarmów odzwierzęcych poddanych fermentacji np. dojrzewający ser, czy jogurt. Przy produktach nabiałowych duże znaczenie ma pochodzenie.

Produkty wytworzone w procesie masowej produkcji, pochodzące od krów karmionych sztucznymi paszami nie będą tak odżywcze, jak pochodzące od krów jedzących świeżą trawę i wypasanych ekologicznie. Odpowiada za krzepliwości krwi, prawidłową mineralizację kości czy przeciwdziałanie chorobom ośrodka nerwowego oraz nowotworom. Codzienna porcja zieleniny pozwoli nam cieszyć się świeżością umysłu, mocnymi kośćmi i zdrowym układem krążenia.

Zdrowe jelita

zdrowie jelit

Zbilansowana dieta to połowa sukcesu, gdyż ważne jest odpowiednie dostarczenie witamin i minerałów do naszego organizmu. Jeśli mamy problem z przyswajaniem produktów, a nasze jelita nie pracują prawidłowo, to możemy jeść bardzo zdrowo i nie czerpać z tego oczekiwanych korzyści. W tym wszystkim musimy również zadbać o nasz drugi mózg, którym są zdrowe jelita. Zaburzone wchłanianie to również zaburzona produkcja witamin B i K, enzymów oraz cennych kwasów organicznych.

 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)