Ostatnio na łamach SFD opisywaliśmy granat i jego zalety związane z leczeniem impotencji. Jednak okazuje się, że owoc ten posiada jeszcze wiele innych ciekawych właściwości, a jedną z nich jest redukcja poziomu kortyzolu. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i w konsekwencji przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Badanie

Naukowcy z Anglii wykorzystali w badaniu pół litra soku z granatu dziennie, które spożywać musiało 28 osób z nadwagą. Badanie trwało przez 4 tygodnie. Uczestnicy otrzymywali produkt Pomegreat Pure, który w 500 ml zawierał 850 mg fenoli. Zaznaczyć trzeba, że można również wykorzystać suplement, który zawiera wyciąg z granatu i podobną ilość fenoli.

granat

Wyniki

Po 4 tygodniach spożywania soku kortyzol osób badanych zmniejszył się o 30%. Naukowcy domniemają, że picie soku z granatu wpływa na enzym, który przekształca nieaktywną formę kortyzonu w kortyzol.

Co więcej, picie soku z granatu miało również wpływ na zmniejszenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi. Jednak to nie wszystko. Badanie wykazało, że picie soku wpłynęło również na poziom insuliny obniżając jej poziom, jak i wpływając na wrażliwość tkanek na jej działanie.

Wnioski

Okazuje się, że wykorzystanie pół litra soku z granatu dziennie może stanowić czynnik wspomagający leczenie otyłości, który będzie wspierał przywracanie funkcji metabolicznych. Unormowanie ciśnienia krwi, obniżenie kortyzolu, czy uwrażliwienie tkanek na działanie insuliny to parametry, które będą stanowiły o utrzymaniu zdrowia metabolicznego ciała. Co więcej, osoby zdrowe mogą wykorzystać suplementację tego typu, aby zadbać o ciało prewencyjnie.

Źródło: https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/intake-of-polyphenolrich-pomegranate-pure-juice-influences-urinary-glucocorticoids-blood-pressure-and-homeostasis-model-assessment-of-insulin-resistance-in-human-volunteers/EEC87BB1302B2FB0A7DF7A52AB6650DA