Wydzielanie w organizmie człowieka kwasu mlekowego jest następstwem wysiłku o charakterze beztlenowym. Okazuje się, że nie tylko pełni on funkcję ochronną dla mięśni, ale wykazuje również działanie wspomagając komórki w walce z procesami starzenia oraz działaniem wolnych rodników.
Badanie
Naukowcy zaaplikowali myszom 1 g mleczanu sodu na 1 kg masy ciała do jelita cienkiego. Trzy godziny po zabiegu sprawdzili, czy geny w mięśniach łydek zaczęły wykazywać zmiany.
Wyniki
W procesie analizy genomu naukowcy odkryli, że gen PGC-1-alfa odpowiedzialny za syntezę białka, które pełni kluczową rolę w produkcji mitochondriów, działa ciężej. Oznacza to, że jest mocniej zaangażowany w procesy produkcji samych mitochondriów, które to z kolei odpowiadają za generowanie energii komórkowej.
Co więcej, aktywowane zostały również geny MT1 i MT2 odpowiedzialne za ochronę komórek przed związkami im zagrażającymi.
Wnioski
Pomimo, że badanie wykonane jest na myszach, naukowcy pokładają nadzieje, że tego typu działania przekładają się również na organizm człowieka. Naukowcy sugerują również, że kwas mlekowy powstający w tkance mięśniowej podczas treningu niesie za sobą wpływ na pozostałe komórki naszego ciała.
Źródło: Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Jun; 41 (6): 695-8.
Jak to się mówi? Clickbajtowy tytuł, sugeruje jedno, a po wejściu okazuje się, że lipa