SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko rozpuszczane w gorącej wodzie.

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 24235

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400
Mam taki problem. Mianowicie: czy suple białkowe można rozpuszczaćw ciepłe wodzie? Dodam, że trochęsiew tym orientuję, ale nie jestem pewien.
Białko denaturuje (tzw. ścinanie się) w 42 do 45st.C. Kiedyś gdy rozpuściłem białko w ciepłej wodzie shaker mi dosłownei wybuchł i oblałem cały pokój. Ale jest zaleta, w ciebłej wodzie sięrozpuszczają, a w zimniej słabiutko (bynajmniej te prepartaty białkowe, z którymi miałem do czynienia). Po owym ferajnym doświadczeniu, męczyłem się z rozpuszczaniem przez pół godziny w zimnej wodzie, ale teraz doszedłem do wmniosku, że lepiej i szybciej byłoby mieszać w ciepłej wodzie, w otwartych naczyniach.

Moje pytanie dotyczy tego, czy taki zdenaturowany suplement białkowy taci swoje właściwości, żywieniowe? Myślę, że mogą, ale z drugiej stronu wiem, że w zamkniętym układzie reakcyjnym pozostają takie same ilości wszystkich składników (prawo zachowania masy). inaczej mówiąc wszystko co było tam wprowadzone, tam zostaje, może być tylko w postaci innych związków, lub pod wpływem temperatury przejść w inny stan skupienia.
Drugim argumentem przemawaiającym za możliwością zalewania ciepłą wodą jest to, że gotujemy przecież jedzenie i nikt nie twierdzi, że traci ono swoje właściwości i zawartość białka.

Proszę o mądre odpowiedzi na ptyanie: czy można rozpuszczać preparaty białkowe w ciepłej wodzie, nie powodując przy tym utraty ich wartości odżywczych?

Jeśli nie zgadzacie się z tymi rzeczami, które napisałem wcześniej ajko moje rozważania an ten temat, proszę o sprostowanie.

Jakby tu zarobić, żeby sięnei narobić.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400
Dodam, że za ciepła wodę w tym przypadku uważam wodę przekraczającą temperaturę denaturacji. Rozpuszczalność w wodzie rośnie wraz ze wzrostem temperatury, dlatego najlepiej rozpuszcza się w wodzie jak najcieplejszej. Precyzując pytanie- czodzi mi o wodę w temperaturze 60-70st.C.
1

Jakby tu zarobić, żeby sięnei narobić.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
zalezy jakie bialko, jesli chodzi np o soje - to nie widzę problemu, a jesli chodzi o wpc/wpi - to trochę szkoda niektórych frakcji. Chyba ze juz kupuje bialka denaturowane (produkowane metodą wymiany jonowej).

Kup sobie lepsze bialko. To co jem aktualnie rozpuszczam łyżeczką w kubku z zimną wodą i jest OK.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cykl ----- NoBooster

Następny temat

Pytanie do ogarniętych w temacie

WHEY premium