Cześć!
Zawsze na sam początek jak chcesz rozpocząć pracę nad zejściem z wagi to należy zadbać o spożywanie mniej kalorii niż się potrzebuje. Na początek polecam zerknięcie na poniższy artykuł i wyliczeni swojego zapotrzebowania kalorycznego:
Następnie obniżenie podaży o około 300kcal oraz monitorowanie czy waga schodzi. Gdy nie schodzi, to trzeba odjąć więcej kalorii np. 400-500. W momencie gdy zacznie spadać, trzymać podaż kaloryczną do momentu stagnacji i wtedy znów obniżyć, ale o 200-300. I tak dalej, i tak dalej, aż osiągniesz swoją docelową wagę.
Warto też zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/
odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Kolejnym krokiem jest dodanie treningów siłowych. Na początek wystarczą treningi FBW 2-3 razyw tygodniu, ze względu głównie na fakt, że pracujesz fizycznie. Na sam początek to starczy. Poniżej możesz poczytać o treningu FBW:
https://www.sfd.pl/art/Trening/Trening_FBW__10_zalet_stosowania_Full_Body_Workout-a1041.html
https://www.sfd.pl/art/Trening/Wady_i_zalety_treningu_full_body_workout-a451.html