Mam na imię Kinga i serdecznie proszę o przejrzenie mego jadłospisu :) i jego ocenę.
Płeć: kobieta
Wiek: 26 lat
Waga: 93 kg
Wzrost: 165 cm
Cel: :D hm:
1. Zdrowy i aktywny - sportowo, tryb życia ;),
Ponadto:
1. Spokojna redukcja (lepiej dłużej ale rozsądniej i bez skutków ubocznych),
2. Następnie pod'rzebienie :D
3. Wzmocnienie całego organizmu,
4. Cellulit - wr! !!!!!-nie chcę go!!!! ...przynajmniej nie w takiej ilości!
=====================================================================
Więcej szczegółów znajduje się w moim dzienniku:
https://www.sfd.pl/Kynga_/_estímulo__reacción-t676045.html są też foty ;->
=====================================================================
Po krótce zaznaczę, że od pn-sob ćwiczę (ćwiczenia z hantalmi w domu + II-dzień basen), nd-odpoczynek.
Aktywność w ciągu dnia: praca ok. 65% siedząca, ok. 35% chodząca :)
Kilka słów o obecnym i wcześniejszym odżywianiu: Wcześniej też niby zdrowo jadłam. Jednak zawaliłam sprawę, jeśli chodzi o ilości, było to po prostu przeróżnie. Nie jem fast'ów, słodyczy, no poza gorzką czekoladą b. rzadko :) (czasem mama coś słodkiego kupi i wtedy mam próbę charakteru heheh)
Ograniczenia żywieniowe: Tak alergia na cladosporium - pleśnie i nie 'trawię' podrobów (... bleee) :)
Stan zdrowia: wg ortopedy... początki Zwyrodnienia stawów - dokładniej problem z kolanami, lekkie luzy + strzykanie,
Możliwe i preferowane formy aktywności fizycznej: j.w. Ćwiczenia w domu (+hantle 3kg), basen, spacery.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: Tran
Czy planujesz i czy możliwe jest wprowadzenie suplementów redukcyjnych: Zdecydowanie nie chcę.
Stosowane wcześniej diety - Kilka podejść wieku temu...
===============================================================
Początkowo dzienne zapotrzebowanie kaloryczne; przyjęłam wskaźnik 1,3 (ćwiczenia co dziennie + aeroby)
2.008,8 x 1,3 = 2.611,44 kcal - 400 kcal(redukcja) = 2.211,44 kcal ~ 2.200 kcal
Jednak...
Po konsultacjach z Obliques... ...
Zapotrzebowanie na dzień, jakiego będę się trzymać, to 1800 kcal, z podziałem na:
Białko (1g~4kcal)
B = 130g/93 = 1,39g ~ 1,4g, 130g * 4kcal = 520kcal,
Tłuszcze (1g~9kcal)
T = 90g/93 = 0,97g, 90g * 9kcal = 810kcal,
Węglowodany
W = 120g/93 = 1,29g; 120 * 4 = 480kcal.
...w moim jadłospisie dozwolone są:
Dozwolone ww:
- owoce w ilości 15g fruktozy dziennie - pomocna mi jest Tabela z zawartością fruktozy: [http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/fruits_table.html]
- strączkowe typu soczewica, ciecierzyca fasolki - fasolki - super!, ciecierzyca, soczewica... no nie bardzo... ale spróbuję, żeby nie było że wymiękłam na wstępie ;) ,
- owsianka po namoczeniu przez noc,
- warzywa w nieograniczonej ilości (prócz ziemniaków i kukurydzy).
Dozwolone źródła białka:
- mięsa, ryby, ptactwo (te gatunki tłustsze lepsze), jajka.
Dozwolone źródła tłuszczu:
- oliwa z oliwek
- masło - :D
- olej kokosowy,
- smalec... hm.. do czego mam do stosować? ;/ (naleśniki bym mogła zrobić ale chyba nie są wskazane) i wcale nie żartuję, proszę o porady :)
- avokado,
- oleje z nasion i orzechów,
Wiem, że nabiał na tym etapie zabroniony. Nie wiem tylko co z kaszami, ryżami, makaronami (durum, lub razowe).
Co do obróbki: głównie gotowanie na parze - smakuje mi to, zupy, koktajle, rzadko coś pieczone.
===========================
Podsumowując Obliques zaleciła mi 130g białka/90g tłuszczu /120g ww. Starałam się tego trzymać. W Vitalmaxie opracowałam poniższe przykładowe zestawienie, o którego przejrzenie i korektę bardzo ładnie proszę
1. I Śniadanie 6:45
Dynia, pestki 10g B-2 T-3 W-1 41kcal
Siemie lniane 15g B-3 T-6 W-0 80kcal
Słonecznik, nasiona 5g B-1 T-2 W-1 28kcal
Płatki owsiane 20g B-2 T-1 12 73kcal
Orzechy włoskie 10g B-2 T-7 W-0 65kcal
Pomarańcza 175g B-2 T-0 W-16 77kcal
ŁĄCZNIE: 235g B-11 T-20 W-31 365kcal
...............................................................
TRENING W DOMU
...............................................................
2. II śniadanie ok. 9:00/9:30
Wołowina, polędwica 95g B-19 T-3 W-0 107kcal
Ogórek kwaszony 30g B-0 T-0 W-0 3kcal
Cebula 15g B-0 T-0 W-1 4kcal
Pomidor 90g B-1 T-0 W-2 14kcal
Papryka czerwona 50g B-1 T-0 W-2 12kcal
Chleb żytni pełnoziarnisty 30g B-2 T-1 W-14 71kcal
Kiwi 60g B-1 T-0 W-7 34kcal
Masło extra 12g B-0 T-10 W-0 88kcal
ŁĄCZNIE: 382g B-24 T-15 W-27 333kcal
...............................................................
3. Przegryzka ok. 12:00
Migdały 20g B-4 T-10 W-2 114kcal
Sok pomidorowy 250g B-2 T-0 W-6 33kcal
ŁĄCZNIE: 270g B-6 T-11 W-7 147kcal
...............................................................
4. Obiad ok. 14:15
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 200g B-43 T-3 W-0 198kcal
Fasolka szparagowa mrożona 90g B-2 T-0 W-3 22kcal
Zupa jarzynowa 400g B-6 T-4 W-12 112kcal
Kasza gryczana 20g B-3 T-1 W-13 67kcal
Masło extra 5g B-0 T-4 W-0 37kcal
ŁĄCZNIE: 715g B-53 T-12 W-28 436kcal
...............................................................
WT, CZ. SOB - BASEN
...............................................................
5. Podwieczorek 17:00
Truskawki mrożone 100g B-1 T-0 W-5 28kcal
Brukselka z wody 200g B-8 T-14 W-15 220kcal
Oliwa z oliwek 5g B-0 T-5 W-0 44kcal
ŁĄCZNIE: 305g B-9 T-20 W-20 292kcal
...............................................................
6. Kolacja 19:00
Dorsz wędzony 120g B-27 T-1 W-0 113kcal
Ćwikła 30g B-0 T-0 W-2 12kcal
Chleb żytni pełnoziarnisty 25g B-2 T-0 W-12 59kcal
Masło extra 7g B-0 T-6 W-0 51kcal
Marchewka z groszkiem I 50g B-1 T-2 W-4 32kcal
ŁĄCZNIE: 232g B-30 T-8 W-18 268kcal
...............................................................
ŁĄCZNA ILOŚĆ B-133g T-85g W-131g 1840kcal
USTALONE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE B-130g T-90g W-120g 1813kcal
ZREALIZOWANY % DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA[%] B-102% T-95% W-109% 102%kcal
...............................................................
I teraz tak, gdy patrzę na wykresik z 'mikroskładników', to 600% wit C, Sodu na 350%, 260 fosforu, ok. 260% wit A. Hhmmm....
Te cytrusowe owoce mają mniej tot. met. fructose :) ale wit C wyskakuje. Pytanie: zostawić to jak jest, czy coś zrobić?
Jajka oczywiście wprowadzę, tylko nie bardzo chcę je jeść codziennie.
BIAŁKA: 67% zwierzęce, 33% roślinne
TŁUSZCZE: ...harmoniaaaaaa
WĘGLE: 1% laktoza, 18% sacharoza, 34% błonnik, ;-/ 47% skrobia.
Poproszę o Wasze sugestie, uwagi, komentarze.
Zmieniony przez - Kynga w dniu 2010-12-12 09:11:13