Pełnoziarniste produkty zbożowe
Produkty zbożowe stanowić mogą znakomite źródło węglowodanów złożonych w postaci skrobi, a także błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego oraz witamin z grupy B i wielu ważnych składników mineralnych. Ważne jest jednak by umieć odróżnić wartościowe produkty zbożowe od tych – mniej wartościowych. Zdecydowanie unikać warto pokarmów otrzymanych z mąki oczyszczonej takich chociażby jak białe pieczywo. Uważać również należy na produkty dosładzane – przykładem mogą być rozmaite artykuły śniadaniowe takie jak musli czy granola oraz płatki dla dzieci.
W zamian należy wybierać produkty mniej przetworzone, takie jak płatki owsiane górskie, kasza gryczana, jaglana , ryż brązowy (choć ryż paraboiled także będzie opcją dobrą) oraz razowe pieczywo. W przypadku pieczywa warto zachować pewną ostrożność, gdyż nie zawsze fakt, ze chleb jest „brązowy” oznacza że otrzymany został z mąki z grubego przemiału, nieraz charakterystyczną barwę zawdzięcza spożywczym barwnikom… Ważna jest także indywidualna tolerancja produktów zbożowych. Nietolerancja specyficznych białek zawartych w pszenicy, życie, jęczmieniu stanowi bezwzględne wskazanie do eliminacji tych pokarmów z menu. Nie wszyscy też dobrze tolerują bardzo wysokie spożycie błonnika. W takich wypadkach część produktów pełnoziarnistych można zamienić na oczyszczone odpowiedniki.
Ziemniaki
Ziemniaki przez długi czas odsądzane były od czci i wiary, nawet sami lekarze i dietetycy rutynowo zalecali ograniczenie ich konsumpcji na rzecz ryżu czy kaszy. Prawda tymczasem jest taka, że popularne „kartofle” stanowić mogą cenny składnik diety, nie tylko ze względu na fakt, iż są znakomitym źródłem złożonych węglowodanów, ale także z uwagi na obecność błonnika, witaminy C i niezwykle ważnego pierwiastka – potasu. Ziemniaki w przeciwieństwie do produktów zbożowych nie mają właściwości zakwaszających, a działają lekko zasadotwórczo. To też jest kwestia dość ważna, gdyż większość spożywanych przez nas pokarmów wykazuje kwasotwórczy charakter.
Ziemniaki oczywiście najlepiej jadać w formie gotowanej lub ewentualnie pieczonej. Zdecydowanie niepolecaną opcją są frytki i chipsy, które stanowią skoncentrowane źródło „złych” kalorii pochodzących z utlenionych nierzadko kwasów tłuszczowych. Należy także pamiętać, że zła sława dań przygotowywanych z udziałem ziemniaków związana jest także z „towarzystwem” w jakim się pojawiają. Mam tutaj na myśli dodatki takie jak grubo panierowany kotlet schabowy, ciężki sos pieczeniowy, sałatka z majonezem…
czytaj dalej na PoTreningu.pl: NAJLEPSZE ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW DLA AKTYWNYCH NASTOLATKÓW