Jako, ze nie mam poki co dosc skilla/wyczucia aby przyrzadzac posilki z aptekarska precyzja, staram sie stosowac 10 zasad Precision Nutrition (https://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html). Mam kilka pytań z nimi związanych:
1. W moim rozumieniu posiłki można sklasyfikować na 2 grupy - okołotreningowe (3 w ciagu dnia?) oraz pozostałe (nazywane dalej zwykłymi). Dobrze rozumiem? Czy może w śniadaniu i/lub posiłku na noc należy wprowadzić jakieś modyfikacje? Prosze równiez o przykładowe posiłki (nie ważna ilość składników, chodzi o proporcje) z podziałem na odpowiedni grupy (nie wiem czy dwie czy więcej) lub link jesli w jakims temacie wymieniono duzo przykladow (znalazlem conawyzej pare).
2. Czy w dni nietreningowe należy jeść wyłącznie "zwykłe" posiłki?
3. Wszędzie czytam, że majonez ze sklepu to zło. Na etykiecie majonezu natomiast wyczytalem, ze zawiera malutko tłuszczy nasyconych. Pozostałe to tłuszcze trans czy o co chodzi?
4. Jajo jest dobre. Oliwa z oliwek jest dobra. Zatem na moj rozum, domowy majonez zrobiony z tych wlasnie skladnikow to samo zdrowie (oczywiscie w granicach rozsadku), natomiast z tego co wyczytałem m.in. na tym forum, jest to jedynie mniejsze zło. Jak to z tym domowym majonezem jest? Ma on jakieś wady?
5. Czy ketchup i/lub musztarada maja jakies negatywne właściwości?
6. Lubie sobie wszamać kawe z mlekiem bez cukru + lody. Najlepiej takie cos zjesc zaraz po posiłku, pomiędzy posiłkami czy wyrzucić z diety bo bardzo ją psuje?
Oto moje parametry, gdyby były istotne: 24 lata, 184cm, 84kg, endomorfik
Cel: poprawa zdrowia, spadek bf ale niekoniecznie wagi