SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

bialko, obrobka cieplna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1400

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 41 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 361
witam
prosilbym o rozwianie moich watpliwosci. ogolnie mowi sie, ze obrobka termiczna nie wplywa na zawartosc bialka w obrabianym produkcie. czytam wlasnie posty podwieszone i zacytuje hm samego domera:
"- Obróbka cieplna prowadzi do powstania pożądanych jak i niepożądanych cech zapachowych.
Lotne związki zapachowe tworzą się w skutek termicznego rozkładu białek i utleniania reszt aminokwasów. "
prosze o sprostowanie tej mysli.
zebyscie za duzo nie szukali -
[https://www.sfd.pl/temat416557] - Białko - cechy i metody oznaczania
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 925 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 28725
Chodzi o to, ze pod wplywem wysokiej temp "niszczy sie" czesc aminokwasow - i to m.in. z tych zniszczonych powstaja zapachy
Ale zeby nie popadac w panike - dotyczy to pomijalnie malej ilosci bialek zawartych w produktach. To tak jakbys wlal do kieliszka 50ml wodki, wypil i martwil sie ze nie wypiles 50ml, bo czesc wodki zostala na sciankach kieliszka.

Układasz dietę? Sprawdź DARMOWY program Dziennik Posiłków:
http://www.dziennikposilkow.pl -
http://www.dieta4u.com.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
W przypadku utleniania aminokwasow powstaja ketokwasy, ktore rowniez sa posrednim produktem metabolizmu aminokwasow w watrobie, wynikajacym z "nadmiaru" bialka w diecie. Wiec jak widzisz bardziej bym sie martwil zbyt duza iloscia bialka w diecie, jego stratami i skutkiem tego niz strata w wyniku obrobki cieplnej

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ostatni posiłek

Następny temat

Prośba o pomoc.

WHEY premium