SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko,co prawda o nim!

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2590

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829


a 450g bialka to ok 1800kcal

z resztą ja juz jadlem 3,6g bialka na kg masy ciala...



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-26 11:59:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 213 Napisanych postów 22991 Wiek 12 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 173464
Ja tam i tak mam i zawsze będę w głowie miał że 1g-4kcal...

A w jakim celu takie eksperymenty? Pewnie za łebka usłyszałeś że im więcej białka zjesz tym 'większy' będziesz?

"That's not normal because we don't want to be normal.
Normality is what weak people call living. I call it death."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
no bo 1g bialka to 4kcal

wiec 4 x 450 = 1800



Co do wysokiej podazy białka - to testowalem taka podaz na LC przy redukcji. Od wielu lat nie mam ambicji bycia wiekszym

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-26 12:22:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 213 Napisanych postów 22991 Wiek 12 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 173464
Mój błąd, tam razy 5 posiłków mnie się pomnożyło.

"That's not normal because we don't want to be normal.
Normality is what weak people call living. I call it death."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
faftaq: nie podam Ci teraz źródeł, nad czym ubolewam. Ale mogę zwrócić Twoją uwagę na fragment: wynosi on średnio 30-40g.
Przypadek 130 kg kulturysty jest, jak sam pewnie zauważysz, nieco niszowy, żeby nie rzec - skrajny. Wskazujesz na człowieka, który ma już przypuszczalnie dłuższy staż treningowy, inne zapotrzebowanie i inną tolerancję białka. A jeśli rzeczoną ilość (40g białka) w postaci zawiesiny 50g WPC wręczysz do wypicia przeciętnemu Kowalskiemu lat 25, który całe życie jadł tylko pomidorową, mielone i kebab, to ręczę, że jego flora bakteryjna będzie aż bąki puszczać z radości na widok tego, co gospodarz nie dał rady sobie wchłonąć
Z kolei, pewnie jakbym ja zjadł jego kebab, to by mi pęcherzyk żółciowy ogłosił niepodległość

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Wymyslasz sobie chyba trochę

flora bakteryjna ma niewiele wspolnego z trawieniem bialek.

Oczywscie, ze osoba aktywna fizycznie, moze miec wieksze zapotrzebowwanie na bialko, ale to ile bialka jestesmy w stanie przyswoic - jest zagadnieniem wyjatkowo wzglednym.

Wytłumacz, albo chociaz pomysl - co to znaczy przyswoić? Czy to pojecie odnosi sie do ilosci aminokwasów która przedostanie się przez rąbek szczoteczkowy w z jelita cienikiego dalej? Nigdy nie słyszałem by istniał limit 30, 40 czy 100g bialka. A jesli istnieje to w jakim czasie? w godzinę? dwie? pięc?, rozne białka trawione sa w roznym tempie. Nie ma limitu którym mozna sobie tak beztrosko operować w takich dyskusjach.

A moze chodzi o ilosc aminokwasów ktróre nie zostaną poddane dezaminacji w watrobie? W takim razie i tutaj nie ma mowy o zadnym ryczałcie, gdyz ta kwestia jest wysoce zindywidualizowana, zalezna od bardzo wielu czynników o charakterze doraźnym.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-26 14:12:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Wiesz, nie mam tak dogłębnej wiedzy medycznej i biologicznej, by móc w pełni kompetentnie toczyć tę debatę dalej
Przyswoić - dla mnie oznaczało w tym momencie "wchłonąć" z jelita cienkiego. A flora bakteryjna nie ma wiele wspólnego z trawieniem białek, ale niewchłonięte przez jelito aminokwasy zostaną właśnie przez nią wykorzystane. Jak przypuszczam.

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Przyswoić - dla mnie oznaczało w tym momencie "wchłonąć" z jelita cienkiego - to jak wsponialem nie istanieje limit 30, 40 czy 70g. Poza tym gdyby istnial - musalby byc szacowany w czasie, czyli np 30g/godzinę, albo 30g/2 godziny itp...

Moim zdaniem ktos kiedys rzucił hasło "30g/posiłek" i ludzie do dzis powtarzają. Wielokrotnie dopytywałem o uzasadnienia - i nigdy nie otrzymałem pełnej odpowiedzi.

Tak więc widać jak abstrakcyjne jest to stwierdzenie.

Niestrawione resztki bialek - faktycznie moga byc pozywka dla patogennych drobnoustrojów, wiec w takim kontekscie jest to prawdą.

________________________



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-27 09:33:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 213 Napisanych postów 22991 Wiek 12 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 173464
faftaq - może i jest to trochę 'abstrakcyjne', lecz ma też swoje zastosowanie w praktyce. Dla przykładu gdybyś jakimś cudem pochłonął 200g białka z samego rana i do końca dnia go nie dostarczał to synteza nie byłaby możliwa, już po kilku godzinach czyli, ich strawieniu, a tak ciągle masz je pod dostatkiem.

"That's not normal because we don't want to be normal.
Normality is what weak people call living. I call it death."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
To jest zueplnie inna zasada i zupelnie inne zjawisko. Nie jest to kwestia limitu wchlanialnosci bialek - a okresu dostepnosci aminokwasów po ich spozyciu. To raz.

Dwa: wiele badan posrednio wskazuje na to, ze korzystniejsze dla budowania masy są rzadsze w a większe posilki, niz częste a mniej obfite. Innymi slowy chcesz masy - jedz raczej 3 przeładowane posilki niż 6 mniejszych.

Proszę:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278544/



O co chodzi?

Moze istniec mechanizm sprzezenia zwrotnego w wypadku stałego wysokiego poziomu aminokwasów we krwi... Co sugeruje, że częste spozywanie białka - hamuje wrazliwość membrany proteinowej (termin z badania, jej istnienie sie sugeruje). Wynika tez z tego iz lepiej jesc bialka więcej na raz - a rzadziej, niz często w umiarkowanych ilosciach. Tkanki zareaguja na dawke aminokwasów wtedy - jesli wczesniej "odczują" ich niedobór.

Tak więc -->

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-27 12:26:10
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bole

Następny temat

Prosze o pomoc

WHEY premium