W załącznikach przesyłam specyfikacje dla albuminy jaj z firmy Ovovita (czy generalnie białko jaja)
Czy ktos moze z was to stosował, macie jakies opinie o tym produkcie
Albumina
Specyfikacja nr PT 02.03/1 z dnia 02.01.2009 roku
Dane producenta:
OVOVITA
Prawda 60
95-030 Rzgów
Tel. 042 22 52 997
Fax 042 22 52 998
www.ovovita.pl
NIP 729-011-33-47
REGON 470606454
Skład produktu: Odcukrzone, suszone białko jaja kurzego,
Opis produktu: Odcukrzone, suszone białko jaja kurzego
Pochodzenie surowca:
Polska, kraje UE
Proces technologiczny: Wybijanie świeżych jaj kurzych, separacja białka, filtracja, odcukrzanie, suszenie, pakowanie, pasteryzacja i magazynowanie.
Odpowiedniki zamienne proszku: 100 g proszku z białka jaj i 900 ml wody to 1 kg płynnego białka czyli około 34 białka jaj kurzych średniej klasy wagowej.
Regeneracja proszku: Zaleca się rozpuszczanie 100-300 g proszku z białka jaj w 700-900 ml wody o temperaturze około 200 C
Gęstość nasypowa:
430±20 kg/m3
Cechy organoleptyczne: Jednorodna sucha masa bez zanieczyszczeń stałych
Zapach i smak naturalny, charakterystyczny dla białka jaja kurzego
Barwa- od białej do kremowej, jednolita w całej masie
Cechy fizykochemiczne: Typowe parametry Gwarantowane parametry
■ pH 6,0-8,0 6,0-8,5
■ Zawartość wody 5%-8% max. 9%
■ Rozpuszczalność 92%-95% min. 92%
■ Cukry redukujące 0,1% max. 0,2%
■ Zawartość kwasu butanowego 3-OH max. 10 mg/kg w suchej masie
(w suchej masie produktu)
■ Zawartość kwasu mlekowego max. 1 g/kg w suchej masie
(w suchej masie surowca)
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: Typowe parametry
■ Zawartość ołowiu (Pb) nie więcej niż 0,1 mg/kg
■ Zawartość kadmu (Cd) nie więcej niż 0,03 mg/kg
■ Zawartość rtęci (Hg) nie więcej niż 0,01 mg/kg
■ Zawartość arsenu (As) nie więcej niż 0,1 mg/kg
Cechy mikrobiologiczne:
Typowe parametry Gwarantowane parametry
■ Ogólna liczba bakterii tlenowych <5 000 <5 x104
■ Enterobacteriaceae <10 w 1g <100 w 1g
■ Staphylococcus aureus nie obecne w 1g
■ Salmonella nie obecne w 25g
■ Drożdże <10 w 1g <100 w 1g
■ Pleśnie <10 w 1g <100 w 1g
Wartość odżywcza
w 100g produktu:
Typowe parametry
■ Zawartość białka 82-86 g
■ Zawartość tłuszczu 0,1-0,3 g
■ Zawartość węglowodanów 5,5-8,00g
■ Wartość
energetyczna 1535 kJ - 1555 kJ/
361 kcal - 372 kcal
Dioksyny:
Typowe parametry
■ Suma dioksyn (WHO-PCDD/F-TEQ) < 3,0 pg/g tłuszczu
■ Suma dioksyn i polichlorowanych bifenyli (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ < 6,0 pg/g tłuszczu
Radiacja:
Oświadczamy, że produkty jajczarskie produkowane przez Zakład Przetwórstwa Jaj OVOVITA nie były poddawane napromieniowaniu ultrafioletowemu i jonizującemu.
Typowe parametry
■ Cs134 < 4,0 Bq/kg
■ Cs137 < 4,0 Bq/kg
■ Sr90 < 6,0 Bq/kg
Oświadczenie GMO: Oświadczamy, że produkty jajczarskie produkowane przez Zakład Przetwórstwa Jaj OVOVITA nie są modyfikowane genetycznie, surowce wykorzystane do produkcji są także wolne od GMO.
Potencjalne alergeny:
Białko jaja kurzego.
Materiał opakowaniowy: ■ Worek HDPE dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością
■ Karton zabezpieczający opakowania jednostkowe
(opakowania jednostkowe: 10, 25 kg)
Data minimalnej trwałości: 24 miesięcy od daty produkcji
Warunki przechowywania: Przechowywanie w suchych, czystych, wolnych od obcych zapachów miejscach, ze swobodnym obiegiem powietrza, zalecane temperatury przechowywania 8-26oC przy dobowym wahaniu temperatur nie większym niż 4oC.
Transport
i dystrybucja:
Samochody przystosowane do przewozu środków spożywczych:
transport własny,
transport odbiorcy,
wyspecjalizowana firma logistyczna.
Zastosowanie: Przetwórstwo spożywcze: piekarnictwo, ciastkarstwo, cukiernictwo, przetwory mięsne, przetwory rybne, suplementy diety, wyroby farmaceutyczne.