SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Które carbolity??

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1998

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
Tak samo to rozumiem jak i ty apokalipsa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Molder - patrz strone wczesniej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
ale aby zostac wchłonięte w dwunastnicy musza przejść przez zoładek przeciież
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
no muszą wlasnie. nadal chyba nie łapie.

wieksze dawki skrobii sa lzej strawne niz wieksze dawki carbo/cukrow prostych.

nie rozumiem co jest tutaj niezrozumiale. amylopektny zaczynają byc trawinoe szybciej niz malto - bo szybcej przechodzą przez żoładek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
...wiec i szybciej "wchodza" do krwiobiegu, więc i sa mniej przydatne -tzn. tak samo jak "osławiony" cukier z cukierniczki.

tylko,że malto maja b. wysokie ig, więc nie moga wchlaniac sie powoli, przeciwnie skrobia[amylopektyny np.]

jak możesz tego nie rozumieć...?


przecież nie istnieją inne mozliwości bo jesli;
vitargo wchlania sie szybciej jak sugerujesz to dlaczegoz go gloryfikowac przed malto,
jesli przeciwnie to nie masz racji wzgledem jego dłuzszego trawienia- no bo niby jak, jak pogodzic dwie sprzeczności

Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2009-01-11 19:56:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jak mozesz tego nie rozumiec - . Ja nie rozumiem co tutaj chcesz podwazyc. Natomiast mechanizm zjawiska trawienia i wchlaniania węgli rozumiem doskonale.


Wegle z vitargo szybciej zaczynają wchodzic do krwiobiegu, malto i cukry proste - mowic w uproszczeniu - wchodzą gwaltowniej, ale proces ten rozpoczyna sie pozniej. Amylopektna jest po prostu wydajniejsza i lzejsza dla przewodu pokarmowego. Jestes zaineteresowany dokladnym wyjasnieniem - poczytaj o trawieniu glukozy i skrobii, bo jest troche do wyjasniania, ja co najwyzej moge wkleic obrazki . W kazdym badz razie ani ameryki nie odkrywam, ani nie lansuje zbtnioi danego produktu. Jesli chodzi o skrobie, to amyloza wchlania sie powoli, amylopektyna - dosc szybko ale rownomiernie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
Ja nie rozumiem co tutaj chcesz podwazyc.

ja tym bardziej nie rozumiem dlazego myslisz; a nawet mowisz o jakims podważaniu czegokolwiek; wypisałem ci b. proste zestawienie więc myślałem, ze wszystko jasne

Natomiast mechanizm zjawiska trawienia i wchlaniania węgli rozumiem doskonale.

nie jest rzecza mozliwą aby glukoza wchlaniala sie dłużej od skrobi[w jakiejkolwiek postaci]- a skoro zawsze twierdziłeś,ze malto jest niemal rowna -w tym względzie- dextro sprawa więc jest chyba jasna


Wegle z vitargo szybciej zaczynają wchodzic do krwiobiegu, malto i cukry proste - mowic w uproszczeniu - wchodzą gwaltowniej, ale proces ten rozpoczyna sie pozniej
Amylopektna jest po prostu wydajniejsza i lzejsza dla przewodu pokarmowego. Jestes zaineteresowany dokladnym wyjasnieniem - poczytaj o trawieniu glukozy i skrobii, bo jest troche do wyjasniania, ja co najwyzej moge wkleic obrazki . W kazdym badz razie ani ameryki nie odkrywam, ani nie lansuje zbtnioi danego produktu. Jesli chodzi o skrobie, to amyloza wchlania sie powoli, amylopektyna - dosc szybko ale rownomiernie.


chyba lansujesz, jednak

trudno jest -faktycznie- polemizowac na tak prosty, szkolny temat

Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2009-01-11 20:24:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie lansuje. ale nie bede sie przepychac. wystaczy poczytac moje posty by wiedziec, ze polecam naturalne zrodla wegli. Uwazam, natomiast ze amylopektyny są po prostu lepsze od malto i wyjasniam dlaczego.

Polemizowac jest trudno - przykro mi - zlaszcza jak sie nie ma merytorycznych argumentow. Wkleilem niezalezne badania ktore dowodzą, ze amylopektyny szbciej opuszczają żołądek i szybciej uzupelniają glikogen. Ty opierasz sie na na swoim wyobrazeniu.

To co opisalem powyzej, a co Ty chyba nie do konca zrozumiales - jest mozliwe w istocie, czego dowodzą wlasnie badania na ludziach, teorie dotyczace osmolalnosci, masy czasteczkowej itp. Bedziesz to podwazac - bedziesz sie osmieszac. Powodzenia

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-01-11 20:37:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
..ja też nie będę sie przepychać- tym bardziej, że jesteś mistrzem w dośc żałosnej sztuce ; przeinaczania słow i znaczeń

jakbys czytał uwaznie a nie "lansował" zadufane swe wywody to byś zapewne zrozumiał.

pozdro - powodzenia



Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2009-01-11 20:56:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Tak mi sie cos zdawalo, ze na koniec wystawisz mi ocenę i jakąś etykietke.

pozdro
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

15 lat

Następny temat

Kreatyna Mono + Cell Pump

forma lato