SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Indyk po chińsku - normalnie delicje mmmm

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16988

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Dzisiaj upichciłam super danie, nie jest trudne do wykonania, a smakuje rewelacyjnie. Składniki są na danie dla dwóch osób (mówię o Panach) ja natopmiast zjadam 1/4 tego i jestem full.

Składniki:
1. pierś z indyka bez skóry ok 300g
2. makaron ryżowy chiński ok 60g
3. grzyby mun ok 10g
4. sos chili słodko-tajski ok 10g
5. papryka
6. sól, pieprz
7. koperek i migdały ok 20g (nie ma na fotkach, bo mi się zapomniało )
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
przetestowałem to dzisiaj,

minimalnie zmieniłem przepis - mięso usmażone na tłuszczu kokosowym, dodałem curry, na koniec wszystko razem 15 min 180st. piekarniku

wyszło całkiem spoko i faktycznie bardzo syte!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


I teraz po kolei:

Grzyby najpierw wkładamy do garnuszka i moczymy w gorącej wodzie 15 minut, następnie odsączamy, nalewamy nowej gorącej wody i gotujemy kolejne 15 minut
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Indyka kroimy w paseczki, kosteczki jak kto woli i dodajemy sos chili słodko-tajski (10g w zupełności wystarczy) - mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 minut.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Następnie pieprzymy (z umiarem) i już spokojnie możemy wkładać do pieca na około 30 minut temp około 160-180stopni - niech się pichci a my dalej zajmujemy się resztą

Zmieniony przez - kitka0102 w dniu 2009-01-10 15:02:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Myjemy paprykę, kroimy w kosteczkę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Ugotowane grzyby kroimy również "kosteczkę" (uwaga bo są dość gorące po wyjęciu z wody)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Dalej makaron - zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 5-7 minut aby zmiękł (nie gotujemy!!!)Oczywiście solimy wodę :)

Zmieniony przez - kitka0102 w dniu 2009-01-10 15:06:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Teraz makaron odcedzamy, wkładamy do jakiejś miseczki, dodajemy grzyby i paprykę i mieszamy. Dodajemy troszkę sosu tajskiego, aby makaron nabrał orientalnego smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia... na wierzchu posypujemy posiekanymi na drobno migdałami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 223 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 544


Tak przygotowane wkładamy jeszcze do pieca, żeby się zarumieniło. Indyka w tym czasie posypujemy koperkiem (ja dałam suszony i podlewamy łyżką oliwy - ja dałam olej palmowy) i po 10 minutach wyjmujemy.

Po prawej stronie zrobiłam wersję dla męża z plasterkiem żółtego sera na wierzchu.

Zapomniałam w składnikach dodać oliwy, ale chyba każdy ma ją na stanie więc nie będzie problemu.

Dane w całości prezentuje się tak:
B-67g
T-23g
W-62g
Kcal - 720

Dla kogo za mało tłuszczy może coś zmodyfikować.


Smacznego - ja już zjadłam....


Aha - danie równie pyszne jest z kurczakiem więc spokojnie można zamienić :)

Zmieniony przez - kitka0102 w dniu 2009-01-10 15:22:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Oczywiście jemy pałeczkami

Sog, bo fajne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wygląda smakowicie SOG
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proteinowo, smacznie i zdrowo.

Następny temat

Polędwiczki w sosie żurawinowym

WHEY premium