Naleśniki serowe z truskawkami
- jedno całe jajko + trzy białka
- serek wiejski 200g
- płatki owsiane 50g
- truskawki 200g
- jogurt naturalny 200 ml
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty; następnie dodać jajko, białka, serek wiejski (wcześniej odsączyć ze śmietanki) i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Smażyć na oliwie lub oleju bezkalorycznym. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 4-5 małych placków.
Truskawki możemy zmiksować razem z jogurtem i zastosować jako polewę lub pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na naleśnikach i wszystko polać jogurtem.
Wartość odżywcza:
Kcal – 490
Białko – 45g
Węglowodany – 55g
Tłuszcz – 10g
Sałatka hawajska z kurczakiem
- pierś z kurczaka 200g
- torebka ryżu 100g
- puszka ananasa w zalewie
- pół puszki kukurydzy
- jogurt naturalny 100ml
- rodzynki, ok. 20g
- przyprawy: sól, pieprz, curry
Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię; następnie wlać sok z puszki ananasa (zostawić 2-3 łyżki na później) tak aby mięso było w całości zanurzone w zalewie i dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Na ostatnie 5 minut dodać rodzynki i pokrojone w kostkę 4-5 plastrów ananasa. Gdy mięso jest już miękkie odlać zalewę i pozostawić wszystko do ostygnięcia.
Ryż ugotować i ostudzić; dodać kukurydzę i mięso z rodzynkami i ananasem.
Jogurt wymieszać z resztką zalewy i dodać do potrawy. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Najlepiej smakuje schłodzone!
Wartość odżywcza:
Kcal – 600
Białko – 35g
Węglowodany – 100g
Tłuszcz – 7g
Risotto
Składniki:
- mięso mielone z piersi indyka 250 g;
- torebka ryżu 100 g;
- pół papryki czerwonej, pół zielonej, kilka pieczarek, jedna duża cebula, pół puszki kukurydzy konserwowej;
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.
Sposób przyrządzania:
Podsmażyć mięso z cebulą na oliwie lub PAMie ciągle mieszając, żeby było jak najdrobniejsze (ok. 10 minut). Dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i kukurydzę – dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu i odsączyć z wody. Dodać do pozostałych składników i smażyć jeszcze ok. 10 minut, doprawić do smaku. Przed podaniem można polać ketchupem
Wartość odżywcza w porcji:
kcal - 700
białko - 40 g
węglowodany - 130 g
tłuszcz - 9 g
Zmieniony przez - Maximus_20 w dniu 2008-09-03 18:20:16