Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Panowie mam pytanko czy duzo( czy wogule) spada przyswajalosc bialka np po wymieszaniu z mlekiem 2% ? a czy spada wogule przy mleku 0% ?>
Tluszcze raczej spowalniaja przyswajalnosc w jakim stopniu ?
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wiesz,nie ma naukowych dowodów,na to że laktoza powoduje otłuszczanie się.
Jest to cukier prosty,może więc ewentualnie odpowiadać za retencję wody w organizmie.Poza tym dieta tłuszczowa,nie wszystkim służy.Osobiście uważam,że laktoza nie przyczynia się do "zalewania się".Poza tym,zawartość laktozy jest taka sama w mleku 0,5% czy 2 %.
Szacuny
26
Napisanych postów
3338
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15112
Np na białku hi tec 90% jest napisane, żeby mieszać z mlekiem 0,5%. Skoro tak piszą, to coś w tym musi być i napewno lepiej mieszać z takim mlekiem niż 2, 3%. Być może chodzi o przyswajalność, ale to pytanie najlepiej zadać jakiemuś żywieniowcowi.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Chodzi mi dokladniej o to ze w domu mam zapasy mleka 2% chce brac odzywke 80% bialka czy nic nie strace pijac ja z takim mlekiem czy lepiej juz pic np z woda ?
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Badanie wskazują że zdrowy człowiek może przyswoić od 25-60 gram białka jednorazowo.Tak duża rozpiętość jest spowodowana różnymi czynnikami,genetycznymi jak i nabytymi.Kulturysta powinnien spożywac około 2 gr.pełnowartościowego białka na kg,powinno być to rozłożone na 4-6 posiłków,wtedy przyswajalność białka jest najwyższa.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
wiem o tym od dawna...
Zle chyba rozumiesz moje pytanie
Chodzi mi jakie czynniki wplywaja na przyswajalnosc bialka ? czy np duza ilosc tluszczu spozyta w posilku zle wplywa na przyswajalnosc itp...ale nic ide z tym do odzywiania moze tam mi ktos udzieli dokldnych info
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Białko lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów,jest to poparte badaniami.Dieta bogata w tłuszcz zwiększa przyswajlność białka,jednak jest niepożadana ze względów zdrowotnych.Jeżeli myślisz poważnie o kulturystyce,to musisz niestety ograniczyć spożycie tłuszczów,do poziomu około 30%.Natomiast aby zwiększyc przyswajalność białka,jedz potrawy białkowe przed węglowodanowymi(poza posiłkiem potreningowym).Konkludując tłuszcze nie obniżają przyswajalności białka.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Białko lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów,jest to poparte badaniami.Dieta bogata w tłuszcz zwiększa przyswajlność białka,jednak jest niepożadana ze względów zdrowotnych.Jeżeli myślisz poważnie o kulturystyce,to musisz niestety ograniczyć spożycie tłuszczów,do poziomu około 30%.Natomiast aby zwiększyc przyswajalność białka,jedz potrawy białkowe przed węglowodanowymi(poza posiłkiem potreningowym).Konkludując tłuszcze nie obniżają przyswajalności białka
Szacuny
26
Napisanych postów
3338
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15112
Szrama, w takim razie wyjaśnij to, dlaczego producent zaleca miksować białko w mleku 0,5% tłuszczu. Gdyby nie miało to najmniejszego znaczenia, nie wspominaliby o tym fakcie na etykiecie z odżywką.