SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Advantage Rx USA

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 11064

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
666 D. Mirowski
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2738 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21181
Prawda ,jezeli sa dobrej jakosci... Masz calkowita racje.

666

Burneika Sports Team

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
hmmm odpowie mi ktos na pytanie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Izolat serwatki nie jest oczywiście białkiem w postaci rozłożonej do aminokwasów. Nie znam się na tym dokładnie, więc się nie będę wymądrzał, ale wiem, że koncentraty serwatki mają przyswajalność w skali BV 104, natomiast przyswajalność izolatów serwatki może sięgać 159. Wzorem dla tej skali jest białko jaja które ma przyswajalność 100. Natomiast ciekawostką może być fakt, że dużo niemieckich firm produkuje mieszanki białek, które mimo iż mają w składzie np. soję, mają przyswajalność BV 125. Myślę, że tajemnica leży w tym przypadku w proporcjach dobranych białek, aby aminokwasy wzajemnie się uzupełniały. Na naszym rynku hi-tec 90% ma właśnie przyswajalność 125 BV, czyli wyższą od koncentratów serwatki a porównywalną z mieszankami koncentratu i izolatu (tu też wszystko zależy od proporcji). Czyste izolaty serwatki to niestety dalej duży koszt. Najtańszą jaką widziałem w Polsce to CFM Whey Isolate Weidera w cenie ok. 110 zł za 750g.

SONBATY

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Prawdopodobnie producenci europejscy poprzez stosowanie roznych rodzajow bialek staraja sie uzyskac jak najwydajnieszy profil aminokwasowy dla swoich produktow, co teoretycznie (wysoka skala BV, czyli wartosci biologicznej) pozwala na jak najlepsze zagospodarownie dostarczonego budulca dla miesni, czyli bialka. Jednak od dawna wiadomo, ze sama wartosc BV nie jest jedynym i wlasciwym wyznacznikem dla okreslania przydatnosci produktu dla intensywnie trenujaych sportowcow. Skala BV zostala stworzona w oparciu o, jak to wspomnial Sonbaty, ovoalbumine (bialko jajeczne). Liczba 100 okresla najwyzsza wartosc biologiczna, czyli cos jak, dla uproszczenia, 100% przyswajalnosci dla organizmu ludzkiego. Tak, ale organizmu przecietnego, nietrenujacego czlowieka ma inne zapotrzebowanie niz sportowiec. A na jakie bialko ma zapotrzebowanie sportowiec? Ano takie, ktore zawiera np. duze ilosci BCAA. I tak kulturysci, a raczej galaz przemyslu spozywczego zwiazana z odzywkami i suplementami "odkryla" bogate wlasciwosci bialka serwatki.
Produkowane koncetraty bialka serwatkowego, oparte byly na technologii oczyszczania z tluszczu i laktozy zwanej wymiana jonowej w niskich temperaturach. Nie bede przynudzal na czym to polega. Mozna sobie poszukac w internecie. Izolaty bialka serwatki to produkty wysokooczyszczone (wyizolowane), gdzie procent steznia bialka przekracza 90. Zastosowane tu procesy produkcyjne takie jak, wspomniany wczesniej proces wymiany jonowej, ultrafiltracji, mikrofiltracji i krzyzowej mikrofiltracji (cross flow micro-filtration = CFM), pozwalaja na calkowite niemal wyeliminowanie tluszczu i laktozy oraz zachownie odpowiednich proporcji wszystkich frakcji bialkowych wchodzacych w sklad proteiny serwatkowej (alpha-Lactalbumin 20%, beta-Lactoglobulin 45%, Bovine Serum Albumin 5%, Immunoglobulin 10%, Proteose-peptone 20%). Czyli co, mamy bialko idealne dla sportowaca? I tak i nie. Tak bo profil aminokwasowy i BV jest ponad ideal. Nie, gdyz bialko serwatki jest rownie szybko przyswajalne co i szybko tracone, jego poziom szybko opada. Co zrobic w tej sytuacji? Trzeba kombinowac. Szybko przyswajalne bialko serwatki stosowac np. rano przed sniadaniem i po treningu, ewentualnie jesli mamy duzo kasy, w ciagu dnia pomiedzy regularnymi posilkami. Mixy, kilku typow bialek (mleka, jaj i serwatki), stosowac perzd snem lub wtedy gdy spodziewana przerwa pomiedzy posilkami przekroczy 2,5 - 3h.

Moderator działu Suplementacja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Mądry z Ciebie gość Maku. I wcale Ci nie cukruję.

SONBATY

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
666 D. Mirowski
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2738 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21181
No i oczywiscie im wyzsza cena isolatu tym proces produkcji lepszy.

666

Burneika Sports Team

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 199 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 24024
a jakie polecacie odrzywki z białkami jaj ,mleka i serwatki ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
666 D. Mirowski
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2738 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 21181
Chodzi Ci o mieszanki wszystko w jednym czy kazde z osobna ?


666

Burneika Sports Team

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 199 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 24024
mieszanki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
maku masz soga.ale ja jeszcze dalej bede drazyl temat.jezeli izolt to nie czyste amino to czy to postac peptydowa czy jeszcze cos innego.docelowo chodzi mi dlaczego sonbaty twierdzi,ze glutamina peptydowa to szajs a liczy sie tylko czysta l-glutamina?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak naprawdę działa HMB?

Następny temat

efedryna

WHEY premium