Prawdopodobnie producenci europejscy poprzez stosowanie roznych rodzajow bialek staraja sie uzyskac jak najwydajnieszy profil aminokwasowy dla swoich produktow, co teoretycznie (wysoka skala BV, czyli wartosci biologicznej) pozwala na jak najlepsze zagospodarownie dostarczonego budulca dla miesni, czyli bialka. Jednak od dawna wiadomo, ze sama wartosc BV nie jest jedynym i wlasciwym wyznacznikem dla okreslania przydatnosci produktu dla intensywnie trenujaych sportowcow. Skala BV zostala stworzona w oparciu o, jak to wspomnial Sonbaty, ovoalbumine (bialko jajeczne). Liczba 100 okresla najwyzsza wartosc biologiczna, czyli cos jak, dla uproszczenia, 100% przyswajalnosci dla organizmu ludzkiego. Tak, ale organizmu przecietnego, nietrenujacego czlowieka ma inne zapotrzebowanie niz sportowiec. A na jakie bialko ma zapotrzebowanie sportowiec? Ano takie, ktore zawiera np. duze ilosci BCAA. I tak kulturysci, a raczej galaz przemyslu spozywczego zwiazana z odzywkami i suplementami "odkryla" bogate wlasciwosci bialka serwatki.
Produkowane koncetraty bialka serwatkowego, oparte byly na technologii oczyszczania z tluszczu i laktozy zwanej wymiana jonowej w niskich temperaturach. Nie bede przynudzal na czym to polega. Mozna sobie poszukac w internecie. Izolaty bialka serwatki to produkty wysokooczyszczone (wyizolowane), gdzie procent steznia bialka przekracza 90. Zastosowane tu procesy produkcyjne takie jak, wspomniany wczesniej proces wymiany jonowej, ultrafiltracji, mikrofiltracji i krzyzowej mikrofiltracji (cross flow micro-filtration = CFM), pozwalaja na calkowite niemal wyeliminowanie tluszczu i laktozy oraz zachownie odpowiednich proporcji wszystkich frakcji bialkowych wchodzacych w sklad proteiny serwatkowej (alpha-Lactalbumin 20%, beta-Lactoglobulin 45%, Bovine Serum Albumin 5%, Immunoglobulin 10%, Proteose-peptone 20%). Czyli co, mamy bialko idealne dla sportowaca? I tak i nie. Tak bo profil aminokwasowy i BV jest ponad ideal. Nie, gdyz bialko serwatki jest rownie szybko przyswajalne co i szybko tracone, jego poziom szybko opada. Co zrobic w tej sytuacji? Trzeba kombinowac.
Szybko przyswajalne bialko serwatki stosowac np. rano przed sniadaniem i po treningu, ewentualnie jesli mamy duzo kasy, w ciagu dnia pomiedzy regularnymi posilkami. Mixy, kilku typow bialek (mleka, jaj i serwatki), stosowac perzd snem lub wtedy gdy spodziewana przerwa pomiedzy posilkami przekroczy 2,5 - 3h.
Moderator działu Suplementacja