Spora część osób wybiera orzechy jako źródło tłuszczy w swojej diecie. Czy to dobry wybór?
Oczywiście! Orzechy są świetnym źródłem witamin i minerałów, mają sporą zawartość białka, są ogólnodostępne, idealnie nadają się jako zdrowa przekąska, smakiem idealnie wpasują do dań wytrwanych jak i do deserów oraz posiłków na słodko. Orzechy wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają pracę naszego mózgu.
Warto jednak pamiętać, aby zachować pewien umiar, gdyż orzechy charakteryzują się sporym udziałem kwasów tłuszczowych omega-6, co może wpłynąć (przy takiej ilości dziennie) na proporcję między omega-6, a omega-3. Myślę, że 120g orzechów dziennie to sporo i sugerowałabym lekko ją zmniejszyć. Orzechy poza tym, że zawierają szereg właściwości prozdrowotnych posiadają również pewne wady, a jedną z nich jest np. kwas fitynowy, który może przyczynić się do zaburzenia wchłanialności pierwiastków, takich jak magnez, wapń, żelazo, ale również wielu witamin.
Więcej na temat orzechów i ich wpływu na zdrowie, przeczytasz w poniższych artykułach:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jakie_orzechy_są_najzdrowsze_-a918.html?fbclid=IwAR3wO0NJqhFNqdrjhr5vT5-4eMMY426V3pCPubaxKvkvY5ApxPI9m7LlD6Y
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Które_orzechy_są_najzdrowsze_-a3085.html
Warto również spróbować fantastycznych maseł orzechowych, które znajdziesz w naszym sklepie. Ja osobiście uwielbiam masło z orzechów nerkowca i jestem jedno największą fanką.
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cashew_Butter-opis36809.html
I na koniec jeszcze raz powtórzę, orzechy są ok, ale warto zachować pewien umiar. Dieta powinna być przede wszystkim różnorodna, a najlepszym źródłem tłuszczy wydaje się być w chwili obecnej oliwa. Argumentowane jest to właśnie najbardziej korzystną proporcją omega-3 do omega-6.