RozbójnikWojtasArthassMimo, że nie ma tam wody, to te wątróbki i tak "pływają" we własnym tłuszczu, który w pewnym stopniu się "ekstrah**e" podczas obgotowania i sterylizacji. I pomyśleć, że szukając przyzwoitego pasztetu drobiowego/wieprzowego skończyłem na wątróbkach rybich.
Można kupić w ogóle jakiś dobry pasztet? Ja kiedyś kupowałem na wagę z indyka, ale nie wiem jak ze składem..
No właśnie... Still searching :D Jak na razie udało mi się znaleźć jeden, który był ledwo przyzwoity. U mnie w Biedronce lokalnie, pasztet "Ze Świniobicia", ale już wycofali (miał w składzie azotany, ale poza tym był całkiem w porządku). Tyle, że ja patrzę też pod kątem substancji FODMAPs, więc w teorii mogę ominąć jakiś dobry pasztet, tylko dlatego że jest tam dodatek cebuli lub czosnku (a najczęściej jest...). Chociaż i tak praktycznie wszystkie pasztety "puszkowane" jakie widziałem były zapchane błonnikami zbożowymi/sojowymi/grochowymi, dodatkami białka roślinnego (głównie sojowego), azotanami&azotynami, dziadostwem wzmacniającym smak, masa cukru, no i często było to mięso/podroby MOM. Najbardziej rozbawił mnie opis jednego producenta w stylu: "wkład pochodzenia drobiowego 75%" :D LoL, nie mam pojęcia co oznacza "wkład", ale pewnie nic dobrego :P
Co do pasztetów na kg, zapytałem raz z ciekawości ekspedientkę o skład takich pasztetów i niestety nie potrafiła mi go podać. A generalnie tego typu pasztety lokalne mogłyby być przyzwoite.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-18 15:18:12
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png