Składniki - batonik
1
szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki ziarna sezamowego
1 1/2 szklanki moreli szuszonych drobno posiekanych
1 1/2 szklanki rodzynek posiekanych
1 szklanka wiórków kokosowych niesłodzonych
1 szklanka migdałów - posiekanych bez skórek
1/2 szklanki mleka w proszku, odtłuszczoneho
1/2 szklanki kiełków pszenicy
2 łyżeczki masła lub margaryny
1 szklanka lekkiego syropu kukurydzianego lub miodu
3/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
2 łyzeczki skórki pomarańczowej, startej
Składniki - polewa
2 szklanki wiórkoów czekoladowych
330 gramów margaryny lub masła
Wykonanie - etap pierwszy
Etap ten obejmuje przgotowanie masy na batoniki i umieszczenie tejze w formie. Drugi etap to oblewanie polewą.
Płatki owsiane wysypac na blache do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 150 st. Celsiusza, mieszając od czasu do czasu, aby sie nie przypaliły
Ziarno sezamowe wysypać na dużą patelnię i na średnim ogniu przypiekać ok. 7 minut, aż nabiorze złotego koloru. Mieszać często, aby nie przypalić.
Prazone ziarno sezamowe wsypać do duzej miski. Dodać morele, rodzynki, migdały, kokos, mleko w proszku, kiełki pszenicy. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać prazone płatki owsiane.
blachę, na którą będziesz wykładał masę posmaruj masłem
Na patelnię wlać miód (syrop kukurydziany) i wsypać cukier. Doprowadzic do wrzenia i szybko dodać masło orzechowe, ekstrakt pomarańczowy i skórkę pomarańczową.
Płynna masę wlej do mieszaniny zarem i owoców. Wymieszaj dokładnie. Wyłóz szybko na blachę i rozprowadź do uzyskania cienkiej warstwy. Następnie przykryj folią aluminiową, zostaw do schłodzenia, a potem wsadź do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do nastepnego dnia.
Pokrój masę na kawalki wielkości ok. 3x6 cm
Wykonanie - etap grugi
Wiórki czekoladowe i tłuszcz włoż go garnka. Garnek ten umieść w garnku z wodą. Podgrzewaj aż czekolada się roztopi. Mieszaj często. Zmniej ogień do minimum.
Przy użyciu szczypiec zanurzaj po kolei batoniki w czekoladzie, poczekaj aż czekolada przestanie kapać. Odkładaj na papier pergaminowy rozłożony na tacy lub drucianej półce z lodówki.
Kiedy podstygną wsadź do lodówki, żeby stwardniały.
Przed wycieczką zawijaj batoniki w alufolię, każdy osobno.
Uwagi praktyczne
Siekanie i miesznie owoców najlepiej zrobić przy użyciu malaksera ze stalowym nożem.
Czekoladę najlepiej rozpuszczać w specjalnym podwójnym garnku przeznaczonym go gotowania na wodzie.
Zamiast szczypiec można użyć dwóch widelców.
Batoniki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni, dłużej w zamrażarce.
Przepis pochodzi z
http://www.bicyclesource.com/
Pozdrawiam
vegas