SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białka – rodzaje, kinetyka wchłaniania

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1533

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Białka – rodzaje, kinetyka wchłaniania

w oparciu o następujące rodzaje: koncentrat białek serwatkowych (WPC), izolat białek serwatkowych (WPI CFM), hydrolizat białek serwatkowych (WPH), białko albuminy jaja oraz kazeina micelarna.

Kiedy i jakie rodzaje białek stosować najlepiej?

Białka (proteiny) są to wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z aminokwasów, będących pochodnymi węglowodorów, zawierające w swoich cząsteczkach dwa rodzaje grup funkcyjnych: grupy karboksylowe (-COOH) i grupy aminowe (-NH2). Naturalne aminokwasy to alfa-aminokwasy, z charakterystyczną konfiguracją typu L. Z 22. niezbędnych dorosłemu organizmowi ludzkiemu do syntezy białka aminokwasów, 8 musi być dostarczonych w pożywieniu z zewnątrz, gdyż szlaki metaboliczne człowieka nie pozwalają na ich wytworzenie. Są to tzw. aminokwasy egzogenne, zwane też niezbędnymi i należą do nich: leucyna, walina, izoleucyna, fenyloalanina, tryptofan, metionina, treonina, lizyna, a w przypadku dzieci należy dodatkowo wymienić jeszcze argininę i histydynę. Białka, z uwagi na źródło ich pochodzenia, dzielimy na zwierzęce oraz roślinne. Wszystkie niezbędne aminokwasy zawarte są w białkach pochodzenia zwierzęcego, (...)



Białka – rodzaje, kinetyka wchłaniania

http://perfectbody.pl/DIETA-I-SUPLEMENTACJA/1/434/Bialka---rodzaje-kinetyka-wchlaniania.html 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 50 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 630
A jak wyglada wchlanianie kazeinianu wapnia??? Jest duza różnica z micelarna czy to tylko chwyt marketingowy??

Bunga Bunga...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 146
jaki chwyt marketingowy znowu ?
Tylko Olimp ma wszechstronno-zabójczą odżywkę Mega Strong Protein, w którym nie ma żadnych kazeinianów .
Kazeiniany wapnia powodują u większości osób problemy na tle gastrycznym .
Ten trend dał się zauważyć głównie w firmach , które nie dbały o klientów i wprowadziły takie ceny dla kazeiny, które nijak nie miały się do jakości produktu, a przecież na tym nam zależy .

To drogi sport, ale satysfakcja np. z antykatabolicznego potencjału np. Mega Strong Protein - bezcenna !!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
za namowa Piotra Kaczki od dawna przerzucilem sie wlasnie na Mega Strong Protein ale to uwaga na marginesie :)

Zmieniony przez - Biniu w dniu 2014-03-10 10:36:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
comparison of whey to caseinate
Stuart M. Phillips
American Journal of Physiology - Endocrinology and MetabolismPublished 1 March 2011Vol. 300no. E610DOI: 10.1152/ajpendo.00647.2010

to the editor: Reitelseder et al. (4) are to be congratulated on their recent work. The use of intrinsically labeled proteins to study postexercise muscle protein accretion is a powerful tool, and the results are very interesting. I am concerned, however, by their interpretation that they have compared casein, as it exists in milk, to isolated whey when what they used was a not micellar casein from milk but caseinate. In the original seminal study in which the slow (casein) and fast (whey) protein paradigm was established, Borie et al. (1) used native milk protein as micellar casein. Micellar casein, when consumed, clots in the stomach, forming relatively large globules of protein that empty from the stomach much more slowly than acid-soluble whey protein and is thus digested slowly (2, 3). The aminoacidemia seen following ingestion of the casein and whey in the subjects studied by Reitelseder et al. is markedly different from that reported by workers using true micellar casein (1–3, 5). In fact, the relative lack of difference in aminoacidemia reported by Reitelseder et al. between their whey and casein conditions is, in all likelihood, due to their use of calcium caseinate. Calcium caseinate, as distinguished from micellar casein, is soluble (and is thus used in numerous food processes), and so digestion rates of this form of casein are not likely to be overtly different from those of whey (see the authors' Fig. 4F). Thus, the aminoacidemia reported in this investigation (see their Fig. 4) reflects not differential digestion kinetics but merely slightly differing amino acid contents, per their Table 1. Thus, it would have been most correct for the authors to have labeled their graphs and tables with whey vs. caseinate and not merely casein. Although the authors dedicate some space in their paper to this distinction, it is a critical one and one that the authors should perhaps consider in a future experiment? Interestingly, given the results of their investigation, the authors conclude, “Milk, easy accessible and containing both whey and casein, could very likely be an optimal choice.” If milk proteins are more beneficial, then casein would be in a micellar form, and thus a slower aminoacidemia would result upon ingestion, and the results would be similar to those we (5) have reported, which did not show a benefit of casein ingestion on resting or postexercise muscle protein fraction synthetic rate, albeit with nonintrinsically labeled proteins and whey hydrolysate. I agree with the authors, however, that blends of whey (fast) and micellar casein (slow) or caseinates (slower) may offer an optimal choice, but at what dose? Would the authors suggest that subjects consume the sum total of the dose they used: 0.6 g/kg lean body mass (i.e., 20 g of caseinate and 20 g of whey) to recapitulate the conditions that yielded their original data? If so, a 40-g protein dose seems relatively high and certainly at the high end of what someone would consume in one meal. Finally, I strongly urge that in future work the authors make measurements of their subjects at rest and compare the postexercise response to that condition; it would strengthen their conclusions. I look forward to more work from this and other groups using this methodology.

powinno rzuci nieco swiatla na sprawe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Ten komentarz Phillipsa jest często wrzucany na różnych forach internetowych. A wynika z niego dość jasno, że kazeiniany mają diametralnie różną (szybszą) kinetykę wchłaniania od kazeiny micelarnej.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5297
Dokładnie tak, jak Sławek pisze. Kazeinianów żadną miara nie można porównywać do znacznie cenniejszej, nie tylko w żywieniu osób aktywnych, micelarnej kazeiny. Ciągle jednak bardzo często kazeiniany są utożsamiane z micelarną kazeiną, ku uciesze producentów, którzy stosują taką politykę celem sprzedania swojego produktu za znacznie wyższą cenę.

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------

...
Napisał(a)
Usunięty przez Biniu za pkt 5 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 146
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
komentarz ktory wkleilem zostal rowneiz omowiony w archiwalnym numerze Perfect Body

a artykul do ktorego odsyla zajawka pochodzi z Perfect Body nr 12
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaka kreatynę wybraę na nadwagę

Następny temat

Nowość - Creatine Mono Power Xplode™ - przełom w suplementacji monohydratem kreatyny!

WHEY premium