na wstępie chciałem przeprosić jak coś pisze nie tak ale jestem nowy - proszę o wyrozumiałość :)
wzrost 185, 75kg,
moje pierwsze pytanie - jak ważyć mięso ? przed/ czy po ugotowaniu ?
ostatnio ważyłem piersi z kurczaka przed gotowaniem i miały 200g mówię wystarczy (2x ok 22g białka) ale po ugotowaniu kuru ważył jedynie 140g
której miary się trzymać ???
drugie moje pytanie. jak przyrosnąć w suchą masę mięśniową ? (miałem z tym problemy// od razu piszę jeszcze 1mieś temu ważyłem 71kg... strasznie dużo biegałem 2-3 razy w tyg po 14km 60-70hr max (intensywne treningi w boksie/kicku) utrzymywanie się w pobliżu wagi 69-71kg
teraz ograniczyłem bieganie do 2 razy w tyg 10km (60-70hr max)
moja dieta (proszę o ocenę)
śniadanie
płatki (żytnie, pszenne - 70g + 100ml mleka chudego, garść orzechów włoskich, 150g twarogu chudego + pół banana
2 śniadanie 150-180g mięsa z kurczaka + 100g chleba pełnoziarnistego + duży pomidor i ok 4 ogórki konserwowe/świeże
obiad ok 180-200g mięsa np schab wieprzowy + pół woreczka kaszy gryki + 2 pomidory
podwieczorek 150g sera białego chudego + 90-100g chleba pełne ziarno + warzywa
kolacja 150g sera białego lub shake z białkowy i do spania
jadam co 3h,
moje treningi
poniedziałek : bieganie 10km pon
wtorek: podciąganie na drążku (10 serii po 20 podciągnięć + 10 serii pompek pełnych na pufach)
środa: brzuch wznosy do klatki wyprostowanych nóg 10 serii po 30 powtórzeń + 10 serii boczne wznosy nóg po 20razy na każdą stronę
czwartek - wolne
piątek: -powtórka z poniedziałku
sobota: powtórka z wtorku
niedziela : powtórka z środy
i tak "wkoło Macieju"
z góry dzięki za cenne rady co zmienić co dołożyć czego unikać ?
nie jem w ogóle smażonego - mięso gotuję lub opiekam beztłuszczowo w halogenie
jeśli chodzi o uzyskanie rzeźby - to ją posiadam na brzuchu dumny 6 paczek ale reszta ciała taka wychudzona hehe i chciałem nabrać trochę mięsa na siebie...
myślicie że przy wzroście 184-185cm waga 80kg będzie ok?
pozdrawiam