SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Twaróg od podstaw dla tych na obczyznie + leniwe pierogi

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14402

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 67 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 209
Swietny przepis, tyle ze czy mozna zastapic ten jogurt bifidus zwyklym jogurtem? Pytalam w paru sklepach i nie wiedza co to jest :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
kazdy jogurt moze byc, pod warunkiem, ze ma zywe kultury bakterii
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Trochę stary temat, ale pytanko mam - takie mleko które w lodówkach stoi (nie UHT tylko pasteryzowane) też się nada? Bo mam już dosyć pseudo wiejskich holenderskich serków i chyba się skuszę na twaróg domowej roboty....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 7987 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 99207
Korzystajac z okazji, ze moja poprzedniczka odswiezyla temat, ja z podobnym zapytaniem. Czy jakikolwiek rodzaj mleka pasteryzowanego nada sie na podstawe do bialego sera ? Ewentualnie, pojde dalej, moze ktos z Was ma wypraktykowane jakies mleko mozliwe do nabycia w Niemczech, a nadajace sie do tego celu ? Niestety mieszkam w duzym miescie ( w aglomeracji, bo bedac scislym to akuratnie moje miasteczko jest malenkie )i nie mam mozliwosci nabycia mleka z gospodarstwa, nie wiem nawet czy sie to tutaj praktykuje. Ratuje sie importem twarogow z Polski, ale gdy wroci wiosna i wysokie temperatury stanie sie to klopotliwe.. Bede bardzo wdzieczny za wszelka okazana pomoc :)

Zmieniony przez - xzaar77 w dniu 2013-02-23 10:48:45

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/_DT_Xzaar._Triathlon,_cel_Double_IronMan_2017_-t1018057-s340.html

Cele 2016:

1. Sieraków Triathlon dystans 1/4 IM - http://triathlonsierakow.pl - 28.05.2016 - 02:34:12
2. Challenge Venice dystans IM - http://www.challenge-family.com/challenge-venice/ - 05.06.2016 11:47:48
3. Challenge Poznań ME dystans IM - http://challenge-poznan.pl - 24.07.2016 11:35:22
4. Ironman 70.3 Gdynia - http://ironmangdynia.pl/pl/ - 07.08.2016

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Właśnie jestem w trakcie robienia twarogu z mleka pasteryzowanego co stoi w lodówkach w kartonach. Nie dodawałam niczego innego (żadnych jogurtów, śmietany itp.) i po dwóch dniach od zagotowania w garnku mleko ładnie skwaśniało. Teraz podgrzewam je powoli i wywalę do odsączenia, więc dam znać jak będzie smakowało (podejrzewam że będzie kwaskowaty ale ja akurat taki lubię)

Więc wydaje mi się, że takie sklepowe lodwókowe mleko też się nadaje (byle nie UHT)

Czy ktoś ma pomysł co zrobić z serwatką która zostanie? Wylać to czy coś z tego pożytecznego można zrobić?

Zmieniony przez - natka w dniu 2013-02-26 19:58:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 7987 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 99207
Wynalazlem mleko w kubeczkach pollitrowych, takich jak duze jogurty, 3,8 proc. zawartosci tluszczu, z opisem ze pasteryzowane w niskiej temp. i nie homogenizowane. To jest najblizsze surowemu mleku od krowy na jakie trafilem, cena pieronska, ale gdyby mialo dzialac, bede wniebowziety. Mam jeszcze zapas importowy z Polski na 7 dni - a pozniej przystapie do eksperymentu ;)

Natka, koniecznie daj znac co Ci wyszlo ;)

Zmieniony przez - xzaar77 w dniu 2013-02-27 14:55:15

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/_DT_Xzaar._Triathlon,_cel_Double_IronMan_2017_-t1018057-s340.html

Cele 2016:

1. Sieraków Triathlon dystans 1/4 IM - http://triathlonsierakow.pl - 28.05.2016 - 02:34:12
2. Challenge Venice dystans IM - http://www.challenge-family.com/challenge-venice/ - 05.06.2016 11:47:48
3. Challenge Poznań ME dystans IM - http://challenge-poznan.pl - 24.07.2016 11:35:22
4. Ironman 70.3 Gdynia - http://ironmangdynia.pl/pl/ - 07.08.2016

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A więc wszyło mi coś takiego, co widać na zdjęciu Ponieważ robiłam z litra mleka, wyszedł mini twarożek

W smaku niestety szału ni ma i wyszło strasznie zbite, więc następnym razem mam zamiar dodać jednak jakiegoś jogurtu czy śmietany....

Ale próbę oceniam jako udaną mimo wszystko

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 367 Wiek 52 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41797
ja w uk na ebayu kupilam grzybek tybetanski (kefirowy) i jak bylo go malo to nastawialam malo mleka i bylo tylko do picia, ale szybko sie rozrosl i nie nadazalismy tyle wypijac (jak zmiksowalam z owocami to dzieci wypily-a taki czysty za kwasny im byl), wiec zaczelam przerabiac na twarog-dobry byl, robilam na mleku pasteryzowanym
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

OMLET łans egein, wersja deserowa LC

Następny temat

Czary mary na patelni :)

WHEY premium