Szacuny
23
Napisanych postów
3704
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23096
A jak długo mniej więcej powinienem smażyć ? I czy powinienem rozbic filety (bardzo? jaka grubosc ;p?) moze lamerskie pytania ale dotychczas robilem wszystko intuicyjnie a chcialbym poznac wlasciwe techniki )
.:: Czlonek mafia.suple.hardcor.pl ::.
Doradca w dziele suplementacja.
Szacuny
57
Napisanych postów
10990
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
88360
ja bym w ogole nie narazal oliwy na zbedne "znieszczenie" ;) tylko walnal kure na teflon i smazyl na malym ogniu..napewno bedzie smaczniejsza, "lzejsza" itp :) a oliwe dodalbym np do ryzu..albo chlup do buzi...
Szacuny
30
Napisanych postów
1764
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
5987
"...Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn . Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż nastepuje rozkład termiczny masła."
Jedna teoria mowi o zakazie smazenia jejecznicy na masle z uwagi na wplyw LDL - skoro jajo sie scina to z cholesterol ...
... czytalem o tym i dalej mnie to zastanawia (brak konkretnych dowodow) - nie potrafili podac konekretnych faktow w odwiecznej "czy jaja sa zdrowe"
Ja jem normalnie ale nie smaze na masle. Brak wiedzy - gotuje.
Szacuny
57
Napisanych postów
10990
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
88360
hmm wiesz nalezy tez zwroocic uwage na to iz w jaju jest lecytyna ktora skutecznie powstrzymuje konwersje CH do zlego CH...poza tym jest wiele innych czynnikoow ktore nasilaja ten proces jak np. wysoki poziom insuliny czy kortyzolu (stres) ..
takze w obecnej dobie nalezy zwroocic uwage nie tylko na ilosc CH w jajach czy na to na czym smazymy ale takze na inne czynniki jak odpowiednie samopoczucie, IG produktoow, malo przetworzone jedzenie itp...
Szacuny
9
Napisanych postów
2616
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
17485
ja zwykle idę na kompromis taki , że piersiaki polewam oliwą z oliwek, posypuję przyprawami i wrzucam do piekarnika kuchenki. 15-20 min spokojnie wystarcza na zrobienie ładnej rumianej piersi. To samo robię np z rybami. Co wy na to?
Smażyć mi się generalnie nie chce a tym bardziej myć po tym garów...
A tak wrzucam do kuchni, samo się robi a pod spód kładę folię aluminiową którą potem wywalam.