Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl
...
Napisał(a)
Dotychczas mieliśmy szczęście podczas naszego pobytu w Pekinie do pogody. Przez większość dni było słonecznie, niebo błękitne. Dzisiaj jednak pojawiło się znów takie typowe dla pekińskiego lata całkowite zachmurzenie i zamglenie. Niektórzy turyści w Pekinie błędnie interpretują to jako smog, będący rezultatem zanieczyszczenia. Tymczasem to nie tak. Oczywiście w takiej sytuacji zanieczyszczenia kondensują się we mgle, ale ten brak przejrzystości powietrza sam w sobie nie jest rezultatem zanieczyszczeń. Tak samo o tej porze roku wygląda to również w miejscach odległych od miasta i przemysłu, również w górach. I takie zamglone góry właśnie dzisiaj tam mieliśmy. W dalszym ciągu widoki niesamowite, ale mgła utrudnia pokazanie tego na zdjęciach. Widać to na zdjęciu poprzednim.
A tutaj szczelina między dwiema górami, o szerokości około metra i długości kilkudziesięciu metrów, którą za chwilę przeszliśmy.
Zmieniony przez - dacheng w dniu 2012-09-21 15:32:11
A tutaj szczelina między dwiema górami, o szerokości około metra i długości kilkudziesięciu metrów, którą za chwilę przeszliśmy.
Zmieniony przez - dacheng w dniu 2012-09-21 15:32:11
Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl
...
Napisał(a)
Szliśmy ciągle do góry, a tam nad każdym wodospadem okazywało się, że jest kolejny wodospad i kolejny, i kolejny.
Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl
...
Napisał(a)
Organizowane są tam też spływy tratwami po rzece Juma. Jednak teraz jest niski stan wody (a z kolei półtora miesiąca temu była powódź), więc z tej oferty nie mogliśmy tym razem skorzystać.
Natomiast, co chyba dla nikogo nie jest niespodzianką skorzystaliśmy z lokalnej, wiejskiej oferty kulinarnej.
Oto paski mięsa o woni ryby (wspominałem, że nie ma to nic wspólnego z wonią ryby). Charakterystyczne dla tego dania jest, że paski mięsa (wieprzowiny) zmieszane są z paskami pędów bambusa (oczywiście świeżego, a nie z konserwy)
Natomiast, co chyba dla nikogo nie jest niespodzianką skorzystaliśmy z lokalnej, wiejskiej oferty kulinarnej.
Oto paski mięsa o woni ryby (wspominałem, że nie ma to nic wspólnego z wonią ryby). Charakterystyczne dla tego dania jest, że paski mięsa (wieprzowiny) zmieszane są z paskami pędów bambusa (oczywiście świeżego, a nie z konserwy)
Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl
...
Napisał(a)
A to duże kawałki tofu w prostym bulionie. Do tego w oddzielnej miseczce podana była ostra pasta do przyprawienia.
Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl
Polecane artykuły