SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Astaksantyna?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 7943

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
Witam!

Otóż, wchodząc na pewien portal przeczytałem dzisiaj o astaksantynie. Ponoć mało to popularne w polsce i niedawno weszło na nasz rynek. Najbardziej jednak zaciekawiło mnie w tym artykule pewne sformułowanie: "Badania wykazują, że wspomaga pracę mięśni i wytrzymałość", oprócz tego nie interesujące mnie rzeczy o odmładzaniu. Reasumując, jak to wygląda w praktyce? Pierwszy raz o tym słyszę. Wiadomo, że nie podchodzę do tego zbytnio poważnie, a wręcz sceptycznie, bo może być to kolejna nic nie warta nowinka. Może ktoś to szamał? Są jakieś konkretne badania? Jakiś ekspert się wypowie (lub ktoś kto miał z tym do czynienia)?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12094 Napisanych postów 160556 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234910
to antyoksydant, wiec to co piszesz, mozna przyrownac prawie kazdemu

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
Tak więc nic nowego .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Z tego co widzę, jest to coś antyoksydacyjnego, dobrze wypływa na układ krążenia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21556169
Astaxanthin: a potential therapeutic agent in cardiovascular disease.
Fassett RG, Coombes JS.
Source
Renal Research Royal Brisbane and Women's Hospital and The University of Queensland School of Medicine, Butterfield Street, Brisbane, Queensland 4029, Australia. [email protected]
Abstract
Astaxanthin is a xanthophyll carotenoid present in microalgae, fungi, complex plants, seafood, flamingos and quail. It is an antioxidant with anti-inflammatory properties and as such has potential as a therapeutic agent in atherosclerotic cardiovascular disease. Synthetic forms of astaxanthin have been manufactured. The safety, bioavailability and effects of astaxanthin on oxidative stress and inflammation that have relevance to the pathophysiology of atherosclerotic cardiovascular disease, have been assessed in a small number of clinical studies. No adverse events have been reported and there is evidence of a reduction in biomarkers of oxidative stress and inflammation with astaxanthin administration. Experimental studies in several species using an ischaemia-reperfusion myocardial model demonstrated that astaxanthin protects the myocardium when administered both orally or intravenously prior to the induction of the ischaemic event. At this stage we do not know whether astaxanthin is of benefit when administered after a cardiovascular event and no clinical cardiovascular studies in humans have been completed and/or reported. Cardiovascular clinical trials are warranted based on the physicochemical and antioxidant properties, the safety profile and preliminary experimental cardiovascular studies of astaxanthin.


Tutaj jest mowa o wpływie antyoksydacyjnym, o działaniu Astaksantyny na stres oksydacyjny; miażdczycę.
Podawanie tego środka nie ma skutków ubocnych, przynajmniej ja tak to odczytałem.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19656058
Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease.
Fassett RG, Coombes JS.
Source
School of Human Movement Studies & School of Medicine, The University of Queensland, Queensland, Australia. [email protected]
Abstract
It is accepted that oxidative stress and inflammation play an integral role in the pathophysiology of many chronic diseases including atherosclerotic cardiovascular disease. The xanthophyll carotenoid dietary supplement astaxanthin has demonstrated potential as an antioxidant and anti-inflammatory therapeutic agent in models of cardiovascular disease. There have been at least eight clinical studies conducted in over 180 humans using astaxanthin to assess its safety, bioavailability and clinical aspects relevant to oxidative stress, inflammation or the cardiovascular system. There have been no adverse outcomes reported. Studies have demonstrated reduced markers of oxidative stress and inflammation and improved blood rheology. A larger number of experimental studies have been performed using astaxanthin. In particular, studies in a variety of animals using a model of myocardial ischemia and reperfusion have demonstrated protective effects from prior administration of astaxanthin both intravenously and orally. Future clinical studies and trials will help determine the efficacy of antioxidants such as astaxanthin on vascular structure, function, oxidative stress and inflammation in a variety of patients at risk of, or with, established cardiovascular disease. These may lead to large intervention trials assessing cardiovascular morbidity and mortality.


Znowu mowa o wpływie (korzystnym) astaksantyny na stres oksydacyjny a co za tym idzie również miażdczycy. Przeprowadzono badanie na ponad 180 ludziach gdzie stosowanie Astaksantyny w formie suplementu nie przyniosło działania nieporządanego .

To może być interesujące:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18082622
Astaxanthin improves muscle lipid metabolism in exercise via inhibitory effect of oxidative CPT I modification.
Aoi W, Naito Y, Takanami Y, Ishii T, Kawai Y, Akagiri S, Kato Y, Osawa T, Yoshikawa T.
Source
Department of Inflammation and Immunology, Graduate School of Medical Science, Kyoto Prefectural University of Medicine, Kyoto 602-8566, Japan.
Abstract
Intracellular redox balance may affect nutrient metabolism in skeletal muscle. Astaxanthin, a carotenoid contained in various natural foods, exerts high antioxidative capacity in the skeletal muscles. The present study investigated the effect of astaxanthin on muscle lipid metabolism in exercise. ICR mice (8 weeks old) were divided into four different groups: sedentary, sedentary treated with astaxanthin, running exercise, and exercise treated with astaxanthin. After 4 weeks of treatment, exercise groups performed treadmill running. Astaxanthin increased fat utilization during exercise compared with mice on a normal diet with prolongation of the running time to exhaustion. Colocalization of fatty acid translocase with carnitine palmitoyltransferase I (CPT I) in skeletal muscle was increased by astaxanthin. We also found that hexanoyl-lysine modification of CPT I was increased by exercise, while astaxanthin prevented this increase. In additional experiment, we found that astaxanthin treatment accelerated the decrease of body fat accumulation with exercise training. Our results suggested that astaxanthin promoted lipid metabolism rather than glucose utilization during exercise via CPT I activation, which led to improvement of endurance and efficient reduction of adipose tissue with training.

Niestety są to podania na myszach.
4 grupy myszy
-siedzący tryb życia
-siedzący tryb życia + astaksantyna
-ćwiczenia
-ćwiczenia + astaksantyna
Wysiłek to bierznia.
Pomijając rozwijanie tego końcowy wniosek jest taki, że astaksantyna pomaga w większej części podczas wysiłku wykorzystywać zapasy tkanki tluszczowej a nie glukozę.

Jak bd. miał jeszcze trochę czasu to poszukam coś jeszcze.
Ostatnie badanie jest dosyć ciekawe, 2 pierwsze również dzięki czemu wiemy że Astaksantyna ma wpływ antyoksydacyjny. W ostatnim zaś badania są na myszach więc do końca tak naprawdę nic nie wiadomo.

edit# No tomq już powiedział, bo jak zaczełem szukać to była 15.30

Zmieniony przez - IneTheEnd w dniu 2011-09-09 15:52:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
Noo, to jest najgorsze, że szczury to nie ludzie .

Ale może ktoś kiedyś spróbuje na redukcje tego czegoś i akurat będzie ok, o ile cena nie powali na kolana
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Na ludziach są tylko odnośnie działania antyoksydacyjnego, reszta dotyczące tego co nas interesuje jest na zwierzętach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nic specjalnego, karotenoid który nie ulega konwersji w org. ludzki do wit A, wykazuje mniejszą trochę niż bate-karoten antywnośc antyokdysacyjną, dostepny jest w suplach nieraz jako AstaREAL (głowny skladnik tego kompleksu).

Dobrym źródłem jest łosoś (astaksantyna odpowiada za charakterystyczną barwe mięsa łososia)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Faftaq@ Jak odniesiesz się do tego badania na myszach? Ciekawi mnie twoje zdanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jak kogoś interesują - można poszukać pełne texty niżej wymienionych publikacji:

"Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease".Fassett, Robert G.; Coombes, Jeff S. (2009).

Palozza, P.; Torelli, C.; Boninsegna, A.; Simone, R.; Catalano, A.; Mele, M. C.; Picci, N. (2009). "Growth-inhibitory effects of the astaxanthin-rich alga Haematococcus pluvialis in human colon cancer cells".

Guerin, Martin; Huntley, Mark E.; Olaizola, Miguel (2003). Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
Tak samo jak zawarta jest w krewetkach, tyle że ja wiemy, ani łosoś ani krewetki do tanich nie należą, ale można się czasem pokusić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
IneTheEnd - wg tego badania astaksantyna zwiększa ilośc enzymu - palmitoilotransferazy karnitynowej-1, ułatwiając wg autorów wnikanie kwasów tłuszczowych do mitochondriów u myszy. Czy mniejsza aktywnośc CPT-1 może być istotnym czynnikiem limitującym tempo spalania tkanki tłuszczowej u sportowców - tego nie wiem. Na pewno ma znaczenie u ludzi otyłych z zaburzeniami metabolicznymi.

CPT-1 pełni ważną rolę w transorcie długołańcuchowych k. tłuszczowych. Enzym ten hamowany jest głównie przez malonylo-CoA, trudno mi powiedzieć w jaki sposób astaksantyna zwiększa jego aktywność.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-09 16:23:23
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

mono + jabczan rozpiska

Następny temat

Cos na Wycinke

WHEY premium